14 Μαΐου 2018

Πανούτσος: Πάτησε τον, στούμπωσε τον. Τον Γιουκλίντ και όχι τον λουλά

Η ώρα είχε περάσει. Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής προήδρευε ο Νικήτας Κακλαμάνης. Η συζήτηση γινόταν για το νομοσχέδιο της «Σύστασης ανάπλασης φορέα της Πόλης των Αθηνών» και ο Μάριος Γεωργιάδης παρέδωσε την θέση του ειδικού αγορητή για την Ένωση Κεντρώων στον Δημήτρη Καβαδέλλα. Ο ρηξικέλευθος Καβαδέλλας πήρε τον λόγο.

«Τώρα όσον αφορά την Αθήνα. Η Αθήνα πρέπει να γκρεμιστεί. Φανταστείτε μια Αθήνα με πύργους ανά τριακόσια μέτρα απόσταση. Αντί να έχουμε όλα τα σπιτάκια κάτω να τα χτίσουμε καθ’ ύψος, να απελευθερώσουμε τους χώρους για αθλοπαιδιές, για πράσινο, για πάρκα, για λιμνούλες, τα ποτάμια που είναι καλυμμένα να τα βγάλουμε έξω.

Θα μου πείτε: Που θα βρεθούν τα χρήματα; Αυτό θα μπορούσε να γίνει επί αντιπαροχή, δηλαδή να δώσουμε στους ενδιαφερόμενους ένα όφελος καθ’ ύψος και να αρχίζουν να γκρεμίζουν την Αθήνα ανά δέκα – δέκα οικοδομικά τετράγωνα και έτσι να μπορέσουμε να δούμε και την Ακρόπολη, να μπορέσουμε να δούμε και τον Λυκαβηττό από το οποιοδήποτε σημείο της Αθήνας. Ευχαριστώ πολύ».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν έδειξε να εντυπωσιάζεται από την πρόταση για την Μπραζίλια της Αττικής του Κορμπυζιέ των Κεντρώων. Άλλωστε στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του καριέρας πρέπει να έχει ακούσει ουκ ολίγα. Αντίθετα με τους Ευρωπαίους που συνεχίζουν να εντυπωσιάζονται από την ελληνική άνεση με τα σχέδια και τους αριθμούς.

Την περασμένη Παρασκευή το γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche αναφέρθηκε στο «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» της κυβέρνησης για τα οικονομικά μετά το τέλος του μνημονίου. Σύμφωνα με αυτό ανάμεσα σε άλλα προβλέπει έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από την νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Με την παρατήρηση ότι «οι προβλέψεις του υπουργείου των Οικονομικών δεν αξίζουν το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκαν», το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ε.Ε. που διέρρευσε την είδηση στο γερμανικό περιοδικό είπε ότι το κείμενο δόθηκε πίσω στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Για να το φέρει πιο καλογραμμένο. Μόνο που όσο μπορεί ο Καβαδέλλας να φέρει οικονομοτεχνικό πλάνο για την μετατροπή της Αθήνας σε Μπραζίλια, άλλο τόσο μπορεί και ο Τσακαλώτος να φέρει το 1,5 δισ. που η φαρμακευτική κάνναβη θα φέρει στην οικονομία.
Η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για τα έσοδα από την κάνναβη για ιατρικούς λόγους δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το ακαθάριστο σύνολο των εσόδων από την κάνναβη για ιατρική χρήση είναι 3,2 δισ. δολάρια, με την χρήση να έχει επιτραπεί σε 29 πολιτείες, τα σημεία λιανικής πώλησης να έχουν φτάσει τα 3.300 και από την αρχική νομιμοποίηση στην Καλιφόρνια το 1996 έχουν μεσολαβήσει 23 χρόνια. Πως λοιπόν είναι δυνατόν μια χώρα που μόλις ψήφισε ένα νομοσχέδιο, που το κράτος της μπορεί να μπατιρίσει την Microsoft, να περιμένει περίπου το 60% των εσόδων που οι ΗΠΑ χρειάστηκαν 23 χρόνια για να φτάσουν; Η απάντηση είναι ότι δεν το περιμένει. Και το ήξερε. Το μόνο που περίμενε ήταν ότι οι Ευρωπαίοι θα έκαναν τα στραβά μάτια, δεχόμενοι τους απίθανους αριθμούς. Και δεν το έκαναν.

Υπάρχει όμως και μια πιο sinister εκδοχή. Η οποία προκύπτει από τις διαρροές του υπουργείου Οικονομικών ότι οι εκτιμήσεις για τα οικονομικά οφέλη για την ιατρική κάνναβη δεν ήταν δικές του, αλλά χώθηκαν στο πρόγραμμα ολιστικής ανάπτυξης από άλλους. Προκύπτει και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Η εκδοχή είναι ότι το Μαξίμου δεν καλοβλέπει το image του έφιππου – έστω σε πόνι - Γιουκλίντ που βγάζει θριαμβευτής βγάζει την Ελλάδα από τα μνημόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει στις εκλογές, τις οποίες πιθανότατα χάνει. Το Μαξίμου το ξέρει και δεν το πειράζει όταν από οικονομικές εκτιμήσεις του ποδαριού το image του Γιουκλίντ τσαλακώνεται περισσότερο από τα σακάκια του στην Ευρώπη.

Του Αντώνη Πανούτσου
https://www.liberal.gr/arthro/203996/apopsi/a-panoutsos/patise-ton-stoumpose-ton-ton-giouklint-kai-ochi-ton-loula.html