08 Μαΐου 2018

Αποστάσεις από το κυβερνητικό αφήγημα παίρνει ο πρόεδρος της Βουλής

Δεν δείχνει να συμμερίζεται την κυβερνητική αισιοδοξία, για την μετα – μνημόνιο εποχή, που εκπέμπεται από κύκλους του Μαξίμου, ο πολύπειρος Νίκος Βούτσης.

Το ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς και πρόεδρος της Βουλής δεν συμφωνεί για παράδειγμα με όσους με σχετική ευκολία ισχυρίζονται ότι μπορεί η κυβέρνηση να “πάρει πίσω” νόμους ψηφισμένους, όπως είναι η μείωση των συντάξεων από το Γενάρη του 2019, λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε συζητήσεις που έχει κάνει τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με κυβερνητικούς παράγοντες ζητά “μετρημένα λόγια” γιατί “καραδοκούν οι δανειστές”, όπως λέει, που “περιμένουν να κάνουμε κάποιο στραβοπάτημα και να μας στριμώξουν για ακόμη μια φορά”.

Επίσης ο Νίκος Βούτσης οργίζεται με όσους άκριτα βγαίνουν και δηλώνουν πως η χώρα δεν θα τηρήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με τους πιστωτές-θεσμούς. Όχι φυσικά γιατί συμφωνεί μαζί τους αλλά διότι πιστεύει- και μάλλον έχει δίκιο- ότι αυτά τα θέματα πρέπει να επιλυθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, υπονοώντας πως ο πρωθυπουργός στις επαφές του με τους ισχυρούς ηγέτες της Μέρκελ (βλ. Μέρκελ και Ολάντ) μπορεί και θα το κάνει, όπως υποστηρίζει, να τους πείσει ότι η θετική πορεία της οικονομίας και των δημοσιονομικών εσόδων, επιτρέπει στη χώρα να μην εφαρμόσει τέτοια μέτρα που θα πλήξουν βάναυσα τους συνταξιούχους. Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της Βουλής συνιστά ψυχραιμία και “λιγότερες δηλώσεις” στα ΜΜΕ από βουλευτές και υπουργούς που μόνο κακό μπορούν να κάνουν στους χειρισμούς του πρωθυπουργού. Ο ίδιος σε κατ΄ ίδιαν του συνομιλίες δηλώνει αισιόδοξος για το θέμα των συντάξεων, και επαναλαμβάνει αυτό που πολλές φορές έχει πει ότι “η χώρα θα βγει από τα μνημόνια, με την κοινωνία όρθια”.

http://thepresident.gr