15 Μαΐου 2018

«Ο Κιμ κοροϊδεύει τον κόσμο για το πυρηνικό του οπλοστάσιο», λέει Βορειοκορεάτης πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος

Έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσον ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι διατεθειμένος να παραδώσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο εκφράζει ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους του καθεστώτος του που αυτομόλησε στη Δύση.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο, Τάε Γιονγκ Χο, θεωρεί ότι ο Κιμ κοροϊδεύει τον κόσμο όταν μιλά για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. «Ο προσδιορισμός της αποπυρηνικοποίησης στη Βόρεια Κορέα είναι διαφορετικός από την πλήρη, επαληθεύσιμη, ανεπίστροφη αποξήλωση που εμείς εννοούμε», είπε σε δεξίωση της βουλής της Νότιας Κορέας με αφορμή την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του στη Σεούλ.

«Το καθεστώς μπορεί να μειώσει την έκταση του πυρηνικού του οπλοστασίου, αλλά ο τελικός του στόχος είναι να είναι μια πυρηνική δύναμη που θα δίνει την εντύπωση ότι έχει αφοπλιστεί».



Ο Τάε επεσήμανε ακόμη ότι ο Κιμ είχε χαρακτηρίσει μόλις πριν από λίγο διάστημα -στις 20 Απριλίου συγκεκριμένα- ότι οι πυρηνικές δυνατότητες της χώρας είναι ένα «δυνατό ξίφος και ένα μέσο που εγγυάται την ασφάλεια του καθεστώτος». «Γιατί να περιγράψει κατ’ αυτόν τον τρόπο τα πυρηνικά όπλα αν σκοπεύει να τα καταργήσει», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε. «Είναι “ξίφος και ασπίδα” αιώνιας ευημερίας για τις επόμενες γενιές, είπε[ο Κιμ]. Ποτέ δεν θα τα παραδώσει».

Ο Βορειοκορεάτης πρώην διπλωμάτης πιστεύει ότι η Πιονγιάνγκ θα συνδέσει την κατάργηση την πυρηνικών της όπλων με την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Νότια Κορέα, αλλά θεωρεί ότι ο Κιμ θα επιχειρήσει με τεχνάσματα να μη χάσει το διαπραγματευτικό του ατού.

Στο βιβλίο του ο Τάε χαρακτηρίζει τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα «οξύθυμο, βίαιο και παρορμητικό» και περιγράφει διάφορα περιστατικά που το επιβεβαιώνουν, όπως εκείνο του Μαίου του 2015, όταν κατά την επίσκεψή του σε ένα εκτροφείο χελωνών ο Κιμ διεπίστωσε ότι ορισμένες χελώνες είχαν ψοφήσει. Αφού έψαλλε τα εξ αμάξης στον υπεύθυνο της μονάδας διέταξε να τον εκτελέσουν, πράγμα που έγινε ευθύς αμέσως...

O σύμβουλος του Τραμπ θέλει να στείλει ο Κιμ τα πυρηνικά του όπλα σε αμερικανικό εργαστήριο

Την ίδια ώρα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον διεμήνυε ότι αν η Πιονγιάνγκ θέλει χαλάρωση των κυρώσεων, τότε θα πρέπει να αποσυναρμολογήσει και να στείλει όλα τα ατομικά της όπλα σε αμερικανικό εργαστήριο στο Τενεσί, ώστε να είναι βέβαιο ότι ο Κιμ θα κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε για την κατάργηση του πυρηνικού του προγράμματος.

«Νομίζω ότι η εφαρμογή αυτής της απόφασης σημαίνει να ξεφορτωθούν όλα τα πυρηνικά τους όπλα, να τα αποσυναρμολογήσουν, να τα στείλουν στο Oak Ridge», είπε σε συνέντευξή του στην εκπομπή “This Week” του ABC. «Σημαίνει να ξεφορτωθούν τις δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου και επεξεργασίας πλουτωνίου. Σημαίνει τη διευθέτηση του θέματος με τους βαλλιστικούς πυραύλους. Ένα σωρό πράγματα όπως αυτά».



Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν (Φωτογραφία: ΑΡ)

Από την πλευρά του ο εξίσου σκληροπυρηνικός επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο είπε ότι η όποια συμφωνία που θα ανοίγει τον δρόμο για μια αποπυρηνικοποιημένη κορεατική χερσόνησο θα πρέπει να περιλαμβάνει αμερικανικές εγγυήσεις προς τον Κιμ, ότι δεν θα γίνει προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος του. «Θα πρέπει να δώσουμε εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτή η ανταλλαγή εκκρεμούσε εδώ και 25 χρόνια», τόνισε, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Σε εξέλιξη η διάλυση πεδίου πυρηνικών δοκιμών στη Βόρεια Κορέα

Το κομμουνιστικό καθεστώς άρχισε την αποξήλωση του μόνου γνωστού πεδίου πυρηνικών δοκιμών στο Πουνγκιέ-Ρι, μετά την υπόσχεση που είχε δώσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν ενόψει της συνάντησής του με τον Τραμπ.





Δορυφορικες φωτογραφίες του πεδίου πυρηνικών δοκιμών Πούνγκιε Ρι πριν και μετά την έναρξη αποσυναρμολόγησης

Δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 7 Μαϊου είναι «η πρώτη οριστική απόδειξη ότι η αποσυναρμολόγηση του πεδίου δοκιμών ήταν ήδη σε εξέλιξη», σύμφωνα με τον ιστότοπ 38 North, που διευθύνουν Αμερικανοί πρώην διπλωμάτες.

Το πεδίο αυτό μέσα υπόγειες σήραγγες σε ορεινή περιοχή στα βορειοανατολικά της χώρας χρησιμοποιήθηκε και στις έξι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας. Ο Κιμ υποσχέθηκε ότι θα το κλείσει μετά την ιστορική συνάντησή του με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε Ιν. Πληροφορίες ανέφεραν ότι το πεδίο είχε καταστραφεί ανεπανόρθωτα μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή του περασμένου Σεπτεμβρίου, αλλά ο ίδιος ο Κιμ φέρεται να είπε ότι το καθεστώς έχει «άλλα δύο τούνελ, μεγαλύτερα απ’ αυτά και είναι σε καλή κατάσταση».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας έχει ανακοινώσει ότι θα καλέσει ξένους δημοσιογράφους για να καλύψουν την οριστική κατεδάφιση του πεδίου δοκιμών γύρω στις 23-25 Μαϊου.