26 Μαΐου 2018

Ενώπιον ενός δύσκολου διλήμματος για την Ελλάδα ο Όλαφ Σολτς

Αντιμέτωπος με ένα δύσκολο δίλημμα σχετικά με την Ελλάδα βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Süddeutsche Zeitung», καθώς από τη μια πλευρά θέλει την χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, αλλά από την άλλη αρνείται όρους που θέτει ο οργανισμός για ελάφρυνση του χρέους.

Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο κ. Σόλτς απέρριψε δύο κομβικές απαιτήσεις του Ταμείου: Την επιμήκυνση της αποπληρωμής ορισμένων δανείων στήριξης στα 15 χρόνια και την αυτόματη, άνευ προϋποθέσεων σύνδεση της πορείας της ελληνικής οικονομίας με το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Το Βερολίνο αντιτείνει ότι αρκεί επιμήκυνση των δανείων κατά τρία χρόνια και θέλει ο μηχανισμός σύνδεσης του χρέους με το ΑΕΠ να ενεργοποιείται μόνον εφόσον η Αθήνα εκπληρώνει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το ΔΝΤ ωστόσο έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να δώσει νέα δάνεια στην Ελλάδα εάν οι Ευρωπαίοι δεν δεχτούν μέτρα ελάφρυνσης που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του χρέους.

Το Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας ζήτησε νέα επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Η διαφωνία με το ΔΝΤ έχει μεγάλη πολιτική σημασία για την κυβέρνηση στο Βερολίνο, καθώς δεν θέλει να συναινέσει σε άνευ όρων ελάφρυνση του χρέους αλλά συνάμα γνωρίζει ότι η Ομοσπονδιακή Βουλή ενέκρινε το τρέχον Μνημόνιο, το 2015, με τον όρο ότι θα λάμβανε μέρος και το Ταμείο.

Επιπλέον, όπως έχει επισημάνει το ίδιο του ΔΝΤ, η συμμετοχή του θα έστελνε ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές για το αξιόχρεο της Ελλάδας, καθώς η «σφραγίδα» του θα προσέδιδε αυξημένη αξιοπιστία τόσο στις μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η Αθήνα όσο και στην βιωσιμότητα του χρέους.

Το Ταμείο έχει διαμηνύσει πως οι εκκρεμότητες για την Ελλάδα θα πρέπει να διευθετηθούν έως το τέλος Μαΐου, καθώς διαφορετικά τα χρονικά περιθώρια για να ενταχθεί στο πρόγραμμα βάσει των απαιτούμενων εσωτερικών διαδικασιών είναι απειροελάχιστα. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, με τη μορφή του Washington Group, στο πλαίσιο του G7.

Συνεπώς, εκτιμά η «Süddeutsche Zeitung», ο κ. Σολτς βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: Από τη μία πλευρά θέλει να συμμετάσχει το ΔΝΤ με κεφάλαια στο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.