Το θέμα της ονομασίας στο τραπέζι της χθεσινής συνάντησης Κοτζιά-Πομπέο - Επιμένουν για τη Μακεδονία του Ίλιντεν Ζάεφ και Ντιμιτρόφ
Παρά την ταφόπλακα που αναγκάστηκε να ρίξει ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόταση «Μακεδονία του Ίλιντεν», μετά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει να υπερασπίζεται μία ονομασία που δεν έτυχε θερμής υποδοχής ούτε στη δική του χώρα. Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης στα Σκόπια δήλωσε ότι η «πρόταση αυτή δεν επηρεάζει την ταυτότητά μας. Αντίθετα, την ενισχύει». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι με την πρόταση «Μακεδονία του Ίλιντεν» η ελληνική πλευρά παίρνει ένα σύνθετο όνομα και ένα χρονικό σημείο αναφοράς.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και θα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στην πρόταση αυτή, γιατί πιστεύει ότι είναι η λύση. Ό,τι και να λέει, όμως, για να αποφύγει να επιστρέψουν οι διαπραγματεύσεις σε ονόματα που δεν επιθυμεί, γεγονός παραμένει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, μέσω ενός τηλεφωνήματος, έβαλε τέλος στις συζητήσεις, διαμηνύοντας ότι ο Προφήτης Ηλίας («Iliden») θα αναληφθεί από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης στους ουρανούς!
Αυτό σημαίνει ότι Αθήνα και Σκόπια επανέρχονται στις προηγούμενες προτάσεις, δηλαδή στις τέσσερις από τις πέντε ονομασίες που είχε καταθέσει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ (η πέμπτη είχε απορριφθεί αμέσως από την ελληνική πλευρά). Συγκεκριμένα, η συζήτηση για το ονοματολογικό επιστρέφει στα Gorna Makedonija, Severna Makedonija, Nova Mekadonija, Vardarska Makedonija με επικρατέστερο το Nova Macedonia. Αυτή είναι, μάλιστα, η ονομασία την οποία μετέφερε ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Ντιμιτρόφ δεν φαίνεται ενθουσιασμένος με την εξέλιξη αυτή. «Δεν βλέπω μια πιο ικανοποιητική πρόταση που να έχει τη συγκατάθεση και των δύο πλευρών που διαπραγματεύονται» είπε. στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV. Και πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε (την πρόταση) και να πείσουμε τον λαό μας να στηρίξει τη λύση διότι πιστεύουμε σε αυτή». Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι η ΠΓΔΜ δεν συζητά κάποια άλλη πρόταση που να καλύπτει το erga omnes. «Αν αφαιρεθεί ένα στοιχείο, το συνολικό πακέτο θα διαλυθεί», είπε.
Μετά από αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις, τη σκυτάλη της διαπραγμάτευσης αναλαμβάνουν και πάλι οι υπουργοί Εξωτερικών, οι οποίοι θα συναντηθούν την Πέμπτη και Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς. Χθες πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, η οποία και «άνοιξε» τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ.
Οι συζητήσεις του με τον Μάικ Πομπέο εστιάστηκαν σε θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ. Με αυτόν ήταν που συζήτησε ενδελεχώς για το Σκοπιανό. «Όπως είναι φανερό, στο ονοματολογικό εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μία από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κύριος Νίμιτς. Δεν συμφωνούμε όπως ξέρετε με την 5η από τις προτάσεις του, και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή την χώρα, με το νέο της όνομα», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς, μετά τις συναντήσεις.
Είναι εμφανές από τα παραπάνω ότι σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη και δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης, η πιθανή επίλυση του Σκοπιανού βρίσκεται «ψηλά στην ατζέντα» της νέας ηγεσίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αντιλαμβάνεται τον εδραιωμένο και αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας. Σήμερα Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, ενώ θα έχει και επαφές με ηγετικά στελέχη των δύο Νομοθετικών Σωμάτων, με τους συμπροέδρους του "Congressional Hellenic Caucus" και της "Congressional Hellenic Israeli Alliance" (CHIA), καθώς και με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Την Τετάρτη ο Νίκος Κοτζιάς θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Οι συνομιλίες των δύο ανδρών θα εστιαστούν στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ, καθώς και στο Κυπριακό.
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του, αναφέρθηκε αναλυτικά στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Σημείωσε πως η ελληνική πλευρά χαιρετίζει την αποδοχή erga omnes από την πλευρά των Σκοπίων, ενώ σχετικά με το ποια θα είναι αυτή η ονομασία, δήλωσε πως πρέπει να επιλεγεί μία από τις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς.
Νεφέλη Λυγερού
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ