Συνέβησαν δύο σημαντικά γεγονότα τα οποία έστρεψαν την προσοχή μας από την κυβερνητική δραστηριότητα. Πρώτα απ΄όλα η επίσκεψη του πριγκιπικού ζεύγους στην Ελλάδα. Τόσο ο διάδοχος του Βρετανικού Θρόνου Κάρολος, όσο και η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, είναι γεγονός ότι τράβηξαν τα βλέμματα μας. Οι επισκέψεις τους, το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, οι συναντήσεις αλλά και η παρουσία τους στην Κρήτη θα δώσουν ανάσα στην κυβέρνηση.
Το δεύτερο γεγονός, το οποίο άπτατε της αρμοδιότητας της κυβέρνησης, έδωσε όμως την αφορμή να προκληθεί αναταραχή σε όλα τα κόμματα, από τα δύο που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και στην μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, ήταν το θέμα της αναδοχής τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια. Ένα θέμα στο οποίο η κοινωνία δεν έχει σαφή γνώμη και η αίσθηση είναι ότι έχει αρνητική γνώμη. Όμως αυτό ακριβώς έρχεται να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση. Φέρνει ένα ανέξοδο για κείνη σχέδιο νόμου το οποίο τι κάνει επί της ουσίας; Στρέφει την προσοχή των πολιτών από το κυρίαρχο θέμα.
Ποιο είναι το κυρίαρχο θέμα; Μα προφανώς οι οικονομία και τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να σταθεί η Ελλάδα όρθια κρινόμενη, απέναντι από τις αγορές, αμέσως μετά την 20η Αυγούστου.
Είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα για κάτι τέτοιο; Προφανώς όχι. Θέλει η κυβέρνηση να φαίνεται αυτό; Προφανώς όχι. Η κυβέρνηση κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν από τον εκλογικό νόμο μέχρι την κατάτμηση της Β περιφέρεις Αθηνών που δεν την έκανε πέρυσι με την ψήφιση του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές για να αποπροσανατολίσει την ματιά της Κοινής Γνώμης από το κυρίαρχο ζήτημα. Προσπαθεί να απλώσει τα δίχτυα της στην ελάσσονα αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στο Κίνημα Αλλαγής, παρά το γεγονός πώς όταν διατυπώνει μια πρόταση η κα Γεννηματά, σπεύδουν να την κατατροπώσουν.
Κάπως έτσι περνά ο καιρός. Αλλά για να πάμε στο κυρίως ζήτημα που είναι η ανάγκη να υλοποιηθούν μέχρι την 21 Ιουλίου 88 προαπαιτούμενου προκειμένου να τελειώσουμε την 3η αξιολόγηση.
Από την κυβέρνηση ο κ. Λιάκος, έστειλε 2η προειδοποίηση προς τους υπουργούς να συντομεύουν την ιστορία της υλοποίησης. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα επιχείρημα, λέει στην Κοινή Γνώμη, μην ανησυχείτε θα προλάβουμε διότι είναι πολύ απλά αυτά που έχουμε να κάνουμε.
Πρώτη απορία; Αν είναι τόσα απλά γιατί δεν έγιναν μέχρι σήμερα, γιατί πρέπει ο κ. Λιάκος να στείλει 2η προειδοποίηση για κάτι τόσο απλό.
Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα αυτών των απλών θεμάτων απλά πράγματα που πρέπει να χειριστεί η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει την 3η αξιολόγηση, έτσι ώστε να σταθεί σε λίγου μήνες μπροστά στις αγορές ζητώντας ταυτοχρόνως ρύθμιση χρέους. Την ίδια ώρα που η μισή κυβέρνηση υπόσχεται να αλλάξει το νόμο περί των συντάξεων. Οι άνθρωποι ακόμα και τώρα προσπαθούν να ταΐσουν «σανό» την Κοινή Γνώμη, γιατί την υποτιμούν.
Όλοι μαζί και οι 153 ψήφισαν τον νόμο Κατρούγκαλου- Τσίπρα για τον επανυπολογισμό των συντάξεων αλλά ψήφισαν ακόμη για να κλείσει η 2η αξιολόγηση και την περεταίρω μείωση των συντάξεων το 2019 και τώρα έρχονται να υποσχεθούν όπως ο κ. Κούλουγλου, η κ Φωτίου, ο κ. Αλεξιάδης, αλλά ακόμα και ο κ. Βούτσης –ο οποίος εμφανίζεται να δίνει συμβουλές στους συντρόφους του, ότι τα συμπεφωνημένα είναι συμπεφωνημένα - ακόμα και αυτός αφήνει ένα παραθυράκι ότι αν πάει καλά η οικονομία, γιατί όχι να μην τα επαναδιαπραγματευθούμε.
Αντί να έχουν ειλικρινής συμπεριφορά και να πούνε κύριοι της ΕΕ, κύριοι της ΕΚΤ και κύριοι του ΔΝΤ, εμείς μόλις βγούμε από το μνημόνιο θα ξεψηφίσουμε αυτά που ψηφίσαμε αναφορικώς με τις συντάξεις, δεν το κάνουν αυτό γιατί προφανώς ξέρουν ότι δεν μπορούν. Όμως ενδεχομένως με αυτό το επιχείρημα ότι θα αθετήσουμε όσα ψηφίσαμε και θα ξαναψηφίσουμε, να πάμε σε πρόωρες εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο, τάζοντας η κυβέρνηση στους συνταξιούχους κάτι το οποίο δεν μπορεί να υλοποιήσει όπως συνέβη και με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Ένα παράδειγμα για τα προαπαιτούμενα αυτά τα τόσα απλά. Έως τα μέσα Μαρτίου θα έπρεπε να είχε γίνει ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων και έως το καλοκαίρι θα πρέπει η προσωπική διαφορά να αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά 2,3 εκατ. συνταξιούχων.
Ξέρετε τι έχει δηλώσει για το ζήτημα αυτό ο υφυπουργός εργασίας. Δεν πρόκειται να έρθουν εκκαθαριστικά νωρίτερα από τον Φεβρουάριο του 2019. Άρα και σε αυτό το ένα από τα εύκολα –υποτίθεται- προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ψεύδεται. Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα θα τα βρούμε λίαν συντόμως μπροστά μας…
Άρης Πορτοσάλτε
Πηγή: http://www.skai.gr/news/opinions/article/373263/o-karolos-kai-i-anadohi-den-kruvoun-tis-sudaxeis