17 Μαΐου 2018

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΣΠΙΡΤΖΗ ΤΑΓΑΡΙΑ! Δεν άφησαν το ταμείο μηχανικών να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής

Για πρώτη φορά το ταμείο των μηχανικών δε θα συμμετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, σύμφωνα με τις έως τώρα αποφάσεις που έχει λάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο και το ΤΜΕΔΕ, το οποίο έχει ποσοστό ύψους 10% στην Τράπεζα.

Οι μηχανικοί έχουν απωλέσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ τα τελευταία έτη από τα δικά τους χρήματα, λόγω της συμμετοχής του ταμείου τους στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.

Στην τελευταία μάλιστα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΕΥΔΑΠ και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, στον οποίο το δημόσιο διατηρεί ακόμα ποσοστό 55%, συμμετείχαν με αποτέλεσμα να απωλέσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η άσκηση δικαιωμάτων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ύψους 198 εκατομμυρίων ευρώ, ξεκίνησε στις αρχές του μήνα και θα διαρκέσει έως τις 18 Μαϊου.

Με τα δεδομένα που ισχύουν μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο να καλυφθεί όλο το ποσό συγκεντρώνει πολύ μικρή πιθανότητα, καθώς εκτός από τον βασικό μέτοχο της Τραπεζας, τον ΕΦΚΑ, ο οποίος έχει δεσμεύσει 70 εκατομμύρια ευρώ, πολλοί από τους μετόχους είτε δε θα συμμετάσχουν καθόλου, είτε θα ασκήσουν μερικώς τα δικαιώματά τους.

Σε μερική άσκηση δικαιωμάτων θα προχωρήσει και ο ΕΦΚΑ που διατηρεί ποσοστό ύψους 45% στην Τράπεζα Αττικής, δεσμεύοντας περίπου το 10% από το πλεόνασμα που είχε το 2017 και το οποίο ανήλθε σε περίπου 750 εκατ. €.

Άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με τα δάνεια που έχουν στην Τράπεζα Αττικής και τα οποία υπερβαίνουν τα 110 εκατομμύρια ευρώ οι εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/373803/horis-to-tameio-mihanikon-i-auxisi-metohikou-kefalaiou-tis-trapezas-attikis/