17 Μαΐου 2018

ΠΑΠΑΡΙΕΣ! ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ! Στο «Νέα Μακεδονία» («Nova Makedonjia») καταλήγουν Τσίπρας-Ζάεφ;

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον ομόλογό του των Σκοπίων στη Σόφια, και αυτή την ώρα ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν κάνει βήματα και φέρονται να έχουν καταλήξει στο ζήτημα του ονόματος.

Αυτό που έχει συμφωνηθεί, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, είναι τα Gorna Makedonjia ή Nova Makedonjia. Σε αυτές τις ονομασίες υπάρχει στήριξη και από τις δύο πλευρές που πλέον προσπαθούν να βρουν σημεία σύγκλισης και στα άλλα σημαντικά ζητήματα της συμφωνίας.

Η γειτονική χώρα φέρεται να ζητά «συμφωνία τώρα και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δύο χρόνια».

Το σημαντικό στοιχείο σε αυτήν τη εκδοχή συμφωνίας είναι η διαφαινόμενη πρόθεση των γειτόνων να αποδεχτούν για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes) το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί (με επικρατέστερα τα Gorna Makedonjia, Nova Makedonjia).

Εδώ φαίνεται οι γείτονες να αλλάζουν στάση, καθώς μέχρι τώρα το σημείο στο οποίο επέμεναν ήταν να χρησιμοποιούν οι ίδιοι στο εσωτερικό της χώρας τους το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή σκέτο το Macedonia.

H Αθήνα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως οι «πόρτες» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα ανοίξουν μόνο αν ικανοποιηθεί το αίτημα για ονομασία erga omnes και αλλαγές στο Σύνταγμα και έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει να γίνει το μεγάλο βήμα και πως εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι δυο ηγέτες, ωστόσο, είχαν την ευκαιρία να τα πούνε και στο χθεσινό δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν η δεύτερη συνάντησή τους μετά από αυτή που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2018.