13 Ιουνίου 2018

ΒΙΝΤΕΟ-ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ! Ο Μητσοτάκης στον Πάκη: Να έρθει στη Βουλή η συμφωνία πριν υπογραφεί

Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να έρθει στη Βουλή η συμφωνία για την ΠΓΔΜ πριν υπογραφεί, ώστε να διαπιστωθεί αν διαθέτει την εμπιστοσύνη του Σώματος, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συνάντησή του με τον ύπατο πολιτειακό παράγοντα, επεσήμανε ότι η συμφωνία είναι βαθιά προβληματική γιατί βρίσκεται σε αντίθεση με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού αλλά και επειδή δεν συμφωνεί με αυτή, ούτε ο κυβερνητικός εταίρος του Αλ. Τσίπρα, ο Π. Καμμένος.

Ως εκ τούτου, ο Κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πρωτοφανή κατάσταση» και επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να την υπογράψει και να δεσμεύσει τη χώρα. Ζήτησε δε, από τον Προκόπη Παυλόπουλο να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα παρέμβασης, ώστε η συμφωνία να έρθει στη Βουλή πριν υπογραφεί, για να διαπιστωθεί αν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι το Σύνταγμα καθορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητές του.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Παυλόπουλος, είπαν τα εξής:

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, που ανταποκριθήκατε στο αίτημά μου για να έχουμε αυτή την συνάντηση, που διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Ο κ.Τσίπρας ενημέρωσε εσάς χθες, αλλά και τον Ελληνικό Λαό, για την πρόθεσή του να υπογράψει μία Διακρατική Συμφωνία με τον βόρειο γείτονά μας. Μία Συμφωνία η οποία, κατά την άποψή μας, είναι βαθιά προβληματική. Όχι μόνο επειδή βρίσκεται αντίθετη στην μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, διότι εκχωρεί την Μακεδονική γλώσσα και την Μακεδονική εθνότητα, που για μας είναι μία εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή, αλλά και για ένα λόγο ακόμα: Ο κ.Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή την Συμφωνία από την στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει ταχθεί ξεκάθαρα απέναντι στη Συμφωνία αυτή. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μια κατάσταση η οποία είναι πρωτοφανής για την ελληνική συνταγματική ιστορία. Ένας πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική εντολή, να έχει πρόθεση να δεσμεύσει την χώρα και να δημιουργήσει μία πραγματικότητα, η οποία στη συνέχεια δεν θα μπορεί να αλλάξει. Αυτό το οποίο θέλω να σας ζητήσω είναι πολύ σαφές: Θα ήθελα να παρέμβετε και εσείς, όπως θα το πράξω και εγώ, έτσι ώστε η Συμφωνία αυτή να έρθει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την Κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή την Συμφωνία με την εμπιστοσύνη της. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει σήμερα ο κ.Τσίπρας για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, ότι τηρείται το Σύνταγμα της χώρας. Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη δυνατότητά μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή. Αλλά πιστεύω ότι και εσείς, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά την συνταγματική τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ για την ενημέρωση. Αυτονόητη υποχρέωσή μου να σας δεχθώ και να ακούσω τις απόψεις σας. Το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις αρμοδιότητες της Βουλής στα θέματα αυτά. Να είσθε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό το οποίο μου αναλογεί. Αλλά με πλήρη τήρηση του Συντάγματος.-



Υπενθυμίζεται ότι χθες, στην πρώτη αντίδρασή του για την συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

«Ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα. Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του. Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή.

Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη.

Για την ουσία της συμφωνίας, και με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα, έχω να πω μόνο τούτο: Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση.

Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο.

Επιπλέον μία κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη.

Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνω: Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία».