Το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στα Σκόπια, αν και θα είναι συμβουλευτικό χαρακτήρα, μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα καθώς από το αποτέλεσμά του θα κριθεί εάν τελικά θα μπορέσει ο Ζόραν Ζάεφ να περάσει τη συνταγματική μεταβολή στην Βουλή.
Εως τότε θα διεξαχθεί σκληρή μάχη στο εσωτερικό των Σκοπίων με την κυβέρνηση Ζάεφ από τη μία και τον πόλο του πρόεδρου της χώρας, Ιβάνοφ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO από την άλλη.
Τα δύο σενάρια
- Αν στο δημοψήφισμα ο Ζάεφ χάσει, τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς δεν θα προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση. Υπενθυμίζεται πως στη συμφωνία αναφέρεται πως η πλευρά των Σκοπίων θα πρέπει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
- Στην περίπτωση που ο Ζόραν Ζάεφ κερδίσει στο δημοψήφισμα, τότε προχωρά έως τον Δεκέμβριο του 2018 σε αναθεώρηση Συντάγματος και με επιστολή του στις 190+χώρες που αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, δηλώνει ότι το νέο όνομα θα είναι «Severna Makedonija».
- Εφόσον ολοκληρωθούν όλα αυτά τα βήματα τότε η συμφωνία θα έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο προκειμένου να κυρώνει τη συμφωνία και την ένταξη στο ΝΑΤΟ της «Severna Makedonija». Την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα επικυρώσουν και τα κοινοβούλια των άλλων μελών της Συμμαχίας κατ’ εκτίμηση σε ένα διάστημα 18 μηνών.
- Ωστόσο η συμφωνία θα πρέπει να περάσει και από το ελληνικό κοινοβούλιο. Και η ψήφισή της μόνο εύκολη δεν είναι καθώς η κυβέρνηση δεν έχει, για την ώρα τουλάχιστον, την πλειοψηφία. Ο εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει τόσο μέσω του Πάνου Καμμένου, όσο και μέσω των βουλευτών του κόμματος ότι δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία. Μάλιστα όπως δήλωσε χθες και ο πρόεδρος του κόμματος δεν θα χρειαστεί να γίνει ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς ο ίδιος θεωρεί πως η συμφωνία δεν θα περάσει από τα Σκόπια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ
iefimerida.gr