22 Ιουνίου 2018

Der Standard: Ποια καθαρή έξοδος; Συνέχιση της Εποπτείας!

Επικριτικό άρθρο του Markus Bernath για τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο αποκαλεί και “τέως αριστερό”  δημοσιεύει  η εφημερίδα Der Standard  με  τίτλο «Συνέχιση της εποπτείας».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της έγκριτης εφημερίδας:

«Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος μέχρι προσφάτως επέμενε στη χίμαιρα μιας «καθαρής εξόδου»: Στις 20 Αυγούστου λήγει το τελευταίο πρόγραμμα βοήθειας για τη χώρα και η κηδεμονία των πιστωτών. Ότι αυτό δεν επρόκειτο να γίνει, το γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, ο άλλοτε αριστερός αντίπαλος της λιτότητος απεδείχθη εν τω μεταξύ τόσο ανθεκτικός πολιτικός, ώστε με κάποιο τρόπο μπορεί να επιβιώνει σε διαφορετικές πραγματικότητες.
Η πλειονότητα των Ελλήνων, η οποία μετά βίας βγάζει το μήνα με το πενιχρό εισόδημα των 600 ευρώ ως ελάχιστο μισθό, είναι δύσκολο να αποδεχθεί τη συνέχιση της πορείας του Eurogroup.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει για χρόνια να είναι χώρα σε κρίση. Ωστόσο, τρία πακέτα βοήθειας έσωσαν τη χώρα από τη χρεωκοπία. Για πρώτη φορά η Αθήνα καταγράφει θετικά αποτελέσματα υπό την πίεση των πιστωτών. Παρά ταύτα, το μοιραίο μείγμα χαμηλής παραγωγικότητος και υψηλής φορολογίας δεν επιτρέπει καμμία περαιτέρω αλλαγή. Δεν υπάρχει ελληνικό οικονομικό θαύμα.
Θα είναι δύσκολο να υποστηριχθούν στην εσωτερική πολιτική σκηνή η συνέχιση της κηδεμονίας από τους πιστωτές και η παραίτηση από την ελάφρυνση του χρέους. Όμως, αυτό είναι πρόβλημα μόνο του κ. Τσίπρα. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, από τις οποίες θέλει να αντλήσει και πάλι χρήματα η Αθήνα, ενδιαφέρονται μόνο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και αυτή μπορεί να διασφαλισθεί, όπως πιστεύει το καθοδηγούμενο από το Βερολίνο Eurogroup, μόνο με το συνεχή έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής της Αθήνας».