12 Ιουνίου 2018

KAI BOΡEIA MAKEΔONIA KAI ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΕΝΦΙΑ... ΟΠΩΣ ΑΞΙΖΕΙ ΣΕ ΗΛΙΘΙΟΥΣ! Κατατέθηκε η τροπολογία για την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ

Η καταβολή του φόρου θα γίνεται σε 5 δόσεις από το τέλος Σεπτεμβρίου εως το τέλος Ιανουαρίου - Ο ΕΝΦΙΑ στις περισσότερες λαϊκές συνοικίες παραμένει ίδιος υποστηρίζει η Παπανάτσιου

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία που αναπροσαρμόζει τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και τους εναρμονίζει με τις νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων ώστε το τελικό ποσό που θα εισπράττει το κράτος να παραμένει στα 2,65 δις ευρω.

Με την ρύθμιση προβλέπεται ότι η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα γίνεται σε 5 δόσεις από το τέλος Σεπτεμβρίου εως το τέλος Ιανουαρίου. Η τροπολογία προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης που ψηφίζεται την ερχόμενη Πέμπτη και σύμφωνα με την αντιπολίτευση οι αλλαγές στον φόρο επιφέρουν επιβαρύνσεις στις λαϊκές συνοικίες.

Από την πλευρά της κυβέρνησης η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υποστήριξε ότι ο ΕΝΦΙΑ στις περισσότερες λαϊκές συνοικίες παραμένει ίδιος και σε ελάχιστες περιπτώσεις θα έχει μικρές αυξήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα παραδείγματα της κυρίας Παπανάτσιου:

- Στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη υπάρχουν 8 ζώνες. Στις 7 ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ίδιος και σε μια πέφτει. Στις αντικειμενικές υπάρχει μείωση σε 2 ζώνες, σε 2 παραμένουν ίδιες και σε 4 ανεβαίνουν κατά 50 ευρώ χωρίς ωστόσο να επηρεάζουν τον επιβαλλόμενο φόρο

- Στην Νίκαια υπάρχουν 15 ζώνες. Οι 4 εξ αυτών διατηρούν την ίδια αντικειμενική. Σε 9 η αντικειμενική αυξάνεται κατά 50 ευρώ και σε 2 κατά 100 ευρώ χωρίς να επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ.

- Στο Περιστέρι αυξάνονται οι αντικειμενικές και στις 17 ζώνες. Στις 4 κατά 50 ευρώ, στις 13 κατά 100 ευρώ. Σύμφωνα με την κυρία Παπανάτσιου ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί σε 5 ζώνες με μικρή όμως άνοδο στο κλιμάκιο του συντελεστή.

- Στην Καλλιθέα, σε μια ζώνη η αντικειμενική πέφτει κατά 300 ευρώ, 4 παραμένουν σταθερές, 7 αυξάνονται κατά 50 ευρώ, 1 κατά 100 ευρώ και μια κατά 500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε 12 ζώνες ο φόρος παραμένει σταθερός, σε μια αυξάνεται και σε μια μειώνεται.

- Στον Κορυδαλλό στις 8 ζώνες δεν επέρχεται μεταβολή στον συντελεστή ΕΝΦΙΑ

- Σταθερός ο ΕΝΦΙΑ παραμένει και στις 13 ζώνες του Δήμου Βύρωνα

- Χωρίς μεταβολή θα επιβληθεί ο φόρος και στις 8 ζώνες της Καισαριανής.