17 Ιουνίου 2018

Πέτρες, χημικά και τραυματίες σημάδεψαν τη συμφωνία για την παράδοση του ονόματος «Μακεδονία» (pic&vid)

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Πισοδέρι Φλώρινας - Σύμφωνα με καταγγελίες, οι αστυνομικοί έχουν κάνει χρήση χημικών σε γυναίκες και παιδιά

Εκτεταμένα επεισόδια, με χρήση χημικών και αναφορές για οκτώ τραυματίες, σημειώθηκαν την Κυριακή στο Πισοδέρι, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις Πρέσπες, όπου την ίδια ώρα υπογραφόταν η συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Οι πολίτες που διαμαρτύρονται για τη συμφωνία μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για τη «Βόρεια Μακεδονία», πνίγηκαν στα δακρυγόνα, με τις συμπλοκές να λαμβάνουν χώρα από το πρωί, ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Η αστυνομία απάντησε με εκτεταμένη χρήση χημικών σε κάθε προσπάθεια των διαδηλωτών να σπάσουν το μπλόκο στο Πισοδέρι και να κατευθυνθούν στις Πρέσπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν πολλοί διαδηλωτές τραυματίες και με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ κάποιοι δέχθηκαν πολύ ξύλο. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών σε γυναίκες και παιδιά, περικυκλώνοντας μάλιστα τους διαδηλωτές και από τις δύο πλευρές, ώστε να «πνίξουν» τη συγκέντρωση και να τους αναγκάσουν να αποχωρήσουν.

Το thestival έκανε λόγο για τουλάχιστον οκτώ τραυματίες, ενώ πολλά τοπικά ΜΜΕ δημοσιεύουν φωτογραφίες από άτομα πεσμένα στο έδαφος, με ματωμένα ρούχα ή κεφάλια.

Μετά τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής η ένταση εκτονώθηκε και ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί.

Σημειώνεται ότι το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε περίπου 30 χλμ μακριά από τους Ψαράδες Πρεσπών, όπου στήθηκε η «φιέστα» για την υπογραφή της συμφωνίας.

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν το πρωί της Κυριακής να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό το μεσημέρι, με αποτέλεσμα τα ΜΑΤ να απαντήσουν με χημικά. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους αντιμετωπίσαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ σύμφωνα με το voria.gr, υπήρξαν και δύο τραυματίες, τους οποίους παρέλαβε το ΕΚΑΒ.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 80 πούλμαν με διαδηλωτές από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας έφτασαν το πρωί στο Πισοδέρι και λίγο μετά τις 10:30 αποφάσισαν να κάνουν πορεία προς το χωριό Ψαράδες με στόχο να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σημείο υπογραφής της συμφωνίας.









Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/petres-chimika-ke-travmaties-simadepsan-tin-simfonia-gia-tin-paradosi-tou-onomatos-makedonia-picvid