22 Ιουλίου 2018

Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι πολιτικοί του κόσμου

Ας δούμε, λοιπόν, τους 10 πιο πλούσιους πολιτικούς του κόσμου.

1.Μπιτζίνα Ιβανισβίλι (αξία περιουσίας: 4,5 δισ. δολάρια)

Ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι είναι γεωργιανός πολιτικός και επιχειρηματίας. Με 4,5 δισ. δολάρια μπαίνει στη λίστα με τους πιο πλούσιους πολιτικούς του κόσμου, ξεπερνώντας ακόμα και τον Ντόναλντ Τραμπ που υπολογίζεται να έχει καθαρή αξία 3,1 δισ. δολάρια. Ο Ιβανισβίλι γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια πριν γίνει τελικά ο πιο πλούσιος πολιτικός της Γεωργίας που υπηρέτησε και ως πρωθυπουργός της χώρας.

2.Σίλβιο Μπερλουσκόνι (αξία περιουσίας: 7,8 δισ. δολάρια)

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έρχεται επίσης από φτωχή οικογένεια. Πρώην κάτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας A.C. Milan. Αυτός ο επιτυχημένος ιταλός επιχειρηματίας έχει διατελέσει και πρωθυπουργός της χώρας με τη μεγαλύτερη θητεία στην ιστορία της Ιταλίας (έχει επανεκλεγεί τέσσερις φορές).

3.Μιχαήλ Προχόροφ (αξία περιουσίας: 8,9 δισ. δολάρια)

Ο ρώσος δισεκατομμυριούχος δεν είναι μόνο στην πρώτη δεκάδα με τους πλουσιότερους πολιτικούς του κόσμου, αλλά είναι και ένας από τους ιδιοκτήτες της ομάδας μπάσκετ Brooklyn Nets. Αφού έκανε γνωστό το ενδιαφέρον του στην πολιτική, ο Ποχόροφ ίδρυσε ένα νέο πολιτικό κόμμα στη Ρωσία, την «Πλατφόρμα Πολιτικών» (Civic Platform).

4.Ζονγκ Κίνγκχου (αξία περιουσίας: 10, 8 δισ. δολάρια)

Ο Ζονγκ Κίνγκχου είναι κινέζος επιχειρηματίας και ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας ποτών στην Κίνα, της Wahaha (Hangzhu Wahaha Group). Αν και με βασική εκπαίδευση κατάφερε και μπήκε στη λίστα με τους δέκα πλουσιότερους πολιτικούς του κόσμου. Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του ασχολίες ο Ζονγκ είναι μέλος του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου της Κίνας. Παρά τα πλούτη και τη δόξα του, ο Ζονγκ ζει πολύ απλά ξοδεύοντας μόνο 20 δολάρια την ημέρα.

5.Σαβίτρι Τζιντάλ (αξία περιουσίας: 13,2 δισ. δολάρια)

Η Σαβίτρι Τζιντάλ δεν είναι μόνο η πλουσιότερη πολιτικός στην Ινδία, αλλά και η πλουσιότερη γυναίκα. Έγινε πλούσια μετά τον γάμο της με τον ιδρυτή του Jindal Group, τον Όαμ Πρακάς Τζιντάλ. Μετά τον θάνατό του το 2005 εξαιτίας της συντριβής του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε, πήρε τα ηνία της εταιρείας και αύξησε δραματικά τα κέρδη. Τώρα, η εταιρεία κοστίζει 18 δις δολάρια. Αυτή τη στιγμή είναι η πρόεδρος των Emeritus, Jindal Steel & Power Limited, που διοικούνται από τους τέσσερις γιους της.

6.Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ (αξία περιουσίας: 17 δισ. δολάρια)

Ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας είναι γόνος μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου, τον Οίκο των Σαούντ. Από το 2015 είναι βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, μετά τον θάνατο του ετεροθαλή αδερφού του, Βασιλιά Αμπντουλάχ. Έκανε πολλές αλλαγές στη χώρα του μαζί με τον γιο και διάδοχό του, Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, όπως την παραχώρηση δικαιώματος στις γυναίκες να οδηγούν. Η περιουσία του προέρχεται κυρίως από τις εξαγωγές πετρελαίου.

7.Βλαντιμίρ Πούτιν (αξία περιουσίας: 18,4 δισ. δολάρια)

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσίας, έχει τεράστια περιουσία, το πραγματικό μέγεθος της οποίας δεν είναι επισήμως γνωστό. Κάποιοι λένε πως είναι ο πλουσιότερος πολιτικός του κόσμου, και πιθανότατα ο πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη. Μερικοί, μάλιστα, υποστηρίζουν πως η αξία της περιουσίας του αγγίζει τα 75 δισ. δολάρια.

Ο πρώην πράκτορας της KGB είναι στην εξουσία για πάνω από 20 χρόνια. Αν και κάποιοι ισχυρίζονται πως στις τελευταίες εκλογές υπήρξε νοθεία, ο ρώσος πρόεδρος παραμένει ο πιο δημοφιλής άντρας στη Ρωσία. Χάρη σ’ αυτόν, η οικονομία και η ποιότητα της ζωής στη Ρωσία έχουν βελτιωθεί. Ο Πούτιν είναι γνωστός για τον πολυτελή τρόπο ζωής του που περιλαμβάνει ιδιωτικά τζετ, ελικόπτερα, γιοτ, όπως επίσης θέρετρα και παλάτια.

8.Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν (αξία περιουσίας: 19 δισ. δολάρια)

Ο Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν, απόφοιτος της στρατιωτικής ακαδημίας Sandhurst στην Αγγλία, είναι αυτή τη στιγμή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Είναι μέλος της οικογένειας Ναχαγιάν, η οποία έχει περιουσία 150 δισ. δολάρια.

Πήρε την εξουσία μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2004, και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις, όπως την αύξηση των μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους κατά 100%. Ο Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν είναι επίσης κυβερνήτης του Άμπου Ντάμπι και πρόεδρος της Abu Dhabi Investment Authority, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 875 δισ. δολάρια. Έχει ένα παλάτι στις Σεϋχέλλες, ένα γιοτ αξίας 600 εκατ. δολαρίων και πολυτελείς ιδιοκτησίες στο Λονδίνο.

9.Χασανάλ Μπολκιάχ (αξία περιουσίας: 20 δισ. δολάρια)

Ο Χασανάλ Μπολκιάχ είναι ο Σουλτάνος και πρωθυπουργός του Μπρουνέι. Έρχεται δεύτερος μετά τη Βασίλισσα Ελισάβετ σε μεγαλύτερη διάρκεια βασιλείας. Θεωρείται ο πλουσιότερος αρχηγός κράτους, με κέρδη που έρχονται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ήταν επίσης ο πλουσιότερος άντρας του κόσμου μέχρι την τεχνολογική άνθιση τις δεκαετίες του ’80 και ’90, όταν τη θέση του πήρε ο Μπιλ Γκέιτς.

Χάρη στα κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το Μπρουνέι είναι η πέμπτη πλουσιότερη χώρα του κόσμου και μία από τις ελάχιστες που δεν έχουν δημόσια χρέη, φόρο εισοδήματος και φόρο προστιθέμενης αξίας. Το 2006 το Σύνταγμα της χώρας τον κήρυξε αλάθητο.

10.Μίκαελ Μπλούμπεργκ (αξία περιουσίας: 47,5 δισ. δολάρια)

Ο Μίκαελ Μπλούμπεργκ είναι αμερικανός επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος, συγγραφέας και πολιτικός. Ξεκίνησε την καριέρα του με την επενδυτική τράπεζα Salomon Brothers μετά την αποφοίτησή του από το Harvard Business School. Αργότερα ίδρυσε την εταιρεία Innovative Market System, που μετονομάστηκε σε Bloomberg L.P. Διετέλεσε τρεις συνεχόμενες φορές Δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Παρά την τεράστια περιουσία του, ο ρεπουμπλικανός Μπλούμπεργκ χρησιμοποιούσε συχνά το μετρό για να πάει στη δουλειά όταν ήταν δήμαρχος. Αρνήθηκε το μισθό του δημάρχου και δέχτηκε μόνο ένα δολάριο το χρόνο. Δηλώνοντας ανεξάρτητος μετά τη θητεία του ως δήμαρχος, ο Μπλούμπεργκ στήριξε τη Χίλαρι στις εκλογές του 2016.