23 Ιουλίου 2018

Νέα Δημοκρατία: Ποιες θέσεις κλείδωσαν στην Αττική

Του Γιάννης Κ. Τρουπή

Θέμα 24ωρων και πάντως πριν από το τέλος του μήνα, είναι η επίσημη ανακοίνωση από την ΝΔ των επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθούν οι ήδη εκλεγμένοι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις καινούργιες εκλογικές περιφέρειες του λεκανοπεδίου, μετά το σπάσιμο της Β' Αθήνας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την απόφασή του να συναινέσει στην κατάτμηση της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας, κάτι που είχε ήδη θέσει ο ίδιος στο δημόσιο διάλογο από το 2004, ζήτησε από τους βουλευτές του λεκανοπεδίου να εκφράσουν προτιμήσεις για το πού θα ήθελαν να είναι υποψήφιοι. Μετά την κατάθεση των σχετικών προτάσεων και αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είδε όλες τις παραμέτρους η λίστα είναι έτοιμη.

Όπως επισημαίνει στο liberal.gr συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη η εκκρεμότητα αυτή έπρεπε να κλείσει, μια και οι εκλεγμένοι βουλευτές της Αττικής ήταν οι μόνοι που δε γνώριζαν ποια θα είναι οι περιφέρειά τους στις επερχόμενες εκλογές.

Ας δούμε αναλυτικά το τι θα συμβεί:

1) Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών θα κατανεμηθούν 15 έδρες.

Στο συγκεκριμένο τομέα περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, ΦιλοθέηςΨυχικού και Χαλανδρίου.

Στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο του Βόρειου τομέα τελικώς θα περιληφθούν και οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος οι κύριοι Χατζηδάκης και Γεωργιάδης.

Το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει τους εξής βουλευτές :

--Κωστή Χατζηδάκη
--Άδωνι Γεωργιάδη
--Γιώργο Κουμουτσάκο
--Νίκη Κεραμέως (σημερινή βουλευτής επικρατείας)

2) Στον Δυτικό Τομέα Αθηνών περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.

Το ψηφοδέλτιο του κόμματος σε αυτή την εκλογική περιφέρεια θα έχει κατά πάσα πιθανότητα επικεφαλής τον ίδιο τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία προφανή κίνηση ενίσχυσης των περιοχών της δυτικής Αττικής. Από τους σημερινούς βουλευτές θέση στο δυτικό τομέα θα έχει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. Ο Δυτικός Τομέας πάντως είναι από τις περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια και το περιθώριο για τοποθέτηση καινούργιων προσώπων προκειμένου να κλείσει το ψηφοδέλτιο θα είναι μεγάλο.

3) Ο νότιος τομέας Αθηνών αριθμεί συνολικά 18 έδρες. Στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο θέση θα έχουν οι βουλευτές :

---Νίκος Δένδιας,
---Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,
---Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου,
---Σοφία Βούλτεψη

Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμα το τι τελικά θα γίνει με την Άννα Καραμανλή. Η βουλευτής η οποία είχε καλή επίδοση και στον δυτικό τομέα το 2015, δείχνει να προτιμάει τον νότιο.
Πιο πιθανό πάντως θεωρείται το ενδεχόμενο η κυρία Καραμανλή να είναι υποψήφια στο νότιο τομέα.

Ο νότιος τομέας περιλαμβάνει τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Στο ιστορικό στέλεχος της ΝΔ ανατέθηκε η προεδρία του συνεδρίου του Δεκεμβρίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr το όνομά του δε θα είναι στις λίστες που θα ανακοινωθούν. Το πού και το πώς θα αξιοποιηθεί το κορυφαίο στέλεχος είναι αντικείμενο συζήτησης του ιδίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις επόμενες όμως εκλογές παρελθόν θα αποτελεί και η Περιφέρεια Αττικής και τη θέση της θα πάρει η Περιφέρεια Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Ο συνολικός αριθμός των εδρών θα μειωθεί από 15 σε 14. Από αυτές, οι 10 θα πάνε στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής και οι 4 στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής θα υπαχθούν οι δήμοι:

-Αχαρνών,
-Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης,
-Κρωπίας,
-Διονύσου,
-Λαυρεωτικής,
-Μαραθώνα,
-Μαρκόπουλου – Μεσογαίας,
-Παιανίας,
-Παλλήνης,
-Ραφήνας – Πικερμίου,
-Σαρωνικού,
-Σπάτων – Αρτέμιδος και
-Ωρωπού.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής θα υπαχθούν οι δήμοι

-Ασπρόπυργου,
-Ελευσίνας,
-Μάνδρας – Ειδυλλίας,
-Μεγάρων και
-Φυλής.

Στον Ανατολικό Τομέα Αττικής θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα έχουν οι βουλευτές :
--Μάκης Βορίδης,
--Γιώργος Βλάχος,
--Βασίλης Οικονόμου (σημερινός βουλευτής επικρατείας)
--Γεωργία Μαρτίνου

Στον Δυτικό Τομέα Αττικής το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει :
--Tον Θανάση Μπούρα

Στις παραπάνω λίστες θα προστεθούν όταν έρθει η ώρα και τα ονόματα των νέων στελεχών που θα πλαισιώνουν τους ήδη εκλεγμένους βουλευτές, όπως άλλωστε θα γίνει και στα ψηφοδέλτια σε ολόκληρη τη χώρα.

https://www.liberal.gr/arthro/213650/politiki/2018/nea-dimokratia-poies-theseis-kleidosan-stin-attiki.html