19 Ιουλίου 2018

ΞΕΦΤΙΛΕΣ! Δείτε σε βίντεο τον Νίκο Κοτζιά να δηλώνει πως ο ίδιος προσκάλεσε τον Λαβρόφ στην Αθήνα

Σε διάψευση των διπλωματικών πηγών πως η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα ήταν αίτημα της ρωσικής πλευράς, προχώρησε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

Σε ανάρτηση στο Facebook, επικαλούμενη παλιότερες δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, σημειώνει με νόημα:

«Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Μόσχα, 13.06.2018): "Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο"».

Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, η ανάρτηση «κατέβηκε» για αδιευκρίνιστους λόγους.



Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές είχαν ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ πως «ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα» και πρόσθεσαν πως «το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά».

Η ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ έγινε μετά την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, με αφορμή το Σκοπιανό, που έχουν οδηγήσει στα άκρα τις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας.

Ωστόσο ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα στις 13 Ιουνίου είχε δηλώση μετά την συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόβ ότι «επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για να προετοιμάσουμε το ταξίδι του Πρωθυπουργού της Ελλάδας εδώ στην Μόσχα».

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα των δηλώσεών του στο 9' 10'' του βίντεο:



Οι δηλώσεις Κοτζιά από τη Μόσχα, από την επίσημη σελίδα του ΥΠΕΞ



Οι δηλώσεις Κοτζιά από τη Μόσχα, από την επίσημη σελίδα του ΥΠΕΞ

Εκτακτη συνάντηση Τσίπρα-Κοτζιά

Λόγω των εξελίξεων στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετέβη εσπευσμένα στο μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντηση κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και ολοκληρώθηκε -χωρίς δηλώσεις - στις 18:30. Ενδεικτικό της έκτακτης κατάστασης ήταν πως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έφυγε από το υπουργείο, ενώ ήταν σε εξέλιξη ημερίδα για τις νομικές πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών.
Αν και ο ίδιος δεν είπε το λόγο της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό, είναι βέβαιο πως πρόκειται για τις τεταμένες σχέσεις, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, της Αθήνας με τη Μόσχα.