23 Ιουλίου 2018

Αυτός είναι ο νέος τρόπος με τον οποίο σας εκβιάζουν στο διαδίκτυο!

Οδηγίες προς τους πολίτες δίνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή μία απάτη με το όνομα sextortion scam.

Η απάτη λειτουργεί με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, και τονίζει πως γνωρίζει τους κωδικούς ασφαλείας των θυμάτων.

Παράλληλα τους γνωστοποιούν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψη τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.

Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης αρχείων ερωτικού περιεχομένου αναφέρεται διεθνώς ως σεξουαλική εκβίαση «sextortion».

Σημειώνεται ότι τα εκβιαστικά αυτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν κυρίως τις παρακάτω μορφές και περιεχόμενο, ενώ η αναφορά σε πραγματικούς κωδικούς γίνεται ώστε οι χρήστες να πεισθούν για το αληθινό της απειλής.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, τις περισσότερες φορές οι κωδικοί αυτοί είναι αρκετά παλαιοί και δεν χρησιμοποιούνται πλέον, γεγονός που καταδεικνύει ότι προέρχονται από παλαιότερη διαρροή δεδομένων.