23 Ιουλίου 2018

Eπίθεση ενόπλου με δύο νεκρούς και 13 τραυματίες στην ελληνική συνοικία του Τορόντο (Photos+Video)

Ενοπλη επίθεση στην ελληνική συνοικία του Τορόντο πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, τοπική ώρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του επικεφαλής της αστυνομίας του Τορόντο, από την επίθεση μια γυναίκα έπεσε νεκρή, ενώ 13 ακόμη τραυματίστηκαν. Μια ανήλικη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Νεκρός είναι και ο δράστης ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς.

Ο μαυροφορεμένος δράστης ξεκίνησε την επίθεση λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ τοπική ώρα, δηλαδή 5 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, και σύμφωνα με το καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC, ακούστηκαν τουλάχιστον 10 ως 15 πυροβολισμοί, 25 σύμφωνα με άλλη πηγή. Οι λόγοι της επίθεσης παραμένουν άγνωστοι προς το παρόν. Η αστυνομία ανέφερε ότι ο δράστης της επίθεσης, περίπου 30 ετών, χρησιμοποίησε πιστόλ και σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.Τα αίτια της επίθεσης παραμένουν άγνωστα. Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, Μαρκ Σόντερς, είπε : «εξετάζουμε όλα τα πιθανά κίνητρα (...) δεν κλείνουμε καμιά πόρτα», στην έρευνα που διενεργείται.

Κάποια τοπικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για άντρα γνωστό στις Αρχές για τις αντιλήψεις του περί «υπεροχής της λευκής φυλής». Ο δήμαρχος του Τορόντο Τζον Τόρι, μιλώντας στα τοπικά μέσα, εξέφρασε την άποψη ότι η επίθεση ήταν αποτέλεσμα του προβλήματος με τα όπλα που υπάρχει στον Καναδά. «Τα πυροβόλα όπλα είναι εύκολα διαθέσιμα σε πολλούς ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η επίθεση έγινε σε μια περιοχή πολύ ειρηνική η οποία αποτελεί μέρος του Ντάνφορθ και ότι η κοινότητα είναι σε σοκ. «Είναι αδιανόητο ότι μπορεί να συμβαίνουν τέτοια πράγματα», πρόσθεσε. Αργότερα, μέσω Twitter ο ο Τζον Τόρι χαρακτήρισε οδυνηρή, δειλή πράξη την επίθεση. «Πρόκειται για μια επίθεση κατά αθώων οικογενειών και ολόκληρης της πόλη μας. Συνομίλησα με τον πρωθυπουργό (της πολιτείας) Νταγκ Φορντ ο οποίος εκφράζει τα συλλυπητήριά του εξ ονόματος της επαρχίες και θα προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια απαιτηθεί».

Ο τοπικός πρωθυπουργός του Οντάριο, όπου ανήκει το Τορόντο, τούιταρε: «Η καρδιά μου είναι με τα θύματα της φρικιαστικής αυτής επίθεσης ένοπλης βίας στο Τορόντο. Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε τόσο γρήγορα για να βοηθήσετε τα θύματα».
Οδυνηρή, δειλή πράξη χαρακτήρισε ο δήμαρχος του Τορόντο την επίθεση. «Πρόκειται για μια επίθεση κατά αθώων οικογενειών και ολόκληρης της πόλη μας. Συνομίλησα με τον πρωθυπουργό (της πολιτείας) Νταγκ Φορντ ο οποίος εκφράζει τα συλλυπητήριά του εξ ονόματος της επαρχίες και θα προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια απαιτηθεί».

Η ελληνικής καταγωγής δημοτικής σύμβουλος Μέρι Φραγκιεδάκης τουίταρε: «Οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν τη θλίψη μου για αυτήν την αποτρόπαιη πράξη».

Σοκαριστικό είναι το παρακάτω βίντεο όπου ακούγονται οι πυροβολισμοί:



Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν και σοκάρουν

Η Τζόντι Στέινχορ η οποία βρισκόταν με την οικογένειά της στο εστιατόριο Christina την ώρα της επίθεσης μιλώντας στο CBC είπε ότι άκουσε περίπου 15 πυροβολισμούς και κάποιοι άρχισαν να τους φωνάζουν να μετακινηθούν στο πίσω μέρος του εστιατορίου. «Ακούγαμε ανθρώπους να ουρλιάζουν μπροστά», είπε ακόμη.

Ο Αντριου Βαν Ικ ο οποίος ζει στην περιοχή ήταν επίσης αυτόπτης μάρτυρας. Μόλις άκουσε τους πυροβολισμούς κοίταξε έξω από το παράθυρο: «Υπήρχε αναταραχή στο δρόμο. Είδε κάποιον να έρχεται ακριβώς από κάτω και να πυροβολεί στο εστιατόριο Demetres. Ηταν τρομακτικό». Περιέγραψε τον ένοπλο ως ένα άνδρα κοντά στα 40, ντυμένο στα μαύρα.

Ο Τζον Τούλοκ έβγαινε από το αυτοκίνητό του όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. «Αρχικά νόμιζα ότι ήταν πυροτεχνήματα. Στη συνέχεια όμως είδα ανθρώπους να τρέχουν προς το μέρος μας. Η στιγμή ήταν σουρεαλιστική και ήταν δύσκολο να πιστέψουμε ότι ήταν πραγματική».



Η αστυνομία χρησιμοποίησε ένα αστικό λεωφορείο ως γραφείο για να ανακρίνει τους αυτόπτες μάρτυρες



Η περιοχή έχει αποκλειστεί. 



Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο.

Η κατάσταση στο Τορόντο όσον αφορά τα βίαια επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων έχει επιδεινωθεί πολύ φέτος. Οι θάνατοι σε τέτοια επεισόδια αυξήθηκαν στους 26 μέχρι στιγμής το 2018, δηλαδή κατά 53% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017, όταν είχαν σημειωθεί 17. Τα περιστατικά βίας στα οποία σημειώθηκε χρήση όπλων αυξήθηκαν στα 212 φέτος, κατά 13% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, όταν είχαν καταγραφεί 188.