14 Αυγούστου 2018

ΒΙΝΤΕΟ-Τρομοκρατική επίθεση το συμβάν με το ΙΧ έξω από το Κοινοβούλιο

Ως τρομοκρατική επίθεση αντιμετωπίζει η βρετανική αστυηνομία το περαστατικό με το αυτοκίνητο που έπεσε πάνω σε περαστικούς και στη συνέχεια στις προστατευτικές μπάρες του Βρετανικού Κοινοβουλίου στο Λονδίνο.

Ο δράστης, που περιγράφεται ως μαύρος ηλικίας κοντά στα 30, συνελήφθη από πάνοπλους αστυνομικούς που τον έσυραν έξω από το ασημί Ford Fiesta, ενώ τις έρευνες έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική που απέκλεισε τη γύρω περιοχή.

Το ΙΧ έτρεχε με ταχύτητα 80χλμ/ώρα όταν έπεσε πάνω σε πεζούς και κατόπιν στις μπάρες που έχουν τοποθετηθεί για να εμποδίζουν επιθέσεις με αυτοκίνητα κατά του κτιρίου του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Ένα δυνατό «μπαμ» αντήχησε στην πλατεία του Κοινοβουλίου γύρω στις 07:30 το πρωί τοπική ώρα με αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για σκόπιμη ενέργεια από μέρους του οδηγού.

Ο μαύρος οδηγός του ΙΧ διακρίνεται στο βάθος δεξιά, πίσω από τους δύο αστυνομικούς μπροστά (Φωτογραφία: ΑΡ) Ο μαύρος οδηγός του ΙΧ διακρίνεται στο βάθος δεξιά, πίσω από τους δύο αστυνομικούς μπροστά (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο Τζέφρι Γούντμαν είπε ότι άκουσε ένα «δυνατό σύρσιμο» κι είδε το αυτοκίνητο να πετάγεται από τη γωνία στο λάθος ρεύμα προτού περάσει ένα φανάρι με κόκκινο και πέσει πάνω σε ένα ποδήλατο δίπλα του. «Πετάχτηκε μπροστά μας περνώντας το κόκκινο φανάρι στο λάθος ρεύμα, έκλινε προς τα αριστερά και χτύπησε μια κυρία δύο ποδήλατα αριστερά μου. Λίγο να είχε στρίψει το τιμόνι και θα είχε πετύχει κι εμένα. Πηγαινε με 70-80 χλμ/ώρα. Την χτύπησε άσχημα, ενώ εκείνε πήδηξε αριστερά για να γλιτώσει. Εγώ πήδηξα δεξιά κι όταν πέρασε την είδα στο έδαφος. Πρέπει να έσπασε τον γοφό της.»

«Εμοιαζε σαν σκόπιμη ενέργεια. Περπατούσα από την απέναντι πλευρά του δρόμου, άκουσα έναν θόρυβο και κάποιος φώναξε. Γύρισα και είδα ένα γκρι αυτοκίνητο να κινείται με μεγάλη ταχύτητα κοντά στις μπάρες, ίσως και επάνω στο πεζοδρόμιο. Ο άνθρωπος που οδηγούσε το αυτοκίνητο δεν βγήκε», δήλωσε η αυτόπτης μάρτυς Εγουαλίνα Οχάμπ, συμπληρώνοντας ότι το αυτοκίνητο δεν φαινόταν να έχει πινακίδα κυκλοφορίας μπροστά.

«Είδα τουλάχιστον 10 άτομα να κείτονται στο έδαφος. Έτρεξα για να σωθώ», είπε ένας άλλος αυτόπτης μάρτυς, ονόματι Τζέισον Ουίλιαμς.

Δύο άτομα μεταφέρθηκαν τραυματισμένα σε νοσοκομείο, αλλά νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έστειλε μέσω του Twitter ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και ευχαρίστησε τις βρετανικές υπηρεσίες για την άμεση ανταπόκρισή τους.

Αρχικά η αστυνομία θεώρησε ότι πρόκειται για τροχαίο, αλλά δύο ώρες αργότερα ανακοίνωσε: «Αν και δεν αποκλείουμε τίποτε, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας ηγείται της έρευνας στο περιστατικό του Γουέστμινστερ».

Βρετανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι οι Αρχές θα ελέγξουν την ταυτότητα και το παρελθόν του δράστη, τα πιστεύω του, τους συνεργάτες του, την κατάσταση της ψυχικής του υγείας και κατά πόσον ήταν στο ραντάρ της αντιτρομοκρατικής.

Μετά την τεράστια αρχική κινητοποίηση των Αρχών η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη. Στο σημείο βρίσκονται τουλάχιστον δέκα περιπολικά και τρία ασθενοφόρα, καθώς και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι της αστυνομίας.

Φθάνοντας στο Κοινοβούλιο, που έχει διακόψει τις εργασίες του λόγω θέρους, ο πρώην υπουργός Εξωτερικων Μπόρις Τζόνσον δήλωσε: «Αν όντως επιβεβαιωθεί ότι είναι τρομοκρατική επίθεση, σίγουρα θα πρόκειται για πολύ δυσάρεστη και ανησυχητική εξέλιξη. Ας ελπίσουμε οι άνθρωποι να μπορέσουν να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην καθημερινότητά τους».