14 Αυγούστου 2018

Πλεύρης: Τα θύματα που ένας ανεύθυνος Πρωθυπουργός παρουσιάζει σαν θύτες

Η εθνική τραγωδία, την οποία βιώσαμε, στην πυρκαγιά στο Μάτι και τη Ραφήνα, όπου θρηνήσαμε πολλούς συνανθρώπους μας και ζήσαμε καταστάσεις που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, είναι μία τραγωδία που κανείς δε φανταζόταν ότι θα λάμβανε χώρα στην Ελλάδα του 2018.

Αναφορικώς με την περιφερειάρχη κα Δούρου και τη σειρά των υπευθύνων και αρμοδίων, ως νομικός, τους αντιμετωπίζω ως πιθανούς κατηγορούμενους, οι οποίοι δύναται να πουν, ακόμη και ψέματα, προκειμένου να μειώσουν τις όποιες ποινικές τους ευθύνες. Καλόν βέβαια είναι να σιωπούν διότι ο,τιδήποτε και να πουν συνήθως χρησιμοποιείται σε βάρος τους στο δικαστήριο και για όσους πιστεύουν ότι αναφέρομαι σε ένα κυνήγι μαγισσών, να τους θυμίσω την απόφαση του Αρείου Πάγου 940/15 που καταδίκασε σε πολυετής φυλακίσεις τους υπευθύνους στις φωτιές του 2007. Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί ακόμη και αν αργήσει.

Αυτός όμως που είναι ο πλέον προκλητικός στην ιστορία είναι ο ανεύθυνος πρωθυπουργός, ο οποίος ενδιαφέρεται αποκλειστικά πώς θα σώσει την επικοινωνιακή του εικόνα χωρίς να ιδρώνει, έστω και προσχηματικά, για τα θύματα της τραγωδίας. Άλλωστε ένας άνθρωπος που θαυμάζει τον Μάο που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους αθώων, δε νομίζω ότι αισθάνεται ιδιαίτερες τύψεις για μερικούς ακόμη νεκρούς, παρά μόνο αν αμαυρώνουν την εικόνα του.

Ο ανεύθυνος λοιπόν αυτός πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας, ενώ αποδείχθηκε ότι η επίσημη πολιτεία γνώριζε για νεκρούς, επέβαλε στους υφιστάμενούς του να του κάνουν μία, δήθεν, ενημέρωση ενδιαφέροντος χωρίς φυσικά να αναφέρουν για νεκρούς, διότι το πρώτο πράγμα που τον ενδιέφερε δεν ήταν η διαχείριση της κατάστασης, αλλά να φανεί στην κοινή γνώμη ότι, δήθεν, προΐσταται της επιχείρησης και να υποβαθμισθεί όσο το δυνατόν γίνεται το τραγικό αυτό συμβάν. Πραγματικά πόσο ανεύθυνος πρέπει να είναι ένας πρωθυπουργός που την ώρα της διάσωσης δεσμεύει τους αρμοδίους σε ένα επικοινωνιακό φιάσκο ενώ οι ίδιοι θα έπρεπε να βρίσκονταν στα μέτωπα της διάσωσης.

Εν συνεχεία ο ανεύθυνος πρωθυπουργός και αφού δεν μπόρεσε να υποβαθμίσει το τραγικό αυτό συμβάν, διότι αυτή η τραγωδία πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, επιλέγει να φανταστεί αόρατους εχθρούς και να «αμολήσει» τους υπουργούς του σε συνεντεύξεις τύπου που αναφέρουν ότι όλα έγιναν τέλεια και αν συμβεί το ο,τιδήποτε το ίδιο θα κάνουν. Μόλις αντιλαμβάνεται την δίκαιη οργή του κόσμου, ο ίδιος αυτός ανεύθυνος για να διασωθεί αναλαμβάνει ακέραια την πολιτική ευθύνη ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, αλλά πάλι δηλώνει ότι όλα έγιναν καλά. Άρα ποια ακριβώς ήταν η πολιτική ευθύνη που ανέλαβε;

Παράλληλα αποφεύγει να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και όταν το αποφασίζει, μία εβδομάδα μετά, το κάνει εν κρυπτώ για να αποφύγει την αγανάκτηση, κατευθύνει τις υπηρεσίες να δίδουν συγκεχυμένα στοιχεία για νεκρούς και να μην αναρτούν λίστα αγνοουμένων και συνεχίζει με τα στελέχη του και τους δημοσιογράφους που τον στηρίζουν να αναφέρεται στην αυθαίρετη δόμηση, τον αέρα και τις ασύμμετρες απειλές ως αίτια του κακού.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μείνει στην ιστορία απλά ως ένας ανεύθυνος πρωθυπουργός, αλλά ως ο πρωθυπουργός που για να δικαιολογήσει την τραγωδία, για την οποία ευθύνεται, αποφάσισε να επιρρίψει τις ευθύνες στους πολίτες που γίνανε θύματα αυτής της τραγωδίας. Τι ποιο ανήθικο αυτός και ο συγκυβερνήτης του Πάνος Καμένος να αναφέρουν ότι πολίτες που τυχόν έκαναν αυθαίρετα ευθύνονται για την τραγωδία και επομένως τα θύματα, κατά την άποψή τους, είναι και οι θύτες. Για να αισθανθεί όμως κάποιος ανήθικος χρειάζεται να κατανοεί την έννοια της ηθικής, τη διάκριση μεταξύ καλού και κακού, χωρίς τη διάκριση καλού και κακού η έννοια της ηθικής απλά καταρρέει. Επομένως δεν νομίζω το παρόν άρθρο να αγγίζει τον κ. Τσίπρα

O Θάνος Πλεύρης είναι τ. Βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ και Δικηγόρος ΔΝ LLM

Πηγή: http://www.skai.gr/news/opinions/article/380836/ta-thumata-pou-enas-aneuthunos-prothupourgos-thelei-na-parousiasei-san-thutes/