04 Αυγούστου 2018

Απέτυχε ο αντιπερισπασμός με τα αυθαίρετα για αυτό έδιωξαν τον Τόσκα

Μετά από καθυστέρηση 11 ημερών και υπό την αφόρητη πίεση της κοινωνίας για τις ευθύνες της κυβέρνησης στο θάνατο 88 ανθρώπων ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να κάνει δεκτή την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Αυτό καταδεικνύει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι κυρίαρχη αιτία της τραγωδία που συνέβη στο Μάτι ήταν τα αυθαίρετα, δεν είχε επιτυχία με αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας να αναγκαστεί να αποδεχτεί την παραίτηση του κ. Τόσκα.

Το γεγονός, αναφέρει το Liberal.gr, ότι ο κ. Τόσκας έφυγε πριν τον αναμενόμενο ανασχηματισμό δείχνει τη δυσχερή θέση που έχει πέσει η κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό του κόμματος, είχαν δημιουργηθεί δυσαρέσκειες και αντιδράσεις για την ανοχή που επιδείκνυε ο κ. Τσίπρας στον κ. Τόσκα.

Πολλά στελέχη ζητούσαν την παραίτηση του υπουργού με στόχο να φανεί ότι η κυβέρνηση και εμπράκτως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη πέρα της φραστικής ανάληψής της από τον πρωθυπουργό.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, δικαιολογεί την καθυστέρηση στην απόδοση ευθυνών, ισχυριζόμενο ότι ο Αλ. Τσίπρας ενήργησε αφού παρήλθε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αν και άπαντες ζητούσαν να καταλογιστούν άμεσα ευθύνες.

Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο εάν θα υπάρξουν κι άλλες παραιτήσεις αρμοδίων υπουργών ή ακόμα και επιχειρησιακών παραγόντων. Σε διαφορετική περίπτωση, το σύνολο της ευθύνης θα επιχειρηθεί να το επωμιστεί ο κ. Τόσκας, ώστε να μειωθεί το επικοινωνιακό κόστος της κυβέρνησης.

Ως φαίνεται ο Πάνος Σκουρλέτης θα παραμείνει προς ώρας στη θέση του, μιας και σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο θα αναλάβει (προσωρινά;) τις αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είχε σήμερα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό για την Προστασία του Πολίτη, κο Νίκο Τόσκα.

Ο κος Τόσκας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης και με δεδομένο ότι έχει παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επανήλθε στην παραίτηση που είχε καταθέσει στον Πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του κου Τόσκα και τον ευχαρίστησε για την συνεργασία όλων των τελευταίων χρόνων.

Οι αρμοδιότητες Προστασίας του Πολίτη περιέρχονται στον Υπουργό Εσωτερικών κο Πάνο Σκουρλέτη.