20 Σεπτεμβρίου 2018

«Ταφόπλακα» από τους 27 της ΕΕ στο «ήπιο Brexit» της Μέι

«Don't worry, be happy» από τον Γιούνκερ, που είπε ότι η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας - 200 μέρες πριν το Brexit, το βρετανικό «σχέδιο Chequers» για ήπια έξοδο απορρίπτεται από τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ

«Ταφόπλακα» στις προσδοκίες της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, για μια ευνοϊκή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον Μάρτιο του 2019, έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Καθώς απομένουν πλέον μόλις 200 μέρες μέχρι την επίσημη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, η αποτυχία μιας συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή.

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2018, Λονδίνο και Βρυξέλλες πρέπει να έχουν καταλήξει σε μια κατ' αρχήν συμφωνία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας και στο πλάνο της μελλοντικής συνεργασίας των δύο πλευρών, ώστε τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών να έχουν αρκετό χρόνο, για να ψηφίσουν τη συμφωνία.

Ωστόσο, το μοναδικό μέχρι τώρα σχέδιο που έχει παρουσιάσει η Μεγάλη Βρετανία, το λεγόμενο «σχέδιο Chequers» (που έλαβε το όνομά του από τη θερινή κατοικία του εκάστοτε Βρετανού πρωθυπουργού), σε μια σπάνια περίπτωση αρμονίας, έχει απορριφθεί και από τους πολιτικούς αντιπάλους της Τερέζα Μέι, αλλά και από τις Βρυξέλλες.

Η συνέντευξη Τύπου στο Σάλτσμπουργκ, μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής, έδειξε ότι οι «27» είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν κοινή και σκληρή γραμμή, χωρίς να κάνουν καμία παραχώρηση στο Λονδίνο, κυρίως στο επίμαχο ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας και της Βορείου Ιρλανδίας, παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες τους.

Γιούνκερ: Είμαστε έτοιμοι για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας - «Don’t worry, be happy»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, απορρίπτοντας το «σχέδιο Chequers», μετέφερε στην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας την πάγια θέση της ΕΕ για μια συμφωνία για τα σύνορα της Ιρλανδίας και της Βορείου Ιρλανδίας μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, γνωρίζοντας ωστόσο ότι είναι σχεδόν αδύνατον για την Τεράζα Μέι να καταφέρει να προτείνει κάτι καινούργιο μέχρι εκείνη την προθεσμία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή είναι προετοιμασμένη για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους: «Don’t worry, be happy».

Μακρόν: Οι ηγέτες της καμπάνιας υπέρ του Brexit είναι ψεύτες

Αφήνοντας στην άκρη τη γαλατική ευγένεια και τη γλώσσα της διπλωματίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση κατά των επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ του Brexit, τους οποίους αποκάλεσε «ψεύτες».

Στο κλείσιμο της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, ο Μακρόν τόνισε: «Το Brexit είναι επιλογή του βρετανικού λαού... που καθοδηγήθηκε από εκείνους που προέβλεψαν εύκολες λύσεις. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ψεύτες. Έφυγαν την επόμενη μέρα, ώστε να μην χρειάζεται να τη διαχειριστούν» ανέφερε.

Ο Γάλλος πρόεδρος διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μια συμφωνία για το Brexit που θα υπονόμευε την ΕΕ και την ακεραιότητά της.

«Η πρώτη μου επιθυμία είναι να μείνουμε ενωμένοι και να έχουμε οι 27 μια κοινή προσέγγιση. Είναι βασικό. Το δεύτερο είναι να μείνουμε συνεπείς. Πρέπει να βρεθεί λύση. Το τρίτο ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να έχουμε μια πραγματική συμφωνία αποχώρησης μέχρι το Νοέμβριο» δήλωσε ο Μακρόν, σχολιάζοντας την Τερέζα Μέι.

Στις συνεντεύξεις τύπου προς τα εθνικά Μέσα Ενημέρωσης που ακολούθησε την άτυπη σύνοδο, η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας συμβιβασμός αναφορικά με την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, ενώ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για το Brexit, αν η Βρετανία δεν δεχθεί τις τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ -ήτοι την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και προσώπων που συνιστούν το θεμελιώδες περιεχόμενο της ενιαίας εσωτερικής αγοράς.

Βασίλης Δαλιάνης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ