01 Σεπτεμβρίου 2018

Ηχηρό «χαστούκι» από τους Δανειστές στην υποσχεσιολογία Τσίπρα: Νέα μέτρα εάν δεν διασφαλιστούν τα πλεονάσματα

Το ένα μετά το άλλο, τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να εμφανίσουν ως δεδομένη την αναστολή της περικοπής των συντάξεων που ψήφισαν πριν από μερικούς μήνες, γνωρίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μία τέτοια ενέργεια μονομερώς.

Την ίδια στιγμή και μετά τις συστάσεις του ΔΝΤ ότι πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις από 1η Ιανουαρίου του 2019, Eυρωπαίος υψηλόβαθμος αξιωματούχος άφησε αντοιχτό το ενδεχόμενο για την ανάγκη λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων τα επόμενα χρόνια αξιωματούχος της Ευρωζώνης, εάν δεν διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Το θέμα των συντάξεων θα ανοίξει με την κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα και θα συζητηθεί σε επόμενο Eurogroup, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι με την ολοκλήρωση του κύκλου των μνημονίων κλείνει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Σχολίασε, δε, ότι ενδεχομένως στην παρούσα φάση να μην χρειάζονται περικοπές, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει αν αλλάξει ο οικονομικός κύκλος.

Εξήγησε ότι "υπάρχει μια συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ και αυτό πρέπει να επιτευχθεί" τα επόμενα χρόνια και ότι "όλα εξαρτώνται από αυτό".

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο των Βρυξελλών, το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου που θα συνεδριάσει ατύπως στη Βιέννη δεν θα εξετάσει το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η όποια συζήτηση πριν την επόμενη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα θα ήταν "πρόωρη".

Υπενθύμισε, πάντως, ότι η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συζητηθούν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε: "Το βασικό ζήτημα παραμένει: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει και να μην πάει πίσω τις μεταρρυθμίσεις".

Καταλήγοντας, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα, "στηρίζεται στα πόδια της" και "πλέον αποφασίζει μόνη της", παρατηρώντας, ωστόσο, ότι υπάρχει και η "μεταμνημονιακή εποπτεία".

Στην Ελλάδα, υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης, όσο πλησιάζουμε προς τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μία σειρά από μέτρα, όπως φοροελαφρύνσεις παίζουν το παιχνίδι των παροχών, εμμένοντας στην άποψη ότι τελικά θα καταφέρουν να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Στο πλαίσιο του κυβερνητικού αφηγήματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός για το θέμα των συντάξεων, λέγοντας ότι δεν θα κοπούν.

Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπή συντάξεων, αντίθετα θα περιέχει μέτρα ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων» συμπληρώνοντας ότι όλα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση τεκμηριώνονται με αριθμούς που δεν αμφισβητούνται.

Ο Νίκος Παππάς από την πλευρά του επικαλέστηκε για να υποστηρίξει τη θέση της κυβέρνησης το πορτογαλικό μοντέλο.

Ο κ. Παππάς, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Πορτογαλία αρνήθηκε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις χωρίς να υπάρξει καμία κρίση. «Ελλάδα και Πορτογαλία βρίσκονται στην ίδια μεταμνημονιακή κατάσταση. Επίσκεψη των θεσμών, συζήτηση και κατάρτιση έκθεσης με τις απόψεις των δύο πλευρών. Ούτε επιβεβλημένα μέτρα, ούτε εποπτεία.

Η Πορτογαλία αρνήθηκε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, χωρίς να υπάρξει καμία κρίση» σημείωσε χαρακτηριστικά βάζοντας και αυτός το δικό του… λιθαράκι στο επικοινωνιακό αντάρτικο της κυβέρνησης για μη περικοπή των συντάξεων.