12 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος είχε πει στον Κοτζιά για τους Ρώσους και τα email της Χίλαρι

Τι αποκάλυψε ο άλλοτε συνεργάτης του Τραμπ και πώς αναφέρθηκε στον Ν.Κοτζιά

Ο ομογενής Γιώργος Παπαδόπουλος που είχε διατελέσει συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, είχε πει μεταξύ άλλων και στον Ελληνα υπουργό των Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά (στα τέλη Μαϊου του 2016), ότι ένας μυστηριώδης Μαλτέζος καθηγητής του είχε αποκαλύψει ότι οι Ρώσοι είχαν στην κατοχή τους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον.

Τον ισχυρισμό αυτό έκανε ο Παπαδόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ομογενή δημοσιογράφο, Τζορτζ Στεφανόπουλο, στην εκπομπή «This Week» του «ΑΒC», αλλά και σε εκπομπή του CNN που μεταδόθηκε την Παρασκευή. Οπως εξάλλου, προκύπτει, την αποκάλυψη αυτή είχαν κάνει οι δικηγόροι του και στο υπόμνημα που είχαν καταθέσει προ εβδομάδος στο δικαστήριο.

Ο Παπαδόπουλος ωστόσο, ισχυρίζεται ότι δεν θυμάται να ενημέρωσε κάποιον από την καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ για την πληροφορία που του έδωσε ο καθηγητής Τζόσεφ Μίφσουντ.

Στην εκπομπή «This Week» ο Παπαδόπουλος δεν ανέφερε τον Κοτζιά με το όνομά του, αλλά αναφέρθηκε σε αυτόν ως τον «Ελληνα υπουργό των Εξωτερικών» και παράλληλα παραδέχθηκε ότι είπε για τα email της Χίλαρι Κλίντον που φέρονται να είχαν οι Ρώσοι στην κατοχή τους και στον Αυστραλό διπλωμάτη Αλεξάντερ Ντάουνερ, με τον οποίο είχε συνάντηση στο Λονδίνο – το όνομα ωστόσο του Αυστραλού διπλωμάτη δεν περιέχεται στο υπόμνημα που κατέθεσαν οι δικηγόροι του Παπαδόπουλου.

Είναι άγνωστο αν ο Ελληνας υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετέφερε κάπου αλλού αυτή την πληροφορία που του εκμυστηρεύθηκε ο Παπαδόπουλος ενώ την ίδια στιγμή προκαλεί απορία το γεγονός ότι ο Παπαδόπουλος θυμάται να λέει για τις πληροφορίες του Μίφσουντ στον Κοτζιά και τον Ντάουνερ αλλά όχι σε κάποιον αξιωματούχο της καμπάνιας του Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο Παπαδόπουλος καταδικάσθηκε σε 14 ημέρες φυλακή επειδή είπε ψέματα στο FBI. Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν ο πρώτος ο οποίος συνελήφθη από τον ειδικό ανακριτή κ. Ρόμπερτ Μόλερ και δήλωσε «ενοχή» για τη συμμετοχή του στο θέμα της ανάμιξης Ρώσων αξιωματούχων στις προεδρικές των ΗΠΑ.

Στη συνέντευξη στο ABC ο Παπαδόπουλος εμφανίστηκε μαζί με τη σύζυγό του, Σιμόνα Μαντζιάντε, η οποία παραδέχτηκε ότι η ομάδα ερευνών του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μόλερ υποπτευόταν πως ενδεχόμενα η ίδια να ήταν κατάσκοπος των Ρώσων.

«Προέρχομαι η ίδια από ένα πολιτικό υπόβαθρο. Εργάστηκα ως διπλωμάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αρκετά χρόνια κι αυτό μπορούσε να είναι ένα σημείο ενδιαφέροντος, καθώς αρκετοί αξιωματούχοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι καλυμμένοι πράκτορες για κατασκοπευτική δράση» εξήγησε η ίδια.