Χρειαζόταν να περάσουν αρκετές ημέρες ταλαιπωρίας για τους φοιτητές, χρειαζόταν να προλάβουν να σκεφτούν αρκετοί από αυτούς ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, για να προχωρήσει η κυβέρνηση τις διαδικασίες για το έκτακτο βοήθημα σε όσα παιδιά έχασαν όλα τα υπάρχοντάς τους από τη μια στιγμή στην άλλη, κατά τη φωτιά στις εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο Γιώργος Χουλιαράκης, μετά και την επιστολή του μαθητή που περιέγραφε τις τραγικές συνθήκες στις οποίες διαβιούν πλέον οι φοιτητές και όλα όσα είπαν άλλα παιδιά στη συνέχεια, υπέγραψε σήμερα το ΦΕΚ για την ενίσχυση των εστιακών φοιτητών με το ποσό των 2.000 ευρώ.
Το ΦΕΚ που αφορά την πίστωση των εστιακών φοιτητών υπεγράφη από τον αρμόδιο υπουργό κ. Χουλιαράκη και άμεσα θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των εστιακών φοιτητών που έχασαν σχεδόν τα πάντα στη φωτιά που κατέστρεψε τις εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.
«Υπεγράφη η υπουργική απόφαση με καθυστέρηση είναι η αλήθεια, διότι υπάρχουν και αντικειμενικές αδυναμίες, όπως το γεγονός ότι υπουργός κ. Χουλιαράκης βρισκόταν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αμερική. Επέστρεψε και αμέσως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω υπέγραψε τη σχετική απόφαση. Οι φοιτητές θα λάβουν άμεσα τα χρήματά τους και κακώς κατά τη γνώμη μου υπήρξε η όποια καθυστέρηση, όμως τα χρήματα θα αποδοθούν. Τα χρήματα τα οποία βρισκόντουσαν στον ειδικό λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης από πολίτες πανεπιστημιακούς και φοιτητές που ανέρχονται στις 26 χιλιάδες ευρώ περίπου, έχουν ήδη καταβληθεί, από χθες Τρίτη ενώ δρομολογείται και ο ερχομός του Δημήτρη Ζέρβα στο Ηράκλειο του προέδρου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) με στόχο το σχεδιασμό για τις νέες εστίες του Πανεπιστημίου. Οι διαδικασίες για τις νέες εστίες θα είναι ταχύτατες. Τις επόμενες μέρες υπό τον κ. Ζέρβα θα αποφασιστεί αφενός η χωροθέτηση και αφετέρου η δρομολόγηση για την ανέγερση των νέων φοιτητικών εστιών στο Ηράκλειο του πανεπιστημίου Κρήτης», είπε ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ο οποίος έχει αναλάβει να παρακολουθεί το θέμα των φοιτητών που επλήγησαν.
Από πλευράς της Περιφέρειας Κρήτης η οποία δέχτηκε τις αντιδράσεις μερίδας φοιτητών για την καθυστέρηση της καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης, υπάρχει, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τεράστιο ενδιαφέρον. «Από πλευράς μας, αλλά και του δήμου Ηρακλείου αλλά και των πρυτανικών αρχών υπάρχει διαρκής εγρήγορση ώστε να τελειώσουν τα προβλήματα των φοιτητών μας, που επλήγησαν από την καταστροφή των εστιών τους. Ήδη έχουν καταβληθεί τα χρήματα από τον ειδικό λογαριασμό του πανεπιστημίου Κρήτης ο οποίος παρέμεινε ανοιχτός για κάποιες μέρες ακόμη, ενώ τις επόμενες ώρες θεωρώ ότι θα έχουν λάβει και το ποσό που αποφασίσθηκε μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Πανεπιστημίου», είπε ο περιφερειάρχης ο οποίος δήλωσε ότι έχει γίνει και η σχετική προκήρυξη για δύο νέα ξενοδοχεία τα οποία θα φιλοξενήσουν επί μακρό χρονικό διάστημα τους φοιτητές και τα οποία θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις διαβίωσης και ασφάλειας. «Ο αριθμός των φοιτητών οποίος προβλεπόταν στις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου Κρήτης που καταστράφηκαν ήταν 120 φοιτητές και οι φοιτητές που θα πρέπει οι ανάγκες τους να καλυφθούν ανέρχονται στους 92 και μέσα στην εβδομάδα το θέμα θα έχει λήξει και οι φοιτητές θα έχουν καλυφθεί σε ότι αφορά την ανάγκη στέγασης τους».
Στο μεταξύ υπήρξε επικοινωνία του περιφερειάρχη Κρήτης με σύμβουλο του υπουργού Παιδείας στην οποία υπήρξε η διαβεβαίωση ότι τα χρήματα βρίσκονται ήδη στο λογαριασμό και άμεσα θα περάσουν στους φοιτητές. «Δικαιολογούνται οι αντιδράσεις των παιδιών μας, των φοιτητών, δεδομένου ότι πρόκειται για νέα παιδιά τα οποία έχουν χάσει το σύνολο σχεδόν της προσωπικής τους φοιτητικής περιουσίας, σε ότι αφορά ηλεκτρονικούς υπολογιστές tablet τηλέφωνα ρουχισμό και είδη τα οποία χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους σε ότι αφορά τη φοιτητική τους ζωή. Προσπάθησα να τους καθησυχάσω και ζητάω από όλους τους πληγέντες αλλά και όσους τους εκπροσωπούν κατανόηση και να είναι σίγουροι πώς όλη η τοπική κοινωνία και οι φορείς στο Ηράκλειο βρίσκονται στο πλευρό τους. Δεν είναι ξεχασμένοι και θα γίνουν όλα τα απαραίτητα αφενός για να επανέλθουν στους ρυθμούς τους, τους κανονικούς και αφετέρου να αποδειχθεί ότι το Ηράκλειο έχει αγκαλιάσει την πανεπιστημιακή κοινότητα έχει αγκαλιάσει τους φοιτητές τις αγωνίες τους και τους αγώνες τους» ανέφερε ο ίδιος.
Η πυρκαγιά που κατέστρεψε στις 23 Σεπτεμβρίου εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, μεταξύ αυτών και τις φοιτητικές εστίες, όπως ανέφεραν φοιτητές στο ΑΠΕ ΜΠΕ, έχει απορυθμίσει την καθημερινότητα τους κυρίως όμως έχουν προκαλέσει προβλήματα στο πως και στο κατά πόσο έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε θέματα που άπτονται των οικονομικών τους δυνατοτήτων.
Σύμφωνα με το υπουργείο από την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου έχει πιστωθεί στον λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης ποσό 184.000 έκτακτη χρηματική βοήθεια, 2.000 ευρώ στους 92 φοιτητές που διέμεναν στην εστία και κάλεσε την πρυτανική αρχή να πιστώσει τους λογαριασμούς των πληγέντων φοιτητών χωρίς γραφειοκρατικά κολλήματα.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης μέσω των υπηρεσιών του, θα ενταλματοποίηση και θα καταβάλλει όπως ανακοίνωσε, προς τους δικαιούχους την οικονομική ενίσχυση αμέσως με την υπογραφή της υπουργικής απόφασης (υπεγράφη χθες από τον κ. Χουλιαράκη) κα της δημοσίευσης του σχετικού ΦΕΚ ενώ σχετικά με την οικονομική ενίσχυση από πλευράς του δήμου Ηρακλείου, υπάρχει συνεργασία μεταξύ υπηρεσίας φοιτητικής μέριμνας του Πανεπιστημίου με την υπηρεσία κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου για τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από πλευράς του υπουργείου έχει ζητηθεί να υπάρξει συνεργασία και συγκρότηση επιτροπής από την πρυτανική αρχή και φοιτητές ώστε να υπάρχει έλεγχος για όλη τη διαδικασία που αφορά στις ξενοδοχειακές μονάδες που θα στεγάσουν τους εστιακούς φοιτητές.
Το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη έχει λήξει και τώρα το μόνο που απομένει όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι «να διευθετηθεί η οικονομική ενίσχυση όπως αυτή έχει προγραμματιστεί από το δήμο Ηρακλείου. Πρέπει να ξεπεραστούν κάποια θέματα γραφειοκρατίας, δεδομένου ότι οι δήμοι ελέγχονται αυστηρά κυρίως από το ελεγκτικό συνέδριο, όμως σύμφωνα με ενημέρωση που είχα πριν από λίγο με την αρμόδια αντιδήμαρχο σύντομα το θέμα θα έχει λήξει».
Οι συναντήσεις του αντιπεριφερειάρχη με την επιτροπή των φοιτητών που αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα γνωστά πλέον σε όλους τους όπως είπε ο κ. Κουκιαδάκης προβλήματα είναι συνεχής, είναι καθημερινή και χαρακτήρισε τις όποιες αντιδράσεις τους τελείως δικαιολογημένες.
Σχετικά με το θέμα της μεταφοράς των εστιακών φοιτητών «…αποφασίστηκε τόσο από την πρυτανική αρχή όσο και από το ΚΤΕΛ ο εφοδιασμός με ειδικές κάρτες όλων των εστιακών φοιτητών για τη δωρεάν μεταφορά τους από και προς τα ξενοδοχεία που θα διαμένουν, προς τα πανεπιστήμια αλλά γενικότερα για τις μετακινήσεις τους.
Παράλληλα, ήρθα σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Δημήτρη Ζέρβα ο οποίος είναι αρμόδιος για την εποπτεία των εστιών που δεν ανήκουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Συνεργαστήκαμε για το πλαίσιο που αφορά την εκμίσθωση ξενοδοχείων από τον οργανισμό που εποπτεύει τις εστίες και αποφασίστηκε να γίνει άμεσα μία πολύ γρήγορη διαδικασία για την εκμίσθωση των ξενοδοχείων ενώ παράλληλα μου απέστειλε τις προδιαγραφές των ξενοδοχείων τις οποίες θα επικοινωνήσω αύριο το πρωί Τετάρτη 10 Οκτωβρίου με την αντιπροσωπεία των φοιτητών. Θέλω να πω σε όλους άσχετα πως αυτό φαίνεται προς τα έξω ότι όλες οι αντιδράσεις των φοιτητών ήταν πέρα από λογικές, μέσα σε ένα σωστό πλαίσιο πολιτισμένο όπου αναδεικνύουν τα αιτήματά τους σε ένα πλαίσιο συζήτησης και συνεργασίας», είπε ο κ. Κουκιαδάκης.
Σύμφωνα με την Ευανθία Παπαθανασίου φοιτήτρια και εκπρόσωπο των εστιακών φοιτητών υπάρχει μία μεγάλη αδικία σχετικά με τον αριθμό των φοιτητών που έχουν καταγραφεί στη λίστα του Πανεπιστημίου και για τους οποίος υπάρχει μέριμνα για οικονομική ή κάθε άλλη ενίσχυση. Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Ευανθία Παπαθανασίου είπε ότι: «Εμείς είμαστε 92 άτομα οι οποίοι όλοι μας έχουν υποστεί τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς και όλοι εμείς οι 92 εστιακοί φοιτητές έχουμε χάσει το σύνολο της φοιτητικής μας περιουσίας. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα διότι από πλευράς του πανεπιστημίου δεν μας έχει δοθεί μία πλήρης λίστα με τα στοιχεία των συμφοιτητών μας ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία σωστή και διαρκή επικοινωνία μεταξύ μας.
Επικοινωνούμε ορισμένοι μόνο μεταξύ μας διαδικτυακά και κυρίως αυτοί οι οποίοι μένουμε στα δύο ξενοδοχεία στην περιοχή της Αλικαρνασσού και στην περιοχή της Αμμουδάρας.
Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες αν σκεφτεί κάποιος ότι σε δωμάτιο τριών ή τεσσάρων ατόμων μένουμε έξι ή και επτά ακόμη άτομα. Οπότε το κυρίαρχο αίτημα μας είναι ότι πρέπει από πλευράς πρυτανικών αρχών αλλά και Υπουργείου όλες οι παροχές και κάθε στήριξη προς εμάς να αφορά το σύνολο των εστιακών φοιτητών που είναι 92 άτομα και όχι 48 φοιτητές».
Σχετικά με την οικονομική ενίσχυση η φοιτήτρια Ευανθία Παπαθανασίου, ανέφερε ότι: «Τα χρήματα τα οποία δόθηκαν από πλευράς της πρυτανείας μέσω του ειδικού λογαριασμού που είχε ανοίξει το πανεπιστήμιο δόθηκαν μόνο σε 48 φοιτητές. Αυτό το θεωρούμε άδικο και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο και με ποια κριτήρια δημιουργήθηκε η λίστα 48 εστιακών φοιτητών οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις για οικονομική ή άλλου είδους ενίσχυση. Επαναλαμβάνω το κυρίαρχο αίτημα μας αυτή τη στιγμή είναι η λίστα να περιλαμβάνει και τους 92 φοιτητές και όχι μόνο τους 48.
Θέλω να αναφέρω επίσης ότι λάβαμε χθες από 20 ευρώ ο κάθε φοιτητής ως βοήθημα από μία πρωτοβουλία, κίνηση εργαζομένων στο πανεπιστήμιο, που μάζεψαν κάποια χρήματα βλέποντας την καθυστέρηση η οποία υπάρχει στην οικονομική μας ενίσχυση.
Η συγκεκριμένη λίστα δημιουργήθηκε όπως έχουμε αντιληφθεί διότι αρκετά άτομα λείπανε κατά τη σύνταξη της. Είχανε φύγει την ώρα που δημιουργούσαν οι υπάλληλοι του πανεπιστημίου τη λίστα με τα ονόματα των εστιακών φοιτητών που βρισκόντουσαν εκεί και που έλαβαν τις υπογραφές τους. Το σύνολο των συμφοιτητών μας, έχασαν πολλά πράγματα έως και το σύνολο των πραγμάτων τους, από τη φωτιά, όμως τη στιγμή που δίναμε τα ονόματά μας αρκετά άτομα είχανε φύγει και δεν βρισκόντουσαν στην καταγραφή».
Η εκπρόσωπος των εστιακών φοιτητών είπε επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των δύο χιλιάδων υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. «Αυτό που μας λένε είναι ότι από στιγμή σε στιγμή και από μέρα σε μέρα θα δοθούν. Γνωρίζουμε ότι έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση και έχει εκδοθεί το ΦΕΚ οπότε αναμένουμε τα χρήματα σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από μέρα σε μέρα το πολύ όπως πιστεύουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί μας. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί είναι φυσικό ότι θα υπάρχει εκ νέου κινητοποίηση και αντίδραση διότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως ενώ ο υπουργός μίλησε για το ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να μην υπάρξουν κωλύματα γραφειοκρατικά, εμείς τόσες μέρες από τις 23 Σεπτεμβρίου περιμένουμε τη βοήθεια του υπουργείου και του πανεπιστημίου».
Σχετικά με τις ταυτότητες από το ΚΤΕΛ, «Και εκεί έχουμε σοβαρό πρόβλημα διότι και πάλι οι φοιτητικές αυτές ταυτότητες για τη μετακίνησή μας αφορούν μόνο τον αριθμό των φοιτητών που είναι καταγεγραμμένοι στη λίστα. Εμείς επαναλαμβάνω διεκδικούμε όλες οι παροχές και όλες οι οικονομικές ενισχύσεις να αφορούν το σύνολο των εστιακών φοιτητών που αριθμός τους επαναλαμβάνω είναι 92 και αυτό το θέμα το θέσαμε περιμένουμε να επιληφθεί η πρυτανεία. Η ταυτότητα δεν είναι δωρεάν σύμφωνα με τη δική μας ενημέρωση. Το πανεπιστήμιο για την κάρτα αυτή θα δώσει 20 ευρώ και τα άλλα 20 ευρώ της κάρτας θα τα δώσουμε εμείς. Και στις κάρτες του ΚΤΕΛ ο αριθμός είναι μικρότερος ακόμη και κάτω από τους 48 διότι όταν διαδικτυακά ζητήθηκε να δηλώσουμε για την παροχή της κάρτας κάποιοι δεν το γνώριζαν οπότε δεν κλίκαραν το συγκεκριμένο πεδίο».