15 Οκτωβρίου 2018

Η νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ -Δύο νικητές και πέντε ηττημένοι [λίστα]

Ανώμαλη προσγείωση για ιστορικά στελέχη του κόμματος αποτελεί το αποτέλεσμα της χτεσινής ψηφοφορίας στην Κ.Ε του για την εκλογή των μελών της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο αποτέλεσμα αποτυπώνεται μια «μεταβολή τοπίου» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Το  ερώτημα που θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι θα προκύψει στις εσωκομματικές συζητήσεις από το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές, είναι το «Ποια στελέχη, με ποιο πολιτικό λόγο και δράση, είναι αυτά που εκφράζουν την κοινωνική πλειοψηφία στην οποία θέλει να απευθυνθεί και να ξανακερδίσει το κυβερνών κόμμα».
Το επόμενο επεισόδιο της εξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ θα παιχτεί στο προγραμματικό συνέδριο.

Η ψηφοφορία 

Την πρώτη τριάδα- βάσει εκλογικής κατάταξης- απαρτίζουν οι: Αντώνης Κοτσακάς (62), Θοδωρής Δρίτσας (59) και Νίκος Παππάς (58).
Η πεντάδα συμπληρώνεται από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου (57) και το στέλεχος Νίκο Σκορίνη (54), με αποτέσμα το στίγμα της Κίνησης μελών να είναι ισχυρό.
Όγδοη ήρθε η Όλγα Γεροβασίλη και ένατος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με  47 ψήφους.

Στη δεύτερη δεκάδα, τέλος, καθότι το Όργανο αριθμεί 21 μέλη (συν τον Πρόεδρο και το Γραμματέα) βρέθηκαν οι Βούτσης, Φίλης, Βίτσας, Δραγασάκης, Τζανακόπουλος.

Οι νικητές και οι ηττημένοι

Δύο νικητές και πέντε ηττημένους αποκάλυψε το αποτέλεσμα της κάλπης στη συνεδρίαση της Κ.Ε που ολοκληρώθηκε χτες με την ανάδειξη (μέσω ψηφοφορίας) των 21ός μελών που θα συγκροτούν την νέα Πολιτική Γραμματεία.

Ο Νίκος Παππάς αναδεικνύεται στον πραγματικό νικητή της διαδικασίας όπως και ο (εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενος) Αντώνης Κοτσακάς που αναδείχτηκε με 62 ψήφους πρώτος και δημοφιλέστερο στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής στην ψηφοφορία για την Π.Γ .                                    

Στους μεγάλους χαμένους, μια σειρά στελεχών που αν και με σημαίνοντα λόγο στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν πολύ χαμηλά. Η «βύθιση» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Φίλη που είχαν έρθει πρώτοι σε ψήφους στο συνέδριο ενδεχομένως να δείχνει την διάθεση των μελών της Κ.Ε για αλλαγή σκυτάλης από γενιά σε γενιά.

Τέταρτος από το τέλος ο Τζανακόπουλος

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει να κάνει (σε μεγάλο βαθμό όπως υποστηρίζουν κάποια στελέχη) και με τη μάχη της επιρροής και των μηχανισμών στο εσωτερικό του κόμματος αφού μεταξύ εκείνων που «βάλτωσαν» στην ψηφοφορία  είναι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος ήρθε μόλις τέταρτος από το τέλος (18ος από τους 21 υποψηφίους).

Με δεδομένα τα θέματα που κυριάρχησαν στην διήμερη συζήτηση, τις πολιτικές συμμαχίες και την κόντρα για την ΕΡΤ, η «τάση CARAVEL» (στο κέντρο της οποίας είναι ο Νίκος Παππάς) είναι ξεκάθαρο ότι ελέγχει την Κ.Ε αφού : Παρά την κριτική που δέχτηκε για την ΕΡΤ, ο Νίκος Παππάς εξελέγη ψηλά, στην τρίτη θέση, αφήνοντας πολύ χαμηλά τον επικριτή του Νίκο Φίλη.

Η κυριαρχία Κοτσακά, πρώην γραμματέα οργανωτικού στο ΠΑΣΟΚ

Η «γραμμή Παππά» για άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον Σοσιαλιστικό χώρο, επισφραγίζεται από την κυριαρχία του Αντώνη Κοτσακά στην ψηφοφορία. Ένα στέλεχος που ήταν γραμματέας οργανωτικού στο ΠΑΣΟΚ κατά το 1989, χτες εξελέγη πρώτος στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.  Στοιχείο που έχει ενδεχομένως τη δική του σημασία, είναι και η καλή επίδοση του Θοδωρή Δρίτσα ο οποίος αν και ανήκει στην ομάδα των 53+ εξελέγη δεύτερος. Με τρεις λιγότερους σταυρούς από τον Α.Κοτσακά και έναν περισσότερο από τον Νίκο Παππά, ο Θοδωρής Δρίτσας συγκέντρωσε 59 ψήφους καταγράφοντας μια απρόσμενα καλή επίδοση στην ψηφοφορία όπου «κόντυνε» ο επικεφαλής της τάσης Ε.Τσακαλώτος.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο Δρίτσας ήταν στέλεχος που τίμησε την «τάση CARAVEL» αφού έδωσε το παρών και μίλησε στην τελευταία εκδήλωση της τάσης πριν από δύο εβδομάδες. Η Ρένα Δούρου βγαίνει και αυτή ενισχυμένη με δεδομένη την πίεση που δέχεται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς (φυσικές καταστροφές σε Μάνδρα και Μάτι) αφού εξελέγη στην 5η θέση.

Αν και η υποχώρηση ιστορικών στελεχών θα μπορούσε να δώσει την εικόνα μιας διάθεσης  για «αλλαγή γενεών» που να υπάρχει στην Κεντρική Επιτροπή, εν τούτοις η χαμηλή επίδοση Τζανακόπουλου που είναι νέο και προβεβλημένο στέλεχος δεν επιβεβαιώνει μια τέτοια ερμηνεία του χτεσινού αποτελέσματος.

Κάποια στελέχη πάντως μιλούν για αποτέλεσμα κατευθυνόμενης σταυροδοσίας και βλέπουν αποθέωση των μηχανισμών πίσω από τη διαδικασία. Σημειώνουν μάλιστα ότι η κλειστή πρόταση με το πακέτο ονομάτων για την Κ.Ε που έκανε η ηγεσία προκειμένου να «χωρέσει» όλες τις τάσεις, απέκλεισε μια ανοιχτή διαδικασία, όπου όποιος ήθελε θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ
iefimerida.gr