14 Οκτωβρίου 2018

Σ.Καλαφάτης: Η κόντρα ΥΠΕΞ – ΥΕΘΑ παραπέμπει στην χούντα Ιωαννίδη

Τέτοια σχιζοφρενική κατάσταση, με τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να εκτελούν συγκρουόμενες διαδρομές, υπήρξε για τελευταία φορά στη χούντα Ιωαννίδη και κατέληξε σε εθνική τραγωδία», επισημαίνει ο Σταύρος Καλαφάτης βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» προσθέτοντας πως «με τις τριβές τους, ενθαρρύνουν εκείνους που καραδοκούν, αναμένοντας την κακιά μας ώρα. Και με την ασυνεννοησία, την αντιπαράθεση, τη σύγκρουσή τους, την ώρα μιας κρίσης, μπορεί να φέρουν νέα εθνική τραγωδία. Είναι δύσκολες και πονηρές οι μέρες που έρχονται».

Αναφερόμενος στην ουσία της πρότασης που κατέθεσε στις ΗΠΑ ο κ. Καμμένος για μια βαλκανική αμυντική συμμαχία, υποστηρίζει: «Με την πρόταση αυτή, ακυρώνει την απόφαση του Βουκουρεστίου που έλεγε “πρώτα λύση και μετά πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αφαιρεί το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο της χώρας και στηρίζει τα Σκόπια χωρίς κανένα αντάλλαγμα… Υποκαθιστά τον κ. Κοτζιά, που έλεγε πως μόνο αυτός και ο πρωθυπουργός καθορίζουν την εξωτερική πολιτική. Αναπτύσσει – και μάλιστα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ – μια άλλη πολιτική που συγκρούεται με εκείνη που εφαρμόζουν οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς».

Αναφερόμενος στη δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας για επικείμενη έξοδο του γεωτρύπανου «Πορθητής» στη Μεσόγειο ο Σταύρος Καλαφάτης επισημαίνει πως είναι πολύ πιθανό μπροστά στην επικείμενη έναρξη γεωτρήσεων στο κυπριακό οικόπεδο 10, ο Τ. Ερντογάν να επιχειρήσει τη δημιουργία τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ. «Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να κινηθεί και σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όποια κίνηση κι αν επιλέξει, θα βρεθούμε μπροστά σε μια εξόχως επικίνδυνη πρόκληση. Και θα είναι δραματικό εάν, την ώρα εκείνη, οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν μπορούν ούτε καν να συνεννοηθούν μεταξύ τους».

Υπογραμμίζει ότι «ο Τ. Ερντογάν έχει προαναγγείλει την έξοδο του «Πορθητή» μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησής του» και υπενθυμίζει: «Αμφισβητούν τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών, του Καστελόριζου, της Ρόδου, της Κάσου, της Κρήτης, και υποστηρίζουν πως ανάμεσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ παρεμβάλλεται μια εκτεταμένη τουρκική ζώνη. Έχουν παραχωρήσει στην Κρατική Εταιρία Πετρελαίων άδειες για έρευνες στην περιοχή αυτή, έχουν καταθέσει τις θέσεις τους αυτές στα Η.Ε. και τώρα δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν».