Του Σάκη Μουμτζή
Έχει γίνει μόνιμο ρεφραίν «για σκεφτείτε αν αυτό συνέβαινε επί Νέας Δημοκρατίας, τι θα γινόταν!» Έχει καταντήσει πλέον μια διατύπωση καθημερινής ισχύος, λόγω των πεπραγμένων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τελευταίο επίτευγμα τους η απαξίωση ενός πρώην κολοσσού, της ΔΕΗ. Και τελευταίο επίτευγμα της ΔΕΗ είναι η εμπλοκή της σε ένα διαφαινόμενο οικονομικό σκάνδαλο με πολιτικές προεκτάσεις.
Ως γνωστόν η ΔΕΗ αγόρασε κάτω από «περίεργες» συνθήκες –κομψός χαρακτηρισμός—μια εταιρεία του ίδιου κλάδου, που ω του θαύματος, ανήκει στον Κότσο Ανγκιούσεφ αντιπρόεδρο του κόμματος του Ζάεφ. Και ξανά, ω του θαύματος, η συμφωνία «έκλεισε» ενώ το Σκοπιανό ζήτημα έκαιγε και οι δύο πλευρές ετοίμαζαν την συμφωνία. Το θαύμα τρίτωσε όταν το ΔΣ.της ΔΕΗ αποφάσισε την εξαγορά στις 6 Φεβρουαρίου 2018, ενώ η εισήγηση είχε γίνει μόλις την προηγούμενη ημέρα. Πρωτοφανής η ταχύτητα.
Μακάρι τα γεγονότα να σταματούσαν εδώ. Η ΔΕΗ, ως είθισται σε περιπτώσεις εξαγορών, ανέθεσε σε εταιρεία συμβούλων τον οικονομικό, τον νομικό και τον φορολογικό έλεγχο της, υπό εξαγορά, επιχείρησης του Κότσο Ανγκιούσεφ. Προφανώς, η εταιρεία που έκανε την αξιολόγηση θα αμείφθηκε για την δουλειά της, που την ολοκλήρωσε όμως δύο μήνες μετά την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας από την ΔΕΗ, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γ.Μανιάτης. Αφού το ΔΣ της ΔΕΗ σκόπευε, ούτως ή άλλως, να πραγματοποιήσει αυτήν την επένδυση, τότε προς τι η εταιρεία συμβούλων;
Αλλά υπάρχει και συνέχεια. Δυστυχώς. Τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας που εξαγοράστηκε δεν είναι ιδιαίτερα ανθηρά. Απεναντίας, μάλιστα. Οι δαπάνες μεγαλύτερες του κύκλου εργασιών, ζημίες, απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία, το μερίδιο στον συνολικό τζίρο του κλάδου μόλις στο 11%.
Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως είναι μια επένδυση που μακροπρόθεσμα μπορεί να αποδώσει. Φυσικά, υπό μια προϋπόθεση. Πως η εξαγοράζουσα εταιρεία—η ΔΕΗ στην προκειμένη περίπτωση—είναι μια οικονομικά υγιής επιχείρηση, που έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε επενδύσεις στην εταιρεία που εξαγόρασε.
Όμως η ΔΕΗ έχει πολλά προβλήματα, είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια. Πριν ασχοληθεί με την επέκταση της, θα πρέπει να ασχοληθεί με την ανασυγκρότηση της. Δεν το γνωρίζουν αυτό τα μέλη του ΔΣ; Φυσικά και το γνωρίζουν. Προφανώς όμως άλλα κριτήρια πρυτάνευσαν στην συγκεκριμένη εξαγορά. Να το πω πιο απλά. Πολύ αμφιβάλλω αν η εξαγορά θα γινόταν αν η συγκεκριμένη εταιρεία δεν ανήκε στον αντιπρόεδρο του κόμματος του Ζάεφ. Και ακόμα πιο πολύ αμφιβάλλω, αν δεν συνέπιπτε με την περίοδο που επίκειτο η συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών για το Σκοπιανό.
Το ενδιαφέρον είναι πως ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κ.Σκρέκας το ανέδειξε το θέμα έγκαιρα, από τον Ιανουάριο του 2018, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και το liberal.gr επανήλθαν τον περασμένο Μάιο, αλλά ουδείς έδωσε την απαιτούμενη προσοχή τότε. Σήμερα, οι αρμόδιοι υπουργοί που εκπροσωπούν το 51% της ΔΕΗ σφυρίζουν αδιάφορα και ο ένας μετακυλίει τις ευθύνες στον άλλον.
Ακόμα μεγαλύτερη κατάπληξη προκαλεί η ανερυθρίαστη σιωπή των συνδικαλιστών στην ΔΕΗ της Νέας Δημοκρατίας.
Ίσως, αν ασχοληθεί κάποιος εισαγγελέας με την υπόθεση να αρχίσουν κάποια στόματα να κελαηδούν.
https://www.liberal.gr/arthro/223390/apopsi/s-moumtzis/o-kotso-tous-epiase-kotsous--sumbainei-kati-allo.html