Άγριος τσακωμός ξέσπασε στο υπουργικό συμβούλιο ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για το Σκοπιανό από την Ουάσιγκτον.
Ο υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ κατηγορώντας τον ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια.
Το κλίμα ανάμεσα στους δυο υπουργούς ήταν πολύ τεταμένο με την κόντρα να είναι ιδιαίτερα έντονη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σφοδρή αντιπαράθεση του Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο έφτασε στα όρια του θερμού επεισοδίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών άσκησε σκληρή κριτική στον Πάνο Καμμένο υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ παραβιάζουν την κυβερνητική συμφωνία και υπονομεύουν την εθνική θέση για το Σκοπιανό.
Παράλληλα, ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε ότι ο Πάνος Καμμένος είναι αναρμόδιος για την χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και πως με την συμπεριφορά του εκθέτει τον πρωθυπουργό και την χωρά.
Στο επεισόδιο πήραν μέρος και άλλοι υπουργοί ενώ σύμφωνα με πληροφορίες «πυροσβεστικό» ρόλο ανέλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.
Μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου ο Νίκος Κοτζιάς εκλήθη από τους δημοσιογράφους να διευκρινίσει τι ακριβώς συνέβη με τον Πάνο Καμμένο και ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε «δεν ξέρω» αρνούμενος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες για το λεκτικό επεισόδιο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Πάνο Καμμένο να δεσμευθεί ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση ταυτιζόμενος με τις προσπάθειες της δεξιάς και της ακροδεξιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Πάνος Καμμένος απάντησε αλλά δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή η τοποθέτησή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υποστήριξε πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι και στα δυο κόμματα, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θεωρεί ότι ο Πάνος Καμμένος είναι ο Έλληνας Σαλβίνι.
Αποστάσεις από τις σχετικές δηλώσεις του Νίκου Φίλη φέρεται να πήρε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πάντως, ο Πάνος Καμμενος βρέθηκε εκτεθειμένος στα ενδοκυβερνητικα πυρά καθώς τα μέλη των Ανελ που μετέχουν στο υπουργικό δεν έστησαν ασπίδα προστασίας.
Απεναντίας η Έλενα Κουντούρα διεύρυνε το ρήγμα που έχει ανοίξει στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποστηρίζοντας ότι εάν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στην Βουλή θα ψηφίσει κατά συνείδηση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Τέρενς Κουίκ.
Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την επίσημη δέσμευση του Πάνου Καμμένου ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση εξαιτίας του θέματος των Σκοπίων.
Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, κατά την εισηγητική του τοποθέτηση τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από την μνημονική επιτροπεία . Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι στο σχέδιο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης:
• Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό.
• Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ.
Εξέφρασε δε στο πλαίσιο αυτό, την εκτίμηση ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ, με αποκορύφωμα την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έθεσε ως προτεραιότητα την εκκίνηση των διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις αρχές Νοεμβρίου, στη βάση των προτάσεων του Ιουλίου 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου.
Κλείνοντας, έθεσε ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση, με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης, κατέληξε στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας.