16 Οκτωβρίου 2018

Ανοίγουν οι προσφορές για τo Ερρίκος Ντυνάν - Τα τρία σενάρια και το τίμημα

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των προσφορών που κατατέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν. Κατά πληροφορίες, στην κούρσα για την απόκτηση του νοσοκομείου της Μεσογείων, συνεχίζει το ίδρυμα Ωνάση, που φέρεται και ο επικρατέστερος επενδυτής έχοντας δηλώσει η διοίκησή του ότι εφόσον πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό θα δωρίσει το νοσοκομείο στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το νοσοκομείο που θεωρείται «φιλέτο» στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, διεκδικούσαν και δύο ξένα επενδυτικά funds. Πρόκειται για τον αμερικανικό επενδυτικό οργανισμό με έδρα το Σαν Φρανσίσκο Farallon Capital με ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν ότι τελικά δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά, παρά το αρχικό ενδιαφέρον που είχε επιδείξει. Ούτε όμως και το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Άμπου Ντάμπι Μubadala Investment Company φαίνεται να προχώρησε στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Μετά και το άνοιγμα των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, η PricewaterhouseCoopers που λειτουργεί ως σύμβουλος πώλησης θα τις αξιολογήσει το προσφερόμενο τίμημα και ακολούθως θα κάνει την εισήγησή της στην τράπεζα Πειραιώς. Στο τραπέζι βρίσκονται τρία σενάρια για την εξέλιξη της διαγωνιστικής φάσης: Είτε θα ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής αν το τίμημα κριθεί ικανοποιητικό, είτε θα ζητηθεί βελτιωτική προσφορά. Σύμφωνα με το τρίτο δυσμενές σενάριο, ο διαγωνισμός ενδέχεται να κηρυχθεί άγονος, σε περίπτωση που το τίμημα είναι χαμηλότερο και από τον προηγούμενο διαγωνισμό για την πώληση του νοσοκομείου, με τον στόχο να βρίσκεται στα 80 -100 εκατ. ευρώ.

Οι ανακοινώσεις για την πώληση του 100% των μετοχών της θυγατρικής της Πειραιώς, «Ημιθέα Α.Ε., η οποία απέκτησε μέσω πλειστηριασμού, κατά 100% το Ερρίκος Ντυνάν, αναμένονται μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία ειδικού σκοπού «Ημιθέα Α.Ε.» είχε αποκτήσει το νοσοκομείο το 2014 έναντι 115 εκατ. ευρώ. Κατά την περίοδο της μεταβίβασης το Ερρίκος Ντυνάν χρωστούσε σε προμηθευτές, ασφαλιστικά, ταμεία, ΔΕΚΟ και εργαζόμενους περί τα 100 εκατ. ευρώ.