30 Νοεμβρίου 2018

Οι πρώτες… 100 ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ και η κατάρρευση των νοικοκυριών

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στις… 100 πρώτες ημέρες που κυβερνά η κυβέρνηση χωρίς τους περιορισμούς των Μνημονίων οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να ματώνουν. Έχουμε την πρώτη δημόσια παραδοχή ότι υπάρχει υπερφορολόγηση και μάλιστα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, όταν ο προϊστάμενός του Ευ. Τσακαλώτος τόσα χρόνια επικαλούνταν το ακριβώς αντίθετο.

Προφανώς πολλά έχουν αλλάξει μέσα σε αυτές τις 100 ημέρες. Όπως για παράδειγμα ότι οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να πληρώσουν τους φόρους αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 510.00 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018. Ότι οι φορολογούμενοι έχουν επιλέξει να πληρώνουν ως τελευταία τους υποχρέωση τον φόρο εισοδήματος. Και αυτό διότι τους ενδιαφέρει πρώτα να διασφαλίσουν το σπίτι τους και εν συνεχεία να πληρώσουν τους υπόλοιπους φόρους.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 69% των φορολογούμενων πληρώνει εμπρόθεσμα το φόρο εισοδήματος, ενώ οι υπόλοιποι όπως φαίνεται από τα στοιχεία αφήνουν τα χρέη τους να προστεθούν σε αυτά του προηγούμενου έτους με αποτέλεσμα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών να έχει εκτοξευτεί σήμερα στα 103 δις. ευρώ.

Και δυστυχώς αυτό που προκύπτει χρόνο με το χρόνο είναι ότι ολοένα και λιγότεροι πληρώνουν στην ώρα τους. Μάλιστα το συνολικό  ποσοστό εισπραξιμότητας (σε όλους τους φόρους) έχει μειωθεί σημαντικά και πλέον δεν ξεπερνά το 79%.

Ακόμα και ο ΕΝΦΙΑ που είχε κάποτε ποσοστό εισπραξιμότητας 85% έχει πέσει στο 73% με πτωτικές τάσεις εξαιτίας της αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Και δυστυχώς ξέρουν ότι είναι παραδομένοι, ότι καταρρέουν βλέποντας απλά τα χρέη τους να διογκώνονται.

Είναι ενδεικτικό ότι στο διάστημα 2015-2018 τα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 45%. Συγκεκριμένα, από 71,5 δισ. που ήταν τον Ιανουάριο του 2015 ανήλθαν τον Σεπτέμβριο του 2018 στα 103,1 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 31,6 δισ. ευρώ. Και το χειρότερο είναι ότι στο προαναφερθέν διάστημα εισπράχθηκαν περίπου 18 δισ. ευρώ μέσω των κατασχέσεων και της ένταξης των φορολογουμένων στις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών (ρύθμιση 100 δόσεων και πάγια ρύθμιση 12 δόσεων).
Παρά το γεγονός ότι εισπράχθηκε ένα πολύ μεγάλο ποσό, τα χρέη όμως συνεχίζουν να αυξάνονται, με τους φορολογούμενους όχι μόνο να μην μπορούν να αντιδράσουν αλλά και να σηκώνουν τα χέρια ψηλά απέναντι στη «βροχή» κατασχέσεων και τις απειλές της εφορίας.

Και όπως γίνεται αντιληπτό Από τα 74,7 δισ. που ανέρχονται τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί στα χρόνια των μνημονίων και αφορούν μισθολογικές περικοπές, περιστολή λειτουργικών δαπανών, αλλά κυρίως νέους φόρους, τόσο στο εισόδημα όσο και στην κατανάλωση, ελάχιστα έχουν εισρεύσει στον κρατικό κορβανά. Δηλαδή από τους φόρους που επιβλήθηκαν στο προαναφερθέν διάστημα κανείς δεν προστέθηκε στα ταμεία του Δημοσίου, αλλά αντίθετα προστέθηκαν στην δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

https://www.liberal.gr/arthro/231102/oikonomia/forologika/oi-protesi-100-imeres-tou-syriza-kai-i-katarreusi-ton-noikokurion.html