08 Νοεμβρίου 2018

Πολάκης, Γεροβασίλη, Πετρόπουλος και... σία: Πολιτική επιλογή να μοιράσουμε αναδρομικά €1,4 δισ.

Στη «γραμμή» Μαξίμου ότι η τροπολογία με τα αναδρομικά δεν επεβλήθη από τη δικαστική απόφαση σύσσωμο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο - «Εσείς κόβατε, εμείς δίνουμε» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και εξήγησε: «Όσο έχουμε δημοσιονομικά περιθώρια θα δίνουμε σε όλους αναδρομικά»

Σε προεκλογικό κρεσέντο παραπέμπουν οι τοποθετήσεις των υπουργών στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο της επιστροφής αναδρομικών ύψους 1,2 δισ. ευρώ στους δικαιούχους ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, δικαστές, πανεπιστημιακοί και άλλοι).

Με σχεδόν θεατρικό σχεδιασμό ένας προς ένας οι υπουργοί που υπογράφουν την ρύθμιση ανεβαίνουν στο βήμα της Βουλής και εξυφαίνουν την «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου σύμφωνα με την οποία η επιστροφή των αναδρομικών οφείλεται στην «πολιτική βούληση της κυβέρνησης» και όχι στην σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε τις περικοπές ως αντισυνταγματικές.

- «Δεν είναι μια επιβολή του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά μια πολιτική επιλογή» υποστήριξε για την τροπολογία ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας.

- «Η πολιτική βούληση είναι αυτή που μας κάνει να επιστρέψουμε τα αναδρομικά» είπε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη ενώ αμέσως μετά ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είπε ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ «γίνονται πράξη».

- «Θα μπορούσε η κυβέρνηση να παρατείνει τον χρόνο καταβολής του ποσού. Όμως η κυβέρνηση έρχεται να το καταβάλει σήμερα γιατί υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος» ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης.

- «Μοιράζουμε 1,4 δισ. ευρώ όχι μόνο με βάση τις δικαστικές αποφάσεις αλλά με πολιτική επιλογή» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης

- «Η κυβέρνηση έμπρακτα δείχνει τι σημαίνει έξοδος από τα μνημόνια» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου

- Σήμερα επιστρέφουμε το εφάπαξ ποσό ως αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης και όχι μιας δικαστικής υποχρέωσης» υποστήριξε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Πετρόπουλος: Όσο έχουμε δημοσιονομικά περιθώρια θα δίνουμε σε όλους αναδρομικά

«Όσο έχουμε δημοσιονομικά περιθώρια θα δίνουμε σε όλους αναδρομικά. Εσείς κόβατε εμείς δίνουμε» διαλάλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των υπουργών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος εξήγησε πως «κανείς δεν δικαιούται να παρουσιάζει την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων ως δική του επιλογή».

«Το δημοσιονομικό περιθώριο υπήρχε και πέρυσι και πρόπερσι. Γιατί δεν φέρνατε την επιστροφή των αναδρομικών;» ανέφερε ο κ Χρήστος Σταϊκούρας (ΝΔ) για να προσθέσει «στην αιτιολογική έκθεση παραδέχεστε ότι η ρύθμιση έρχεται για την εναρμόνιση με τις δικαστικές αποφάσεις. Την φέρνετε τώρα γιατί σας βολεύει η συγκυρία».

Πάντως, από τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης η ρύθμιση για την επιτροπή των αναδρομικών φαίνεται πως θα στηριχθεί από την ευρύτατη πλειοψηφία της Βουλής.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα ψηφίσει την τροπολογία ωστόσο επισήμανε μια σειρά από στρεβλώσεις. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συμμορφώθηκε μεν, με τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις με καθυστέρηση 3 ετών, υλοποιεί όμως την υποχρέωσή της με λάθος τρόπο καθώς η κάλυψη του ποσού θα έπρεπε να προέρχεται από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορολόγηση. Παράλληλα υποστήριξε πως η τροπολογία έρχεται στην Βουλή για ψηφοθηρικούς λόγους.

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Κώστας Κωνσταντόπουλος  χαρακτήρισε «αυθαίρετη» την ισχύ της τροπολογίας εως το τέλος του 2016 ωστόσο σημείωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει θετικά.

Χρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ