05 Νοεμβρίου 2018

Το άρθρο 16 πότε θα αναθεωρηθεί; Το 2024; Όχι, ευχαριστώ

του Σάκη Μουμτζή

Η Νέα Δημοκρατία θα παρουσιάσει την Τρίτη τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος και θα τις υπερασπιστεί κατά τη σχετική συζήτηση στην Βουλή. Παραμένει ζωντανή η πρότασή της προς τον ΣΥΡΙΖΑ το ένα κόμμα να ψηφίσει τις προτάσεις του άλλου κόμματος, ώστε να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες ψήφοι για να ολοκληρωθεί στην επόμενη βουλή η αναθεώρηση του Συντάγματος, σύμφωνα με την θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών.

Οι προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελούν ένα σώμα στο οποίο αποτυπώνονται οι ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις των κομμάτων. Δεν υπάρχουν ουδέτερες ιδεολογικά συνταγματικές ρυθμίσεις. Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία θα υπερασπισθεί μέσα στην Βουλή και θα προβάλει έξω από αυτήν τις δικές της θέσεις, για να αντιληφθούν οι πολίτες την αναγκαιότητα της ψήφισης τους.

Για να υπάρξει πιθανότητα οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας να καταστούν συνταγματικές διατάξεις θα πρέπει η αναθεωρητική διαδικασία να κρατηθεί ζωντανή μέχρι την επόμενη βουλή. Αυτό όμως με τους υπάρχοντες συσχετισμούς δυνάμεων μέσα στο κοινοβούλιο δεν μπορεί να γίνει. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την αμοιβαία ψήφιση των προτάσεων των δύο κομμάτων, στην επόμενη βουλή μόνον οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν την πιθανότητα να γίνουν συνταγματικές διατάξεις, γιατί μόνον οι δικές του οι προτάσεις μπορεί να λάβουν τις απαιτούμενες, από το άρθρο 110 του Συντάγματος, πλειοψηφίες.

Αν η Νέα Δημοκρατία συμφωνήσει στην από κοινού ψήφιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και ενός μόνον άρθρου, η αναθεώρηση θεωρείται περατωθείσα και η επόμενη μπορεί να λάβει χώρα μετά από πέντε χρόνια ( άρθρο 110 παρ.6). Κάτι που σημαίνει πως η αναθεώρηση του άρθρου 16 πηγαίνει για μια ακόμα φορά στις καλένδες. Αν όμως η Νέα Δημοκρατία δεν συμμετάσχει στην ψηφοφορία, τότε η αναθεώρηση του Συντάγματος, με βάση τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, «βυθίζεται» και αυτό το έργο το αναλαμβάνει η επόμενη βουλή στην οποία την πλειοψηφία θα έχει η Νέα Δημοκρατία.

Συνεπώς, η μόνη οδός για να παραμείνει η αναθεώρηση του Συντάγματος ζωντανή είναι η αποχή της Νέας Δημοκρατίας από την ψήφιση των αναθεωρητέων διατάξεων. Ετσι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αν λάβουν στις ψηφοφορίες 151 ψήφους, στην επόμενη βουλή αποκλείεται να λάβουν τα 3/5 των βουλευτών ( 180 ψήφοι). Με αυτόν τον τρόπο διασώνεται η αναθεώρηση του Συντάγματος και η Νέα Δημοκρατία θα ελέγχει απόλυτα την επόμενη.
Όσοι υποστηρίζουν πως να αναθεωρηθεί έστω το άρθρο 86 «περί ευθύνης υπουργών», προφανώς δεν αντιλαμβάνονται πως η αναθεώρηση των άρθρων που αφορούν π.χ. τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή τις επενδύσεις, μετατίθεται για το 2024.

Για την Νέα Δημοκρατία υπάρχει μόνον μια επιλογή. Η «βύθιση» της παρούσας αναθεώρησης του Συντάγματος.

https://www.liberal.gr/arthro/226824/apopsi/s-moumtzis/to-arthro-16-pote-tha-anatheorithei-to-2024-ochi-eucharisto.html