09 Νοεμβρίου 2018

«Βροχή» τα προεκλογικά δώρα από Τσίπρα -Προσλήψεις, αναδρομικά, φοροελαφρύνσεις

Ο Τσίπρας προσπαθεί να γυρίσει το αρνητικό κλίμα στην κυβέρνηση με «βροχή» εξαγγελιών: προσλήψεις, αναδρομικά, φοροελαφρύνσεις

Βάζοντας σε πρώτο πλάνο τα προεκλογικά «δώρα» για το 2019, ώστε να ξεχαστούν οι κυβερνητικές... παλινωδίες με πρωταγωνιστές τους Καμμένο-Κοτζιά, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να γυρίσει το βαρύ κλίμα των τελευταίων ημερών.

Με έμφαση στην προαναγγελία των προσλήψεων για τους δημοσίους υπαλλήλους το 2019 και το 2020, στην αποκατάσταση μιας σειράς αδικιών που υπέστησαν οι πολίτες λόγω μνημονίων, αλλά και στη διευκόλυνση των μικρομεσαίων (με στόχο τη ρύθμιση των 100 δόσεων) ο κ. Τσίπρας βγήκε μπροστά επικοινωνιακά και εμφανίστηκε πολλά υποσχόμενος, μιλώντας στον Alpha.

Οι εξαγγελίες του κάλυψαν (προς ώρας τουλάχιστον) πάσης φύσεως ενδοκυβερνητικά προβλήματα. Ενώ το μήνυμα που θέλησε να στείλει στο ακροατήριό του ήταν ότι μπορεί η Αριστερά να ψήφισε αναγκαστικά μνημόνιο, τώρα όμως που η χώρα βγήκε από το Πρόγραμμα προσαρμογής και διαθέτει δημοσιονομικό χώρο είναι αυτός που κλείνει πληγές. Πρώτη- συμβολική κίνησή του άλλωστε, ήταν η ψήφιση από τη Βουλή , χθες, της καταβολής των αναδρομικών στους ένστολους που καταδεικνύει εξίσου τον τρόπο διαχείρισης με τον οποίο το επιλέγει το Μαξίμου να μπει στην προεκλογική κούρσα.

«Κάλμαρε» Καμμένο-Κοτζιά

Με πολλή προσοχή και λεπτούς χειρισμούς αναφέρθηκε τόσο στον κυβερνητικό εταίρο, καθώς και στον τέως υπουργό εξωτερικών. «Πιστεύω, γιατί τον ξέρω τον Πάνο Καμμένο και την ψυχολογία του ότι θα πάρει μια ορθή απόφαση. Δεν ξέρω αν θα μείνει στην κυβέρνηση, αλλά δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην πορεία της κυβέρνησης», είπε ως προς τη στάση του Προέδρου των ΑΝΕΛ.

Αναφερθείς δε στον κ. Κοτζιά,του... χρύσωσε το χάπι, αφού όπως τόνισε: «Με τον Κοτζιά μπορεί να διαφωνεί κανείς σε πολλά αλλά δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς για έλλειψη εντιμότητας. Έκανε μήνυση για δημοσιεύματα και καλά έκανε».

Πόλωση με τη Νέα Δημοκρατία

Από την άλλη, στρατηγικός στόχος των κυβερνητικών είναι να εκθέτουν την αξιωματική αντιπολίτευση και ταυτόχρονα να πιέζουν το Κίνημα Αλλαγής. Αναγκάζοντας αμφότερα τα δύο πολιτικά κόμματα- με ονομαστική ψηφοφορία- να υπερψηφίζουν τις εν λόγω νομοθετικές πρωτοβουλίες. «Φαντάζομαι ότι με βαριά καρδιά θα ψηφίσετε σύντομα και τη μη περικοπή των συντάξεων για τους συνταξιούχους μας» τόνισε- μεταξύ άλλων- ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Ενώ επανέφερε τις διαχωριστικές γραμμές λέγοντας στον Alpha ότι η μόνη περίπτωση να μην αποκατασταθεί η αδικία στους συνταξιούχους είναι να εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης στις βουλευτικές εκλογές του 2019, διότι θα εφαρμόσει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και μέτρα ΔΝΤ!

«Βροχή» οι εξαγγελίες

Σε ό,τι αφορά, τέλος, στον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου, μέχρι τα Χριστούγεννα αυτά που θα έρθουν προς ψήφιση, είναι τα εξής:

  • μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες
  • κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για τους αγρότες
  • η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους
  • η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% έως 30% για τα λαϊκά νοικοκυριά μέσα στο 2019 και μεσοσταθμικά 30% έως 50% μέσα στο 2020

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
iefimerida.gr