Ότι τα δημόσια νοσοκομεία έχουν «στεγνώσει» από χρήματα, υλικά, υποδομές, προσωπικό δεν είναι είδηση. Είναι μια «σκληρή» πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι συνεχώς οι ασθενείς αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που με αυταπάρνηση και φιλότιμο προσπαθούν να παράσχουν με κάθε πρόσφορο τρόπο υπηρεσίες υγείας.
Κάθε αποτύπωση αυτής της μελανής εικόνας του συστήματος υγείας, όσο τετριμμένη και αν θεωρηθεί στο πλαίσιο των συνεχών καταγγελιών και των αποκαλύψεων στον χώρο της υγείας, σοκάρει και πιθανόν τρομάζει, δεδομένου ότι αποτελεί κομμάτι μιας διαδικασίας περίθαλψης και νοσηλείας που κανείς δεν θα ήθελε για τον εαυτό του ή για άλλους.
Μία χειρουργική αίθουσα του νοσοκομείου ΚΑΤ που απεικονίζεται στις φωτογραφίες που παρουσιάζει το protothema.gr, εμπίπτει σε αυτού του είδους την αποτύπωση.
Τα ξεχαρβαλωμένα, ετοιμόρροπα πλαίσια των φωτιστικών που κυριαρχούν στην οροφή της χειρουργικής αίθουσας δεν επηρεάζουν μόνο τον σωστό φωτισμό που αποτελεί βασική συνθήκη λειτουργίας της αίθουσας και στοιχειώδες ζητούμενο για τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης. Είναι ένας έξτρα κίνδυνος που... ίπταται πάνω από τα κεφάλια επαγγελματιών υγείας και ασθενών και τους αναγκάζει σε ελιγμούς και μετακινήσεις εντός της αίθουσας προκειμένου να τον αποφύγουν. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, το ενα φωτιστικό δεν έχει πλαίσιο (φαίνονται οι λάμπες) και το αλλο εχει ενα μισοσπασμένο πλαίσιο - το οποίο ουδείς θέλει να φανταστεί πού και πως θα πέσει οταν σπάσει τελείως.
Συμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr τα φωτιστικά κρέμονται πάνω από ασθενείς και εργαζόμενους περίπου έναν μήνα.
Εκατοντάδες ασθενείς έχουν μπει και βγει το διάστημα αυτό στη χειρουργική αίθουσα και έχουν ξαπλώσει στο χειρουργικό τραπέζι κάτω απο τα σπασμένα φωτιστικά. Έχει ενημερωθεί η διοίκηση του νοσοκομείου, αλλα δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την αντικατάσταση των φωτιστικών. Πιθανόν να μην υπάρχουν φωτιστικά στις αποθήκες ή χρήματα για την αγορά τους ή τεχνικοί να τα αντικαταστήσουν ή η διοίκηση να μην αξιολογεί τη συγκεκριμένη βλάβη ως άμεση και επείγουσα.
Το βέβαιο ειναι πως οι συνθήκες στα χειρουργεία του ΚΑΤ μονοπωλούν συχνά την καθημερινότητα των εργαζομένων. Για παράδειγμα, η έλλειψη σωστού κλιματισμού, που εχει ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται απαγορευτικές για προσωπικό και ασθενείς θερμοκρασίες μέσα στα χειρουργεία, βρίσκεται συνήθως στο προσκήνιο τους θερινούς μηνες. Ο παλαιός και ελλιπής υλικοτεχνικός εξοπλισμός των χειρουργείων, από τα ξεχαρβαλωμένα φωτιστικά των φωτογραφιών μέχρι τα χειρουργικά τραπέζια ή τα μηχανήματα, τείνει να αποκτήσει μια διαχρονικότητα ως πρόβλημα του νοσοκομείου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διοίκησή του.