21 Νοεμβρίου 2018

Guardian: Ο αριστερός λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ που τον έφερε στην εξουσία

Έρευνα της εφημερίδας για το φαινόμενο στην ΕΕ

Την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο παρουσιάζει, με νέα έρευνα που παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Η έρευνα της εφημερίδας στηρίχθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και τα εκλογικά αποτελέσματα σε χώρες-μέλη της ΕΕ από το 1998 μέχρι το 2018, ενώ πολύτιμη υπήρξε η βοήθεια δεκάδων επιστημόνων από χώρες της Ευρώπης.

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά νούμερα: Πριν από δύο δεκαετίες, τα λαϊκιστικά κόμματα εξασφάλιζαν ένα 7% των ψήφων. Σήμερα έχουν φτάσει στο 25%, δηλαδή ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους τα προτιμά.

Ο Guardian αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αριστερόστροφου λαϊκισμού τους Podemos στην Ισπανία που γεννήθηκαν από το κίνημα των Αγανακτισμένων. Στην Ελλάδα, τον ΣΥΡΙΖΑ ως μοναδικό κόμμα που έφτασε -όπως αναφέρει- να γίνει κυβέρνηση με 36% το 2015.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον και διδακτικό στοιχείο: Η αντίστροφη πορεία λαϊκιστικών κομμάτων όταν γίνουν εξουσία: Στο Βέλγιο οι Φλαμανδοί εθνικιστές έχουν μπει στην κυβέρνηση -ενδεχομένως και από ανάγκη να σχηματιστεί μία- με αποτέλεσμα να «μαλακώσουν» το λόγο τους και φυσικά να χάσουν επιρροή.

Στη Φινλανδία το κόμμα Finns πήρε 19% το 2011, έπεσε ελαφρώς στο 17,5% το 2015 και μπήκε στην κυβέρνηση. Από τότε όμως διασπάστηκε. Η εξουσία βλάπτει αυτού του είδους τις πολιτικές δυνάμεις, αφού μοιραία τις παρασύρει στην πολιτική φθορά ή τις προσγειώνει ανώμαλα: ο ΣΥΡΙΖΑ -λέει ο Guardian- έχει χάσει τα παλιά του ποσοστά.