10 Νοεμβρίου 2018

Χάκαραν τη Vivartia και πήραν λύτρα €75.000 σε Bitcoin!

Αγνωστοι μπλόκαραν για δύο μέρες τα ηλεκτρονικά συστήματα του ομίλου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν παραγγελίες και να κοπούν τιμολόγια: επί της ουσίας νέκρωσαν την εταιρεία

Το πρώτο -στη χώρα μας- περιστατικό κυβερνοεπίθεσης σε μεγάλη ελληνική εταιρεία με στόχο την απόσπαση λύτρων συνέβη πριν από λίγες ημέρες. Στο τέλος Οκτωβρίου θύμα των χάκερ έπεσε η Vivartia, μια ισχυρή ελληνική εταιρεία που ανήκει στον όμιλο της MIG. Εκτός από τα προϊόντα ΔΕΛΤΑ, στη Vivartia ανήκουν οι αλυσίδες πρόχειρου φαγητού Everest και Goody’s, μαζί με μια σειρά άλλων θυγατρικών.


Ενα ωραίο πρωινό, στα κεντρικά της Vivartia στην Κηφισιά, οι εργαζόμενοι που πήγαν στα γραφεία τους δεν συνάντησαν την καθημερινή ρουτίνα τους. Τα κομπιούτερ όλων, από αυτά των ανώτερων στελεχών έως των υπαλλήλων στα λογιστήρια και στις αποθήκες, άνοιγαν μεν, αλλά οι οθόνες τους παρέμεναν μαύρες. Η πρώτη αντίδραση ήταν να κληθεί για βοήθεια ομάδα ειδικών από την επίσης θυγατρική της MIG, τη SingularLogic, τα γραφεία της οποίας βρίσκονται μάλιστα στο διπλανό κτίριο.

Με τη βοήθεια των ανθρώπων διαπιστώθηκε ότι τα αρχεία δεν είχαν σβηστεί αλλά κρυπτογραφηθεί και γι’ αυτό οι υπολογιστές ολόκληρης της εταιρείας ξεκινούσαν, αλλά η οθόνη παρέμενε κατάμαυρη, στην οποία δέσποζε η λέξη «password» μαζί με ένα ερωτηματικό. Κάποιος ή κάποιοι είχαν καταφέρει να μπουν στο πληροφορικό σύστημα της Vivartia και είχαν πάρει τον έλεγχό του.

Ολα τα οικονομικά στοιχεία, από τις συναλλαγές, τις παραγγελίες, τις υποχρεώσεις, τις προμήθειες κ.λπ. μέχρι σούπερ μάρκετ, ακόμη και συναλλαγές σε καταστήματα της Vivartia στα αεροδρόμια, τα πάντα είχαν μπλοκαριστεί.

Αλέξανδρος Κασιμάτης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ