11 Δεκεμβρίου 2018

Ο Πετσίτης πίσω από το δώρο 4 εκ της ΕΡΤ στη Forthnet-Nova; Αποκαλύψεις από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ

Μία ιστορία από το 2014 ανήρτησε στο Facebook ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Προκοπάκης και αφορά την ΕΡΤ, ώστε να εξηγήσει πως εμπλέκονται τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων της Superleague που πήρε φέτος η ΕΡΤ, ο Μανώλης Πετσίτη που τα έπαιρνε από την Forthnet-Nova και τα 4 εκ που δίνει η ΕΡΤ για την παραγωγή των αγωνων!

Συγκεκριμένα, ο κ. Προκοπάκης θυμάται μία περιέργη ιστορία από τον Απρίλιο του 2014, την οποία, όταν την έψαξε λίγο, ανακάλυψε ότι πίσω της κρύβεται το πρόσωπο των ημερών, Μανώλης Πετσίτης.

Ιδού πώς περιγράφει εκείνα τα γεγονότα ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ:

«Μια παλιά ιστορία - κάτι λέει και για σήμερα

Τον Απρίλιο 2014 γινόταν στην Πολωνία το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Ο τότε δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν είχε το "προϊόν" - εγώ Διεθύνων Σύμβουλος. Σάββατο άρχιζαν οι αγώνες, Κυριακή έρχεται η ενημέρωση πως ο Φιλιππίδης είναι φαβορί. Αν δεν το έδειχνε η ΝΕΡΙΤ θα έπεφτε "ξύλο". Ε ας το πάρουμε!

Τα δικαιώματα, μαθαίνουμε, πάνε πακέτο με τα meetings Golden Gala και κάτι άλλο, οπότε μόλις €1.2 εκατ. Με τίποτε, προφανώς - ας τρώγαμε ξύλο. Τετάρτη μεσημέρι ο αντιπρόσωπος με τα δικαιώματα "καταφέρνει" να αποσπάσει το συγκεκριμένο γεγονός από το πακέτο - μόλις €350 χιλ πια και με υπονοούμενα για €300 χιλ "να μας εξυπηρετήσει" ο άνθρωπος. Τα δικαιώματα τα πήρε η ΝΕΡΙΤ τη νύχτα Τετάρτης προς Πέμπτη από την Αγγλία, μετά από διάφορες διεθνείς επαφές. Το κόστος αστρονομικό: €20 χιλ! Δηλαδή, δεν είχε αγοράσει κανείς τα δικαιώματα για Ελλάδα. Περίμενε πρώτα να πουλήσει και μετά να αγοράσει. Στο εύρος από €1.200 χιλιάδες μέχρι €20 χιλιάδες, κάποιος "πονηρός" στη δική μας πλευρά αρκούσε για να ενθυλακωθούν αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Θα έπρεπε βέβαια και αυτός ο "πονηρός" να βγάλει το κατιτίς του. Θα βρισκόμασταν ενδεχομένως σε μια ενδιαφέρουσα περίπτωση να πανηγυρίζουμε για την επιτυχία να μην πληρώσουμε €1.2 εκατ ενώ θα είχαμε πληρώσει τα κερατιάτικα 15 φορές επάνω. Οι πρακτικές είναι γνωστές. Τώρα πια η διοίκηση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα την πατάει εάν θέλει να την πατήσει, ή εάν έχει εντολή να την πατήσει ή εάν την έχουν "στήσει" από μέσα. Σε κάθε περίπτωση του χρήμα που "περισσεύει" είναι πάρα πολύ. Ποιός το παντελονιάζει είναι το ζήτημα, ποιοί το μοιράζονται.

Γιατί θυμήθηκα την ιστορία; Είδα στα ρεπορτάζ πως ένας από τους πελάτες του κ. Πετσίτη, κολλητού του Παππά, είναι ο διακινητής δικαιωμάτων. Έψαξα λίγο στο αρχείο μου και βρήκα πως συζητάμε για αντικείμενο πολλών εκατομμυρίων, όχι για το ψωρόεκατομμυριάκι του στίβου. Να θυμηθούμε πως με το νόμο Παππά, τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα διοικεί (δι' αντιπροσώπου, του Διευθύνοντος Συμβούλου) ο υπουργός - ο κ. Παππάς εν προκειμένω. Το είδαμε με συμφωνία για τα δικαιώματα μετάδοσης του ποδοσφαιρικού κατιμά. Λιγότερο γνωστό αλλά ακόμη πιο σπαρταριστό είναι το ζήτημα με τα δικαιώματα της Football League.

Ψάχνοντας λίγο την ιστορία με τους εργοδότες του κ. Πετσίτη παρατηρούμε ότι μεταξύ αυτών είναι οι Nova/Forthnet, ένας σκασμός διευκολύνσεων με αξία για τον πελάτη του κ. Πετσίτη κάμποσων εκατομμυρίων. Επίσης ο Alpha ή ο κ. Κοντομηνάς ο ίδιος. Υπάρχει πεδίο ενδιαφέροντος.

Ο κ. Πετσίτης πελάτη είχε την εταιρεία του κ. Λαυρεντιάδη. Το αντικείμενο ενασχόλησής του ας το ψάξουν. Στο πεδίο των δικαιωμάτων, όποιος μπορεί να φαντασθεί τι μπορεί να αγόρασε ο κάτοχος των δικαιωμάτων Mundial ας το πει.

Αν ήμουν εισαγγελέας θα ενδιαφερόμουν για την περίπτωση. Θα έκανα φύλλο και φτερό όλα τα τιμολόγια των πελατών του κ. Πετσίτη. Έχω την εντύπωση πως σχετικά με το χρήμα τα συριζόνια είναι όπως οι κατσαρίδες: για κάθε μία που βρίσκεις είναι δέκα που δεν έχεις βρει ακόμη. Είναι πιθανόν να έχουν τους ίδιους πελάτες και άλλοι φίλοι φίλων του κ. Πετσίτη.

Ο κ. Πετσίτης έχει και αυτός ηθικό πλεονέκτημα;»



Αυτό που υποννοεί ο Προκοπάκης είναι η σκανδαλώδης ανάθεση της παραγωγής, από την ΕΡΤ στη Forthnet-Nova, των αγώνων που έχει τα δικαιώματα!! Η ΕΡΤ παρότι έσωσε τη Superleague με τη μυθική προσφορά της, αποδέχθηκε όρο για παραγωγή των αγώνων στ HD ενώ ήξερε ότι δεν μπορεί... οπότε ανέθεσε και καλά στη superleague να βρει ποιος θα κάνει την παραγωγή και τυχαία επιλέχθηκε η Forthnet... Η ΕΡΤ ανέθεσε στους άσχετους της Superleague την επιλογή της εταιρίας παραγωγής για να μη φαίνεται ότι επιλέχθηκε απευθείας από την ΕΡΤ η Forthnet του Πετσίτη, κάτι που θα έπρεπε να φέρει την υπογραφή του Παππά!! Σύμφωνα με την απόφαση, από τα 51,7 εκ  που δίνει η ΕΡΤ στη Superleague, τα 45.609.171 ευρώ προορίζονται για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα 1.899.680 ευρώ ως χορηγία και τα 4.206.259 ευρώ ως έξοδα τηλεοπτικής παραγωγής των αγώνων. 

Άρα το δωράκι στη Nova για τη διετία θα είναι 4,2 εκ €!

Αντιγράφω από το insidestory.gr:

Η ιστορία πίσω από το HD…

Εδώ υπάρχει άλλο ένα σοβαρό ζήτημα. Στη συμφωνία για την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την ΕΡΤ, υπάρχει ρήτρα μετάδοσης των αγώνων σε υψηλή ανάλυση (HD), κάτι το οποίο η Δημόσια Τηλεόραση δεν μπορεί να κάνει λόγω έλλειψης υποδομών. Υψηλόβαθμες πηγές από την ΕΡΤ είπαν ότι «η πρόβλεψη για μετάδοση σε HD είναι φωτογραφική, καθώς έτσι η ΕΡΤ αναγκάζεται να δώσει την παραγωγή σε άλλη εταιρεία, στην οποία θα πληρώσει επιπλέον ποσό». Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του inside story, για την πρώτη αγωνιστική περίοδο η ΕΡΤ θα πληρώσει στην εταιρεία παραγωγής των αγώνων (εν προκειμένω τη NOVA, που ανέλαβε τις μεταδόσεις των αγώνων της ΕΡΤ) περί τα 1,3 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται το ΦΠΑ, ενώ ανάλογο ποσό εκτιμάται ότι θα δοθεί και την επόμενη σεζόν.

Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι η ΕΡΤ ανέθεσε στη Super League να βρει την εταιρεία που θα αναλάμβανε τη μετάδοση των αγώνων σε HD. «Είναι εντελώς τρελό να αναθέτει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση σε ιδιώτες επιχειρηματίες, που δεν έχουν καμία σχέση με την τηλεόραση, την δυνατότητα επιλογής της εταιρείας που θα κάνει τις μεταδόσεις της ΕΡΤ. Πρόκειται για ένα αμιγώς τηλεοπτικό ζήτημα. Πού ξέρει από τηλεοπτικές παραγωγές η Super League και γιατί δεν επέλεξε η ίδια η ΕΡΤ τον παραγωγό, που υποτίθεται ότι έχει τη σχετική τεχνογνωσία;», αναφέρουν πηγές από την ΕΡΤ στο inside story.

Μέσα από μία ταχύτατη διαδικασία, η Super League ανέθεσε τη μετάδοση των αγώνων της ΕΡΤ στη NOVA, η οποία θεωρητικά είναι ανταγωνίστρια της ΕΡΤ στα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων της Super League.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο inside story, «στη διαδικασία ανάθεσης της μετάδοσης των αγώνων της ΕΡΤ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η NOVA και η MEDIALUSO, μία μεγάλη πορτογαλική εταιρεία με δεκάδες βαν μετάδοσης αγώνων σε HD σε πολλές χώρες. Οι δύο εταιρείες δεν είναι άσχετες μεταξύ τους, αφού η ΝOVA συνεργάζεται με τη MEDIALUSO σε παραγωγές μετάδοσης αγώνων».

Update: Οι εταιρείες που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της Super League για τη μετάδοση των αγώνων της ΕΡΤ σε HD

Με επιστολή του στις 21 Αυγούστου 2018, ο πρόεδρος της Super League, Ευάγγελος Μπαταγιάννης, κάλεσε εταιρείες παραγωγής να υποβάλουν προτάσεις για την ανάληψη της μετάδοσης των αγώνων της ΕΡΤ σε HD. Συγκεκριμένα, κάλεσε τις:

Astarti AE
Medialuso
ABC Productions
INA TV
ENGS
Forthnet

To inside story επικοινώνησε με τη Super League και τη ρώτησε ποια ακριβώς διαδικασία ακολουθήθηκε στην ανάθεση της παραγωγής των αγώνων της ΕΡΤ και με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η NOVA. Ωστόσο, δεν λάβαμε κάποια απάντηση στο ερώτημά μας.

Πηγές με καλή γνώση του τηλεοπτικού τοπίου είπαν στο inside story: «Ήδη πριν το σπάσιμο της κεντρικής διαχείρισης, η NOVA είχε συμφωνήσει με την MEDIALUSO για ανάθεση στην πορτογαλική εταιρεία περί των 300 αγώνων. Αν η NOVA δεν έπαιρνε την σύμβαση μετάδοσης των 105 αγώνων της ΕΡΤ, η MEDIALUSO θα ζητούσε μεγαλύτερο τίμημα. Άρα καταλαβαίνουμε πόσο πολύ ήθελε η NOVA τη σύμβαση».