Τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων όμως δεν ήταν ο φίλος και συμμαθητής του Νίκος Παππάς, βρέθηκαν στη Βουλή προκειμένου να απαντήσουν σε ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τις σχέσεις του Μανώλη Πετσίτη με το Μέγαρο Μαξίμου.
Το λόγο αρχικά πήραν οι ερωτώντες βουλευτές της ΝΔ.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης συνέκρινε αυτή την υπόθεση με την ιστορία της Novartis.
«Όταν έγινε η ιστορία της Novartis βρήκατε τρεις ψευδομάρτυρες και μας είπατε ότι πρέπει να απολογηθούμε στην δικαιοσύνη. Εδώ έχουμε τον διευθύνοντα σύμβουλο που εσείς επιλέξατε ο όποιος βγαίνει δημοσίως και σας κατηγορεί ότι για τις κακουργηματικές διώξεις που του έχει ασκήσει η δικαιοσύνη ευθύνεστε εσείς κ. Σταθάκη και οι υπόλοιποι».
Μαλιστα ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε προανακριτική επιτροπή όταν η Νέα Δημοκρατία θα έρθει στην κυβέρνηση και εμφανίστηκε σίγουρος πως η συνέχεια θα είναι το ειδικό δικαστήριο
«Ο κ. Κιτσάκος βγαίνει σε συνέντευξη και λέει ότι εκτελούσε εντολές των προϊσταμένων του υπουργών. Άρα όταν αλλάξουν οι πλειοψηφίες αναγκαστικά θα προσκληθεί ο κ. Κιτσάκος στη Βουλή, θα πει αυτά που λέει στα κανάλια και μετά θα έρθει ο ειδικός ανακριτής του ειδικού δικαστηρίου και θα πάτε να εξηγήσετε ο,τι πρέπει και μετά ό,τι κρίνει η δικαιοσύνη.»
Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο Μάκης Βορίδης αφού και εκείνος προανήγγειλε προανακριτική επιτροπή και στη συνέχεια ειδικό δικαστήριο.
«Η αρμοδιότητα της Βουλής εξαντλείται στις αποχρώσες ενδείξεις, από κει και πέρα το λόγο έχει το ειδικό δικαστήριο γι’ αυτό σας προτρέπω να οργανωθείτε υπερασπιστικά».
Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για καραμπινάτο σκάνδαλο ΔΕΠΑ Λαυρεντιάδη καθώς όπως είπε η κυβέρνηση με τις επιλογές της επέλεξε να χαρίσει 80 εκατομμύρια ευρώ σε έναν καταδικασμένο επιχειρηματία. «Σας κατηγορούμε ότι ορίσατε γενικό διευθυντή στη
ΔΕΠΑ έναν πρώην υπάλληλο του κ.Λαυρεντιάδη. Τον κ. Κιτσάκο ο οποίος σήμερα διώκεται από τη δικαιοσύνη».
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στον περίφημο Μανώλη Πετσίτη λέγοντας « Το συμπέρασμα είναι γύρω-γύρω όλοι και στη μέση ο Μανώλης. Αυτή είναι δυστυχώς η κωμικοτραγική εικόνα.
Κορυφή του παγόβουνου της διαπλοκής ΣΥΡΙΖΑ. Πώς ένας άνθρωπος μπορεί να ανελιχθεί κι από σερβιτόρος να γίνεται business consultant; Διαβάζω ότι είναι και φορολογικός εκπρόσωπος του Κύπριου δικηγόρου Σωτηράκη Παναγιώτου. Τυχαίο ότι είναι διαχειριστής δύο offshore του κ.Λαυρεντιάδη. Και συνεταίρος του Αρτεμίου, του δικηγόρου με τον οποίο συνταξίδεψε ο κ. Παππάς στη Βενεζουέλα;».
Από την πλευρά της, η Σοφία Βούλτεψη είπε μεταξύ άλλων: «Η χώρα των ευκαιριών δεν είναι η Αμερική είναι η Ελλάδα και αυτό μας το απέδειξε ο ΣυΡιζΑ. Με την ανέλιξη του Πετσίτη και του Κιτσάκου. Όμως αν δεν είσαι Πετσίτης και αν δεν ανήκεις στην παρέα της Καισαριανής παίρνεις το δρόμο της ξενιτιάς όσα πτυχία και αν έχεις».
Τι απάντησαν οι υπουργοί
Απαντώντας στους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ξεκίνησε σε επιθετικό και ειρωνικό τόνο λέγοντας «καλωσορίζω τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στον κόσμο των σκανδάλων του ΣΥΡΙΖΑ.
Προφανώς ο κόσμος των εξοπλιστικών προγραμμάτων, της Siemens , του τριπλασιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης έρχεται εδώ να μας μιλήσει για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ- ΕΛΦΕ.»
Ο κ.Σταθάκης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέος των ΕΛΦΕ στη ΔΕΠΑ έγινε την περίοδο που εκείνη ήταν κυβέρνηση.
«Το 15 όταν παρέλαβε ο κ. Κιτσάκος το πρωτογενές χρέος των ΕΛΦΕ στη ΔΕΠΑ ήταν 89 εκατομμύρια. Τα 89 του 15 με 7,2 τόκο γίνονται 96 και μέχρι σήμερα είναι 110 εκατομμύρια το χρέος των ΕΛΦΕ προς την ΔΕΠΑ. Αυτό είναι το χρέος την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας. Από το 2015 μέχρι σήμερα το χρέος αυξήθηκε 12 εκατομυρία από εμάς . Εμείς παραλάβαμε 108 εκατομυρια» .
Ο κ. Σταθάκης αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα έχει πει κατά καιρούς ο κ. Κιτσάκος και ανέφερε πως από την αρχη του είχε δοθεί κατεύθυνση από τον κ. Σκουρλέτη για διασφάλιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ και αν χρειαστεί και για διακοπή του αερίου στα ΕΛΦΕ. Ωστόσο όπως πρόσθεσε « Το δικαστήριο ακύρωσε τις δύο αποφάσεις μας και μας επέβαλλε να δεχόμαστε μεταχρονολογημένες επιταγές και να μην κόψουμε το φυσικό αέριο. Έχουμε ένα καθεστώς που διέπεται από δύο δικαστικές αποφάσεις που έχουν δεσμεύσει την ΔΕΠΑ.»
Όσον αφορά την απόλυση του κ. Κιτσάκου ο κ.Σταθάκης ανέφερε «ο κ. Κιτσάκος απελύθη διότι θεωρήθηκε ότι δεν κάνει τη δουλειά του σωστά ως σύμβουλος ειδικά σε αυτή την μεταβατική περίοδο της ΔΕΠΑ προς ιδιωτικοποίηση».
Ο κ. Σταθάκης κατέληξε πως «αν υπάρχει σκάνδαλο αυτό είναι σκάνδαλο της Νέας Δημοκρατίας διότι το μεγάλο χρέος ήταν επί δικής σας διακυβέρνησης.»
Ο κ. Σταθάκης απέφυγε την άμεση αναφορά στον κ.Πετσίτη και εμμέσως πλην σαφώς μίλησε γενικά και αόριστα για παρατρεχάμενους.
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου είπε πως δεν υπάρχει αποδεδειγμένο σκάνδαλο αυτή τη στιγμή αλλά μια υπόθεση που διερευνάται από την δικαιοσύνη.
«Δεν έχουμε αποδεδειγμένο σκάνδαλο, βρισκόμαστε στο στάδιο της ποινικής διερεύνησης. Ο κ. Κιτσάκος έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου και συνεπώς τεκμαίρεται και ως αθώος και όχι μάρτυρας όπως λέτε .
Φέρνετε στο κοινοβούλιο μια ανοιχτή ποινική υπόθεση σχολιάζοντας πράγματα και θάματα τη στιγμή που εσείς έχετε εγκαλέσει την κυβέρνηση ακόμη και για ένα πολιτικό σχολιασμό του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά σε ποινικές υποθέσεις. Υπάρχουν δυο μέτρα και δύο σταθμά στο τι σημαίνει σχολιάζω ποινική υπόθεση και εμπλεκόμενους σε ποινική υπόθεση;».
Μάλιστα ο κ. Καλογήρου κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία εάν θεωρεί ότι ο κ.Κιτσάκος είναι αξιόπιστος μάρτυρας τότε θα πρέπει να δεχθεί και την δήλωση του πως δεν υπάρχει θέμα απιστίας.
«Εσείς λέτε ότι είναι ένα σκάνδαλο και μάλιστα αποδεδειγμένο ενώ ακόμα διερευνάται από την δικαιοσύνη και ο κ. Κιτσάκος λέει ότι είναι αθώος και λέει ότι δεν έχω διαπράξει απιστία αλλά ότι έχω κάνει είναι σε γνώση της κυβέρνησης.
Ο κατηγορούμενος είναι αναξιόπιστος όσον αφορά την απιστία που λέει ότι δεν έχει διαπράξει αλλά είναι αξιόπιστος για τα όσα λέει εναντίον της κυβέρνησης;».
Πιο κατηγορηματικός ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασακης ο οποίος ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο και κανένα θέμα για την κυβέρνηση:
«Δεν θα έπρεπε να υπήρχε σήμερα αυτή η επερώτηση τουλάχιστον για το συγκεκριμένο θέμα. Αν δεν υπήρχαν οι συνεντεύξεις που κ. Κιτσάκου θα κάνατε επερώτηση; Εγινε ποτέ ερώτηση για τα χρέη της ΔΕΠΑ στη Βουλή.
Δεν υπάρχει θέμα σκανδάλου που αφορά στην κυβέρνηση, αυτό που υπάρχει είναι ένα κουβάρι νομικό και δικαστικών περίπλοκων προσφορά τα ΕΛΦΕ και αξίζει να συζητήσουμε τι θα κάνουμε και πως θα διασφαλίσουμε την προοπτική αυτής της επιχείρησης.
Αυτό που άκουσα ως θέμα είναι τρεις λέξεις «επεδίωξε να χαρίσει η κυβέρνηση, επεδίωξε να πουληθούν τα ακίνητα και γνώριζαν. Αυτές οι τρεις φράσεις στοιχειοθετούν όλο το σκηνικό . Πούλησε, χάρισε; Όχι;