06 Δεκεμβρίου 2018

ΣΤΑ 4 Ο ΣΑΛΒΙΝΙ! Ντι Μάιο: Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα και θα αποφύγουμε τις κυρώσεις-Σαβόνα: Κινδυνεύουμε με ύφεση

Στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

«Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα της κυβέρνησης και θα αποφύγουμε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, τηρώντας συγχρόνως τις υποσχέσεις μας», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

«Παρουσιάσαμε μια νέα οικονομική συνταγή, η οποία ακολουθεί αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και αυτό προκαλεί προστριβές και συζητήσεις», πρόσθεσε ο αρχηγός των «πεντάστερων».

Ο ίδιος τόνισε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός πρόκειται να εγκριθεί από την Γερουσία μετά τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν δηλαδή θα παρουσιαστούν και οι καθοριστικές τροπολογίες που αναμένεται να μειώσουν την σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ και να οδηγήσουν σε συμβιβασμό με την Κομισιόν.

Παράλληλα, σε συνομιλία του με την εφημερίδα La Repubblica, o ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τονίζει ότι, «αν έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις συνολικές δαπάνες που απαιτούν ορισμένα μέτρα του προϋπολογισμού, είναι πρόθυμος να το λάβει υπόψη του». «Δεν είπα ποτέ μου ότι δεν μιλώ με τον Γιούνκερ», λέει ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

«Αν μου φέρουν συνολικούς υπολογισμούς οι οποίοι να μου επιτρέπουν να μειώσω το έλλειμμα στο 2,3% ή στο 2,1%, είναι σαφές ότι τις μεταρρυθμίσεις ούτως ή άλλως πρόκειται να τις εφαρμόσω», τονίζει ο ιταλός πρωθυπουργός και καθηγητής νομικής.

Ενδοκυβερνητικό καμπανάκι από Σαβόνα στην Ιταλία: Κινδυνεύουμε με ύφεση

Ενδοκυβερνητικό «καμπανάκι» για άμεση δράση κρούει στην Ιταλία ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πάολο Σαβόνα σχετικά με την διελκυστίνδα για τον ιταλικό προϋπολογισμό με την Κομισιόν. «Η κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει δεδομένου του κινδύνου ύφεσης», προειδοποίησε την Τετάρτη ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Αμφισβητώντας τη στρατηγική που έχουν χαράξει ο Ματέο Σαλβίνι και ο Λουίτζι Ντι Μάιο ο Σαβόνα δήλωσε ότι η Ιταλία «δεν μπορεί να περιμένει» τη αργή μετάβαση που θα οδηγήσει σε ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μια νέα Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2019, «επειδή τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της ύφεσης».

Ως εκ τούτου, σημείωσε, «είναι καθήκον μας να δράσουμε». Ο Σαβόνα τόνισε την «αναμφισβήτητη ικανότητα του ‘’Ευρωπαϊκού Οργανισμού’’ (ΕΚΤ) να δημιουργήσει οικονομική και νομισματική σταθερότητα, αλλά όχι να δημιουργήσει ανάπτυξη».

Σημειώνεται ότι ο 82χρονος ευρωσκεπτικιστής οικονομολόγος είχε προταθεί για υπουργός Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση Κόντε. Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα είχε θέσει βέτο στην υπουργοποίησή του στη συγκεκριμένη θέση, σχετικά με θέσεις του για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ.