12 Δεκεμβρίου 2018

BBC: Η Τερέζα Μέι δεν πέφτει

Η Τερέζα Μέι εξασφαλίζει τις 158 ψήφους που απαιτούνται για να παραμείνει στην εξουσία, σύμφωνα με το BBC - Η «εφτάψυχη» Βρετανίδα πρωθυπουργός θα μιλήσει στους Συντηρητικούς λίγο πριν την ψηφοφορία - Το πρωί δήλωσε ότι θα πολεμήσει με νύχια και με δόντια την πρόταση μομφής

«Εφτάψυχη» φέρεται να είναι η Tερέζα Μέι καθώς, έστω και αποδυναμωμένη, θα καταφέρει να κρατηθεί στην εξουσία, όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο πηγές.

Mέχρι τώρα, 158 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν δημοσίως εκφράσει την υποστήριξή τους στη πρωθυπουργό της Βρετανίας στην σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατέθεσαν 48 «αντάρτες» των Τόριδων, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο. Ωστόσο, επισημαίνει, επειδή η ψηφοφορία είναι μυστική, πολιτικοί αναλυτές είναι επιφυλακτικοί για το τελικό αποτέλεσμα.

«Πώς θα το παίξει σήμερα η Μέι;», διερωτάται το BBC. Επικαλούμενο πηγή της Ντάουνινγκ Στρητ , το βρετανικό δίκτυο γράφει χαρακτηριστικά ότι, η Μέι «Δεν πιστεύει ότι αυτή η ψηφοφορία, σήμερα είναι για το ποιος θα καθοδηγήσει το Συντηρητικό Κόμμα στις επόμενες εκλογές - αλλά για το αν είναι λογικό να αλλάξει ο ηγέτης σε αυτό το σημείο που βρίσκεται η διαδικασία του Brexit».

Εάν η Mέι κερδίσει στη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία,τότε κανείς δεν θα μπορεί να την αμφισβητήσει ως αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Βεβαίως θα είναι μία πύρρειος νίκη αφού η εικόνα τους έχει σπιλωθεί ανεπανόρθωτα.

Εάν χάσει, τότε ξεκινά αντίστροφα η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στους Τόριδες.

H ίδια πάντως δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για το Brexit. 

«Είμαι έτοιμη να αντιμετωπίσω «με κάθε τρόπο» την πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι βουλευτές του κόμματός μου», δηλώνει ενόψει της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί απόψε στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Και πρόσθεσε:«Η χώρα είναι πολύ κοντά στη λύση του προβλήματος. Η αμφισβήτηση θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας και εξυπηρετεί το κόμμα των εργατικών και την αντιπολίτευση».

Για την Μέι, αν αλλάξει ο πρωθυπουργός της χώρας , «θα καθυστερήσει η διαδικασία του Brexit» και τόνισε με έμφαση πως σκοπεύει να ολοκληρώσει αυτό που έχει αναλάβει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής των Τόρις, Γκέιαμ Μπρέιντι, που θα διοργανώσει την ψηφοφορία τόνισε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός «δεν μπορεί να εξεπλάγη» από την ενεργοποίηση της πρότασης μομφής εναντίον της και πως θέλει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία.

Ερωτηθείς πως αντέδρασε η Μέι όταν της τηλεφώνησε χθες το βράδυ για να της ανακοινώσει ότι θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία, ο Μπρέιντι, απάντησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC: «Δεν θέλω να αναφερθώ στη διάθεση της πρωθυπουργού, αλλά πιστεύω ότι έχει επαγγελματική συμπεριφορά και ότι θέλει να προχωρήσει (η διαδικασία) το ταχύτερο δυνατό».

Η διαδικασία

Έχοντας κατατεθεί τουλάχιστον 48 σχετικές επιστολές από βουλευτές των Τόρις, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 20.00 έως τις 22.00 (ώρα Ελλάδας), οι ψήφοι θα καταμετρηθούν άμεσα και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Πριν την ψηφοφορία η ίδια θα μιλήσει στους Τόριδες προκειμένου να τους πείσει να συσπειρωθούν και να μην την ανατρέψουν.

Η Μέι θα χρειαστεί την υποστήριξη τουλάχιστον 158 βουλευτών σε σύνολο 315 Συντηρητικών για να ξεπεράσει την πρόταση μομφής. Εάν τα καταφέρει, η θέση της στην ηγεσία του κόμματος θα είναι διασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες, καθώς οι κανονισμοί των Συντηρητικών δεν επιτρέπουν άλλη αμφισβήτηση της ηγεσίας πριν περάσει αυτό το διάστημα.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα μιλήσει στους βουλευτές των Συντηρητικών στις εννέα ώρα Ελλάδας και αμέσως μετά θα αρχίσει η ψηφοφορία. Σύμφωνα με το BBC, αυτό της δίνει πλεονέκτημα καθώς δεν θα ακολουθήσει ομιλία από το στρατόπεδο των επικριτών της.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη της κυβέρνησης, εάν καταψηφιστεί η Μέι θα πρέπει να παγώσει και η διαδικασία του Brexit καθώς η εκλογή νέου ηγέτη του κόμματος- και επομένως και πρωθυπουργού- δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένεται να ανακοινωθούν στις 23.00. ώρα Ελλάδας.

Οι επίδοξοι διάδοχοι της Μέι 

Προτού γίνει η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, στον βρετανικό Τύπο κυκλοφορούν ονόματα με τους πιθανούς διεκδικητές για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία.

Ανάμεσα σε αυτούς ο πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Ζαβίντ, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και η υφυπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πένυ Μορντόντ.Ο νέος πρωθυπουργός θα χρειαστεί τη διεξαγωγή εκλογών, εάν δεν καταφέρει να βρει συμμαχία στο σημερινό κοινοβούλιο.

Οι Εργατικοί θα καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της Μέι όταν κρίνουν ότι μπορούν να την κερδίσουν

Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, το Εργατικό Κόμμα, θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι όταν θα φαίνεται πιθανό η πρότασή του να έχει επιτυχία, δήλωσε ένας εκπρόσωπος μετά την κατάθεση πρότασης μομφής από τους Συντηρητικούς βουλευτές της ίδιας της Μέι.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους πως είναι ξεκάθαρο ότι η Μέι δεν θα μπορέσει να επιτύχει οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στη συμφωνία για το διαζύγιο, στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία δεν θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου.

Δημοσιογράφος Guardian: Η Τερέζα Μέι θα ανακοινώσει σήμερα στους βουλευτές της ότι θα παραιτηθεί 

Η δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» Heard Steward υποστηρίζει ότι η Τερέζα Μέι θα ανακοινώσει σήμερα στους βουλευτές της ότι θα παραιτηθεί πριν από τις επόμενες εκλογές. Η πρωθυπουργός θα μιλήσει στους Συντηρητικούς πριν από την ψηφοφορία.

Tα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν για το πολιτικό μέλλον της Μέι, με τα περισσότερα να θεωρούν ότι θα επιβιώσει από την σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία.

Τα γραφεία στοιχημάτων προβλέπουν ότι η Βρετανή πρωθυπουργός θα κερδίσει την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την οποία προκάλεσαν βουλευτές του κόμματός της. Στο παρελθόν όμως έχουν πέσει έξω.

Πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, προέβλεπαν ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα οι ψηφοφόροι να υποστηρίξουν την παραμονή της χώρας στην Ένωση.