05 Δεκεμβρίου 2018

Το Μαξίμου τρόμαξε και «κάρφωσε» τον Ζάεφ στον Νίμιτς -Φόβοι μήπως σκοντάψει η συμφωνία-ΒΙΝΤΕΟ

«Μπουρλότο» παραλίγο να βάλει στη διαδικασία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Ζόραν Ζάεφ με τα όσα είπε για «Μακεδονία του Αιγαίου» και διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στα ελληνικά σχολεία.

Αν και αρχικά από την Αθήνα δεν υπήρξε αντίδραση, ωστόσο ο εκνευρισμός και η ενόχληση κορυφώθηκαν όταν διάβασαν ακριβώς τα όσα αποδόθηκαν στον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, και τότε μόνο άρχισε το γαϊτανάκι των παρεμβάσεων.

Ο ελληνικός φόβος έχει να κάνει με την άμεση αντανάκλαση τέτοιων δηλώσεων από την ηγεσία της ΠΓΔΜ, στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει θετικούς συσχετισμούς στη Βουλή, αλλά και την κοινωνία οι οποίοι να επιτρέψουν την έκβαση της υπερψήφισης της συμφωνίας.

Τέτοιες δηλώσεις τορπιλίζουν την προσπάθεια να βρεθεί πλειοψηφία 

Η Συμφωνία των Πρεσπών λαμβάνει μέρα με τη μέρα χαρακτηριστικά πολιτικής και ιδεολογικής μάχης και από την έκβασή της κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης Τσίπρα.

Την ώρα που η κυβερνητικός εταίρος πιέζεται -όσο ποτέ- από το περιεχόμενο της συμφωνίας και δηλώνει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση προκαλώντας πολιτικά τετελεσμένα (ακόμα κι αν εξακολουθήσει να στηρίζει), ο Ζόραν Ζάεφ με τα όσα είπε βάλθηκε να δίνει επιχειρήματα σε όσους αντιτίθενται στη συμφωνία και τη χαρακτηρίζουν επικίνδυνη.

Στο βαθμό δε που αυτές οι δηλώσεις περί μειονότητας δυσκολεύουν ή θέτουν σε κίνδυνο τη συγκρότηση εναλλακτικής πλειοψηφίας στην ελληνική Βουλή για την υπερψήφιση της συμφωνίας, ο συναγερμός που ήχησε στην Αθήνα ήταν δυνατός.

Το σενάριο της εναλλακτικής πλειοψηφίας προϋποθέτει ότι κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ, ανεξάρτητοι, άλλα και βουλευτές από το ΠΟΤΑΜΙ και τη ΔΗΜΑΡ θα υπερψηφίσουν.

 Με τα όσα είπε ο Ζάεφ, πιέζει κατ αρχήν τους βουλευτές των ΑΝΕΛ οι οποίο σκέφτονται να πουν το μεγάλο ΝΑΙ όχι από ιδεολογική η ιστορική άποψη (όπως άλλοι βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ), αλλά επειδή έχουν πεισθεί πως η συμφωνία είναι επωφελής για τα ελληνικά συμφέροντα.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έδωσε ασίστ στους αντιπάλους του Τσίπρα να τορπιλίσουν τις προσπάθειες να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές στην Αθήνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το μήνυμα και αμέσως άρχισε να εντείνει την πίεση  στους «αμφίθυμους» βουλευτές καλώντας τους να μην  υπερψηφίσουν « Ένας τρόπος υπάρχει μόνο για να περιορίσουμε το εύρος της εθνικής ζημιάς:  Να μην κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών» ήταν το μήνυμά του αφού λίγο πριν είχε υποσητρίξει ότι η συμφωνία ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για ανιστόρητες αλυτρωτικές διεκδικήσεις.

Κι όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια να ακυρώσει το σχέδιο της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ να προκαλέσει κύμα μαθητικών καταλήψεων με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.    

Η αντίδραση και το «Ζόραν κάτσε φρόνιμα»

Μέσα σε αυτό σκηνικό ελήφθησαν οι αποφάσεις.

Τα τηλέφωνα έπεσαν από την Αθήνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τον Μάθιου Νίμιτς όπου επισημάνθηκε πως η τοποθέτηση Ζάεφ «σκοντάφτει» πάνω στο άρθρο 4 παρ.3 της Συμφωνίας.

Παράλληλα στην Αθήνα εκτός από την παρέμβαση του προέδρου, και ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να υπενθυμίσει μπροστά στις κάμερες όταν υποδέχτηκε τον πρόεδρο της Σλοβενίας ότι με τη συμφωνία η γειτονική χώρα αλλάζει όνομα.  

Tα όσα ακολούθησαν, μαρτυρούν ότι βγήκε «κίτρινη κάρτα» στα Σκόπια αφού λίγο αργότερα ο Ζάεφ προχώρησε σε αναδίπλωση ενώ στις Βρυξέλλες το απόγευμα οι Γ.Κατρούγκαλος και Ν.Ντιμητρόφ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικές οι τοποθετήσεις και οι δηλώσεις.

Από την ώρα που και οι δύο ηγεσίες απευθύνονται στα ακροατήριά τους και επιχειρούν –κόντρα στις εθνικιστικές φωνές- να τα πείσουν ότι η συμφωνία είναι αμοιβαία επωφελής, τόσο περισσότερο θα κάνουν ανάγνωση και θα τονίζουν τα θετικά της σημεία που τους δείχνουν κερδισμένους επιδιώκοντας να πείσουν βουλευτές.

Μόνο που ο Ζάεφ έχει μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί εκτός από την αντιπολίτευση έχει απέναντί του και τον Πρόεδρο της χώρας του.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ
iefimerida.gr

Άλλη μια φορά τα όσα "φέρεται να δήλωσε ο Ζάεφ" για να τα εμπεδώσει ο ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ και οι ΣΥΡΙΖΑίοι φίλοι του καθώς και όσοι θα ψηφίσουν τη συμφωνία νομιμοποιώντας τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών: