27 Δεκεμβρίου 2018

Έξαρση της π@ρνείας στα βρετανικά πανεπιστήμια - Τι σπρώχνει τις φοιτήτριες στην οδό του αγοραίου έρωτα;

Τα πανεπιστήμια κάνουν τα στραβά μάτια, αναφέρει βρετανικό δημοσίευμα

Τα βρετανικά πανεπιστήμια πρέπει να σταματήσουν να αδιαφορούν απέναντι στην «εξάρση» του αγοραίου έρωτα στο πανεπιστημιακό περιβάλλον, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Independent.

Όπως επισημαίνει το άρθρο, ολοένα και περισσότερες φοιτήτριες (αλλά και φοιτητές) που σπουδάζουν στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Βρετανίας στρέφονται στην π@ρνεία για να αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα των σπουδών τους.

Ωστόσο, παρά τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των κοριτσιών και αγοριών που πουλάνε το κορμί τους, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του, και είτε αδιαφορούν για αυτό είτε καταφεύγουν σε άδικες κυρώσεις, επισημαίνει στο άρθρο.

Φοιτητές και ειδικοί κατηγορούν τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας ότι «θάβουν το κεφάλι τους στην άμμο» όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Η αύξηση των εξόδων διαβιωσης και των διδάκτρων, σε συνδυασμό με την πρόσβαση σε online εφαρμογές που «καταργούν» τα παραδοσιακά εμπόδια (κοινωνικά και άλλα) για την ενασχόληση με το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου, θεωρούνται δύο από τους σημαντικότερους λόγους για την εξαρση του αγοραίου έρωτα στα πανεπιστήμια, όχι μόνο της Βρετανίας αλλά και άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τον Independent, πολλά πανεπιστήμια όχι μόνο δεν κάνουν κάτι για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αλλά «μπλοκάρουν» και ομάδες στα social media που προσπαθούν να βοηθήσουν τα κορίτσια αυτά ψυχολογικά, επειδή «φέρνουν στο φως καταστάσεις που θέλουν να παραμείνουν κρυμένες».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του οργανισμού English Collective of Prostitutes, μιας ομάδας που υποστηρίζει την αποποινικοποίηση της π@ρνείας, ο αριθμός των νέων γυναικών που επικοινωνεί καθημερινά με την οργάνωση έχει αυξηθεί κατακόρυφα. «Οι περισσότερες από τις κοπέλες στρέφονται στην π@ρνεία για να καλύψουν απλές καθημερινές ανάγκες, όπως το φαί και οι λογαριασμοί. Πολλές είναι επίσης οι νεαρές που δεν έχουν αρκετά χρήματα για τα δίδακτρά τους», εξηγεί η Laura Watson.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας 18χρονης κοπέλας, η οποία αποκάλυψε στην εφημερίδα υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι έγινε π@ρνη στα 18 της, επειδή το φοιτητικό της δάνειο δεν επαρκούσε για να καλύψει το νοίκι της.

Η νεαρή, που σήμερα είναι 22 χρονών, εξακολουθεί να πουλάει το κορμί της μέσω του διαδικτύου, αφού - όπως αναφέρει - δεν έχει άλλη επιλογή. Η ίδια σχεδιάζει να κάνει μεταπτυχιακό και διδακτορικό, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να ασχολείται με αυτό το επάγγελμα για πολλά χρόνια ακόμη. «Λατρεύω τη μόρφωση και πάντα ήθελα να σπουδάσω. Κατά τη γνώμη μου, μόνο εξασφαλίζοντας αρκετά πτυχία θα μπορέσω να ξεφύγω από την π@ρνεία. Είναι ο μόνος τρόπος να πετύχει στη ζωή της κάποια που δεν γεννήθηκε με πολλά χρήματα».

Η 22χρονη φοιτήτρια θεωρεί πως η επαγγελματική επιλογή της είναι αποκλειστικά δικό της θέμα και μιλά ανοιχτά για τη ζωή της. Αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τη διοίκηση του πανεπιστημίου όπου φοιτεί, που την έχει απειλήσει ουκ ολίγες φορές με αποβολή. Επίσης στο παρελθόν της είχε γίνει έξωση και από την εστία λόγω του έκλυτου βίου της που δυσφήμιζε τη σχολή.

Νάνσυ Κουλούρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ