Ευθύνες για τη ρητορική που στρώνει το χαλί στην τρομοκρατία καταλογίζει μιλώντας στο Reader.grο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός. Παρατηρεί, δε, συστηματικά καλλιεργείται το έδαφος, ώστε να γίνουν επιθέσεις, όπως αυτή στον ΣΚΑΪ, αλλά και αυτή έξω από τον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι. Εκτιμά ότι θα πάμε σε εκλογές με πόλωση, γιατί «η κυβέρνηση δεν έχει άλλο αφήγημα από την πόλωση, τον διχασμό», ενώ ακομα κατηγορεί την κυβέρνηση για την επιδοματική της πολιτική. Παράλληλα, αναφερόμενος στις υποθέσεις σκανδάλων, τονίζει ότι συνήθως, όταν κάτι κάνει «νιάου-νιάου στα κεραμίδια, συνήθως είναι η γάτα». Τέλος, για το Σκοπιανό, κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι κοροϊδεύει τους πάντες, χαρακτηρίζει τον Πάνο Καμμένο «γιαλαντζί Μακεδονομάχο» και «καρεκλολάτρη», ενώ επιμένει στα περί ανταλλαγής Σκοπιανού και συντάξεων, προσθέτοντας ότι, όπως δεν είπε ποτέ «gobackκ. Μέρκελ», έτσι η ΝΔ δεν θα πει και «thank you κ. Μέρκελ».
Κάνουμε αυτή τη συζήτηση λίγες ώρες μετά την τυφλή βομβιστική επίθεση στον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι. Είναι το δεύτερο περιστατικό που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες, ίσως όχι της ίδιας βαρύτητας, μετά την επίθεση στον ΣΚΑΪ, αλλά έχει τη σημασία του ότι στο κέντρο της Αθήνας τοποθετείται βόμβα σε ένα τόσο νευραλγικό σημείο. Τι διαφορετικό θα κάνει μια κυβέρνηση της ΝΔ σε θέματα ασφάλειας;
Κατ’ αρχάς έχει τη σημασία του, όπως σωστά είπατε, ότι τοποθετείται μια βόμβα στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα αυτές τις μέρες και χωρίς προειδοποίηση. Σε μια μέρα που η Εκκλησία λειτουργούσε, λίγο πριν αρχίσουν να μπαίνουν οι πιστοί, δίπλα σε σπίτια και μαγαζιά. Άρα, μετά την επίθεση στον ΣΚΑΪ, νομίζω ότι επιβεβαιώνεται πως έχουμε να κάνουμε με την αναβίωση ενός φαινομένου, με το οποίο θεωρούσαμε ότι είχαμε τελειώσει. Δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν τελειώσαμε και ότι έχουμε μια νέα γενιά τρομοκρατών, κάτι που είναι εξαιρετικά σοβαρό για να το διαχειριστεί μια τόσο ασόβαρη κυβέρνηση.
Επίσης, δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι οι πολίτες αισθάνονται ανασφαλείς και ανελεύθεροι. Είναι δύο πολύ βασικά ζητήματα που εμείς τονίζουμε και τα τονίζαμε διαχρονικά γιατί συνδέονται με την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Και τα τονίζαμε πάντα χωρίς αστερίσκους. Ποτέ δεν δικαιολογήσαμε καμία επίθεση, ακόμα και αν ήταν γιαούρτι, γιατί θυμάμαι τον πρωθυπουργό να λέει ότι δεν είναι βία τα «γιαουρτάκια». Κι όμως, τα γιαούρτια και οι μολότοφ οδηγούν στα καλάζνικοφ και στις βόμβες. Και όταν προάγεις τη ρητορική που οδηγεί σε αυτή την αλληλουχία, τότε δυστυχώς είσαι συνυπεύθυνος…
Συγγνώμη, άρα λέτε ότι η κυβέρνηση προάγει αυτή τη ρητορική που στρώνει το χαλί σε τέτοιου είδους επιθέσεις;
Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν έκαναν πολιτική καριέρα προάγοντας αυτή τη ρητορική, κάνοντας αντισυγκεντρώσεις, κινητοποιώντας ανθρώπους για να πετάνε γιαούρτια και να στήνουν κρεμάλες και, ουσιαστικά, διχάζοντας τους πολίτες, εμφανίζοντας ένα κομμάτι της βίας ως καλό. Αυτό είναι που οδηγεί σε αυτά τα φαινόμενα και, για να είμαστε ακριβείς, στρώνει το χαλί, όπως είπατε, σε αυτά τα φαινόμενα. Και αυτό, σε συνδυασμό με μια πολιτική που δεν έχει την απαραίτητη τόλμη και που δεν επιτρέπει στην αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και που δεν βάζει την ανομία σε πρώτο πλάνο, εξηγεί όλα αυτά που βιώνουμε σήμερα.
Θέλω να κάνω και μια παρατήρηση, χωρίς να μιλάω για σχέση αιτίου και αιτιατού: είναι η πρώτη φορά που θυμάμαι την τρομοκρατία να είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση. Επιτίθεται η κυβέρνηση με τα δικά της μέσα π.χ. trolls, Πολάκης κλπ σε έναν σταθμό, μετά μπαίνει βόμβα στον σταθμό. Επιτίθεται με τα δικά της μέσα και απαξιώνει την Εκκλησία; Μπαίνει βόμβα σε μια εκκλησία. Αυτή η πλήρης ευθυγράμμιση μου κάνει εντύπωση και, αν μη τι άλλο, είναι επικίνδυνη. Είναι κάτι που προβληματίζει και υπογραμμίζει ακόμα περαιτέρω την ανάγκη, αφενός να καταδικάσουν όλοι ομόθυμα-που από μόνο του δεν αρκεί,- αφετέρου να είμαστε τολμηροί και αποφασιστικοί στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Και μιλάω για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.
Ναι, αλλά, πέραν του εμπειρικού χαρακτήρα της παρατήρησης, βλέπετε σχέση αιτίου-αιτιατού μεταξύ της ρητορικής που περιγράψατε και των επιθέσεων;
Αυτό που πιστεύω ότι σίγουρα συμβαίνει είναι ότι καλλιεργείται το έδαφος για να γίνουν αυτές οι επιθέσεις. Άρα εκεί σίγουρα υπάρχει η σύνδεση. Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα είναι δουλειά της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης. Και να σας πω και κάτι άλλο, γιατί μου αρέσει να μιλάω ανοιχτά: υπάρχει σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με κομμάτια της τρομοκρατίας-γιατί τρομοκρατία δεν ήταν μόνο η 17Ν, αλλά είναι και ο Ρουβίκωνας και αυτοί που είναι μέσα στις σχολές και φτιάχνουν ή πετάνε μολότοφ. Εγώ όλο αυτό το βάζω σε ένα «κουτάκι». Οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το «κουτάκι» είναι γνωστές. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονταν τρομοκράτες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πήγαιναν σε παρουσιάσεις βιβλίων τους, συγγενείς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τους υποδέχονταν όταν έβγαιναν από τη φυλακή. Άρα, θέλω να πω ότι αυτά είναι αντικειμενικά γεγονότα. Εγώ παραθέτω τα γεγονότα και ο καθένας κάνει την κρίση του.
Μιας και μιλάτε για τη ρητορική της κυβέρνησης, εκτιμάτε ότι σε εκλογές θα πάμε σε κλίμα πόλωσης;
Είναι σίγουρο ότι θα πάμε έτσι, γιατί είναι το μόνο αφήγημα της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει άλλο αφήγημα από την πόλωση, τον διχασμό και αυτό εξυπηρετεί έναν ξεκάθαρο στόχο, ουσιαστικά να συσπειρώσει τον στενό κομματικό της πυρήνα. Δεν μπορεί να μιλήσει για την οικονομία, γιατί τα έχει κάνει θάλασσα. Δεν μπορεί να μιλήσει για τα εθνικά θέματα, γιατί έχει κάνει τις μεγαλύτερες εθνικές υποχωρήσεις. Δεν μπορεί να μιλήσει για την ασφάλεια, γιατί βλέπετε τι βιώνουμε καθημερινά. Δεν μπορεί να μιλήσει για την καθημερινότητα, ούτε καν για τα επιδόματα φτώχιας που μοιράζει, διότι ακόμα και με αυτά δημιουργεί μια ελπίδα και μια προσδοκία που δεν επιβεβαιώνει όπως βλέπετε και με τα αναδρομικά. Άρα, δεν μπορεί μιλήσει για τίποτα. Φυσικά δεν μπορεί να μιλήσει για το αύριο, συνεπώς, το μόνο που μπορεί να καλλιεργήσει είναι η πόλωση και ο διχασμός με το βλέμμα στο χθες.
Ποντάρει, όμως, και στο να ενεργοποιήσει «αντιδεξιά» αντανακλαστικά και με τα διλήμματα που βάζει. Εσείς δεν βλέπετε έναν κίνδυνο για τη ΝΔ με αυτή τη στρατηγική;
Θα υπήρχε αυτός ο κίνδυνος και πιθανώς να γινόμασταν και συμμέτοχοι, αν δεν αντιμετωπίζαμε την κυβέρνηση όπως είναι, δηλαδή ως μια κυβέρνηση τελειωμένη, και δεν στρέφαμε το βλέμμα μας στο αύριο, προτείνοντας λύσεις για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και τη ζωή των ανθρώπων σήμερα με το βλέμμα στο αύριο. Εκεί, λοιπόν, στοχεύουμε εμείς, ενώνοντας και όχι διχάζοντας.
Εν ολίγοις, εμείς δεν χωρίζουμε σε δεξιούς και αριστερούς, σε «δικούς μας» και «δικούς τους», σε καλή και κακή βία. Εμείς θέλουμε μια Ελλάδα ασφαλή, με πραγματική οικονομική ανάπτυξη και όχι στα χαρτιά, μια Ελλάδα που η κάθε μορφής «Μανώλο» και «εργολάβοι», τύπου Καλογρίτσα, δεν θα έχουν καμία θέση και νομίζω ότι αυτό είναι που θέλουν να ακούσουν οι πολίτες.
Να σας πω ένα απλό παράδειγμα: τα Χριστούγεννα, ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε δίπλα σε απεξαρτημένους από τα ναρκωτικά ανθρώπους. Δεν θυμάμαι ποτέ τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «πουλούσε» ευαισθησία να την έχει δείξει ποτέ έμπρακτα. Αντίθετα, την ευαισθησία τη χρησιμοποίησε μόνο για την εξαπάτηση του λαού και την πολιτική του ανέλιξη. Και δεν μένω μόνο στο επικοινωνιακό σκέλος, αλλά στην ουσία της πολιτικής του. Δεν ενέταξε ποτέ την ευαισθησία στην πολιτική του δράση. Όλες τις ευπαθείς ομάδες τις έχει κάνει να βιώνουν πολύ χειρότερη καθημερινότητα, σε σχέση με αυτή που βίωναν στο παρελθόν. Αύξησε τους έμμεσους φόρους, δημιούργησε νέους έμμεσους φόρους, κατήργησε κοινωνικά επιδόματα, μείωσε 21 φορές τις συντάξεις και αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές, δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ, μείωσε το επίδομα θέρμανσης, έκανε όλους τους Έλληνες να ζουν υπό την απειλή των καθημερινών κατασχέσεων, διογκώνοντας το ιδιωτικό χρέος!
Εδώ όμως η κυβέρνηση έχει το αντεπιχείρημα ότι, μετά το τέλος των Μνημονίων, υπάρχει μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία και άρα οι πρώτες κινήσεις που κάνει έχουν ταξικό πρόσημο υπέρ των αδυνάμων. Άρα, εσείς δεν εκτιμάτε ότι υπάρχει περιθώριο να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί και με τις παροχές ή τις προαναγγελίες προσλήψεων που αφορούν πολλούς πολίτες;
Εγώ ξέρω αυτά που είναι χειροπιαστά. Και η κατάταξη της χώρας σε όλους τους δείκτες που σχετίζονται με την κοινωνική ευαισθησία ή με τις ευπαθείς ομάδες είναι πολύ χειρότερη. Για παράδειγμα, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας έχουν αυξηθεί και έτσι κατατασσόμαστε στις πρώτες χώρες στον ΟΟΣΑ. Επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι έχει καταβαραθρωθεί η δημόσια υγεία. Και αυτοί που φώναζαν για το «πεντάευρω», βάζοντας οριζόντια εισφορά σε όλους τους συνταξιούχους, που ήταν και η πρώτη απο τις 21 μειώσεις συντάξεων επί ΣΥΡΙΖΑ, έφτασαν σε τέτοιο επίπεδο τη δημόσια υγεία, ώστε ο κόσμος αναγκάζεται να στραφεί στην ιδιωτική. Και αυτό από ένα κόμμα που υποτίθεται πως είναι κατά της ιδιωτικής υγείας και κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά την ίδια στιγμή βλέπετε που έχουν καταντήσει τα δημόσια πανεπιστήμια. Συνεπώς, ό,τι συμβολίζει το κοινωνικού κράτος, ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει υποβαθμίσει: δημόσια υγεία, δημόσια Παιδεία, περισσότεροι φτωχοί για να δίνει περισσότερα επιδόματα…
…Ναι, αλλά, επιτρέψτε μου: η κυβέρνηση μπορεί να μοιράζει «επιδόματα φτώχιας», αλλά η αντιπολίτευση που την καταγγέλλει, εν τέλει τα ψηφίζει.
Γιατί όμως: έχει πάρει 10 και δίνει πίσω το 1. Εμείς λέμε ότι κακώς πήρε τα 10. Άρα, το ορθό θα ήταν να μην πάρει τα 10 και να ενισχύσει την πραγματική ανάπτυξη στη χώρα, με πραγματικές και καλές δουλειές. Και όχι να μπαίνει το ένα λουκέτο μετά το άλλο, με τελευταίο αυτό της εμβληματικής Χαλυβουργικής. Από την άλλη, εκεί που θέλει να παρέμβει η κυβέρνηση για να σώσει «φίλους-επιχειρηματίες», το κάνει με τη λογική της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας. Και την ίδια στιγμή, μοιράζει επιδόματα που είναι και πολύ μικρότερα από αυτά που περίμεναν οι πολίτες και βγαίνουν από την φτωχοποίησή τους.
Μιας και λέμε για κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και με δεδομένο ότι μιλάτε για «κυβέρνηση σκανδάλων», με αιχμή την υπόθεση ΔΕΠΑ-Πετσίτη, το ερώτημα είναι το εξής: πάντα υπάρχει το δόγμα του «follow the money», να ψάξεις, δηλαδή, πού είναι τα χρήματα. Πώς στοιχειοθετεί, όμως, η αντιπολίτευση τις κατηγορίες που εκτοξεύει εναντίον της κυβέρνησης ή γίνεται λόγος περί όνου σκιάς;
Το πρώτο βήμα είναι να πάρουμε ορισμένες βασικές απαντήσεις. Η μια απάντηση θα οδηγεί σε μια άλλη ερώτηση και όλο αυτό θα οδηγήσει στο «follow the money» που σωστά λέτε. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια πλήρη αφωνία, γιατί οι δικαιολογίες είναι αστείες: ότι «δεν τον γνωρίζαμε» και «ήταν ένας υποστηρικτής που απλά περνούσε απ’ έξω και του είπαμε να μπει» και εντελώς τυχαία βρέθηκε να μισθοδοτείται από τον κ. Λαυρεντιάδη και να είναι και συνεργάτης του συνταξιδιώτη του κ. Παππά, κ. Αρτεμίου, ο οποίος διαχειριζόταν τις off-shore του κ. Λαυρεντιάδη, του οποίου τα χρέη χάριζαν μέσω του δικού τους ανθρώπου, ο οποίος είχε μεταπηδήσει από το managementτου κ. Λαυρεντιάδη σε αυτό της ΔΕΠΑ (σ.σ. ο Θεόδωρος Κιτσάκος). Παραείναι πολλές οι συμπτώσεις και μάλλον, όλοι αυτοί οι κύριοι θα πρέπει να παίξουν τζόκερ. Συνεπώς, επειδή δεν πιστεύω ιδιαίτερα στην τύχη, θα ήθελα κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις που δεν έχω πάρει. Ξέρετε, όταν κάτι κάνει «νιάου-νιάου» στα κεραμίδια, συνήθως είναι η γάτα.
Αναφορικά με το Σκοπιανό, πληροφορούμαστε ότι θα έρθει στην Ελλάδα η Καγκελάριος η κ. Μέρκελ, στις αρχές Ιανουαρίου, σε μια πολύ κομβική συγκυρία. Εσείς θα επιμείνετε στα περί «ανταλλαγής» του Σκοπιανού με τις συντάξεις και, επιπρόσθετα, υπάρχει αυτή τη στιγμή πλειοψηφία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Θεωρώ ότι, κατ’ αρχάς, με τη μηδενική αξιοπιστία του κ. Καμμένου από τη μία και από την άλλη με τον τρόπο που έχουμε δει να υποβαθμίζει το κοινοβούλιο, τα στελέχη του και τον κυβερνητικό του συνεταίρο ο κ. Τσίπρας, εγώ πιστεύω ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, θα το περάσουν. Γιατί ο κ. Τσίπρας μας έχει αποδείξει ότι, όταν χρειάζεται, μπορεί και παίρνει βουλευτές από άλλα κόμματα κ.ο.κ. Άρα, κανείς δεν μπορεί να του αμφισβητήσει την ικανότητά του να κοροϊδεύει τους πάντες, ειδικά τον γιαλαντζι Μακεδονομάχο, καρεκλολάτρη κ. Καμμένο τον οποίο εξευτελίζει καθημερινά, γιατί προφανώς αλληλοεκβιάζονται.
Από εκεί και πέρα, επί της ουσίας, είναι σίγουρο ότι έγινε αυτή η ανταλλαγή. Στο πλαίσιο αυτής της ανταλλαγής, δε, η κ. Μέρκελ έρχεται να υποστηρίξει όλη αυτή τη διαδικασία. Από εμάς δεν θα ακούσετε, βέβαια, go back κ. Μέρκελ. Αυτοί που προφανώς είναι σε δύσκολη θέση είναι αυτοί που φώναζαν «go back κ. Μέρκελ» και τώρα θα της πουν «thank you κ. Μέρκελ». Εμείς ούτε go back είπαμε ποτέ, ούτε thank you. Αυτό που κοιτάμε σταθερά είναι τα εθνικά συμφέροντα και, με γνώμονα αυτά χαράσσουμε την πολιτική που υλοποιούμε.
Μια τελευταία ερώτηση, αναφορικά με τις ανακοινώσεις που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ από τις αρχές Ιανουαρίου και μετά: ποιο θα είναι το στίγμα που θα δοθεί με αυτά τα πρόσωπα και, τέλος, εσείς θα είστε υποψήφιος; Και πού;
Σε ό,τι με αφορά, αυτό είναι κάτι που αποφασίζουν τα όργανα και ο πρόεδρος του κόμματος και άρα αυτοί θα το ανακοινώσουν, όποτε είναι να γίνει και αν γίνει.
Αναφορικά με το ερώτημα, το στίγμα θα είναι ξεκάθαρο: ανανέωση με ανθρώπους δεν θα είναι απλά νέοι στην ηλικία, αλλά θα είναι και νέοι στη νοοτροπία. Άνθρωποι που έχουν εμπειρία από την πραγματική αγορά, από την πραγματική οικονομία, που δεν θα είναι από τον κομματικό σωλήνα. Που δεν θα είναι εκφραστές των παθογενειών που μας οδήγησαν στην κρίση. Και νομίζω ότι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ αυτό ακριβώς θα εκφραστεί.
https://www.reader.gr/news/politiki/romanos-sto-readergr-i-kyvernisi-den-ehei-allo-afigima-apo-tin-polosi-kai-ton-dihasmo