11 Δεκεμβρίου 2018

Ελιγμός Τσίπρα για Σκοπιανό: Αν δεν τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς

«Δεν σας επιτρέπω να μας λέτε προδότες και μειοδότες» είπε στον πρόεδρο της ΝΔ - Απάντησε ετεροχρονισμένα στις προκλήσεις του Ζόραν Ζάεφ - Μητσοτάκης: Κάντε εκλογές πριν φέρετε τη συμφωνία και θα πάρετε την απάντηση από τον λαό

Τις ακραίες πολιτικές εξελίξεις και αναταράξεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που (ανα)τροφοδοτεί η Συμφωνία των Πρεσπών αλλα και οι δηλώσεις της κυβέρνησης των Σκοπίων για «Μακεδονικη εθνότητα και γλώσσα» επιβεβαίωσε η σφοδρή αντιπαράθεση των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να υπερασπιστεί την συμφωνία υποστηρίζοντας ότι προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας ενώ ο αρχηγός της ΝΔ επισήμανε πως ο κ. Τσίπρας είπε «ναι» εκεί που είπαν «όχι» όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί εκχωρώντας στο γειτονικό κρατίδιο «μακεδονική γλώσσα και εθνότητα». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το Μέγαρο Μαξίμου αντάλλαξε με τους εταίρους την Μακεδονία για να ακυρώσει την περικοπή των συντάξεων που ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στην πολιτική εξίσωση μπήκε και ο κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος αντί να υπερασπιστεί τον πρωθυπουργό στην μάχη με τον αρχηγό της ΝΔ, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δεσμευτεί πως θα ακυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών αν ο λαός του δώσει την εξουσία, αποσιωπώντας ωστόσο πως ο ίδιος επέτρεψε την υπογραφή της με την ψήφο του.

Ο κ. Τσίπρας κατά την πρωτολογία του απέφυγε να αναφερθεί στην συμφωνία των Πρεσπών μένοντας προσκολλημένος στην καλλιέργεια του αφηγήματος περι οικονομικής άνθισης.

Το ζήτημα έθεσε ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την σχετική «αφωνία» του πρωθυπουργού. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε επαίσχυντη την συμφωνία και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως εκχώρησε στους γείτονες «την Μακεδονική γλώσσα και εθνότητα» ενώ κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να προσφύγει άμεσα σε εκλογές προκειμένου ο λαός να αποφασίσει και για την Συμφωνία πριν αυτή κυρωθεί από την Βουλή:

- Εχετε καταπιεί την φωνή σας για το Σκοπιανό αν και μιλάτε πολύ τελευταία. Εχετε κάτι να μας πείτε για όσα πρόσφατα μας είπε ο κ. Ζάεφ για Μακεδόνες του Αιγαίου, για Μακεδόνες της Ελλάδας και για Μακεδονικά που πρέπει να διδάσκονται στην χώρα μας;

- Ο Ζάεφ πανηγυρίζει και εσέις κατάπιατε το αμίλητο νερό. Ο κ. Ζάεφ κέρδισε αυτό που δεν του είχε εκχωρήσει καμία ελληνική κυέρνηση: μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα.

- Εκεί που επι 27 χρόνια, 6 πρωθυπουργοί έλεγαν όχι εσείς είπατε ναι.

- Όταν κ Τσίπρα ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος και υπουργοί σας αναρωτιούνται αν συμφωνούμε με το Σύνθημα ότι η Δημοκρατία πούλησε την Μακεδονία, σας λέμε ότι δεν συμφωνούμε. Όμως, μόνοι σας κάνατε το παζάρι και οι υπόλοιποι δεν φέρουμε καμία ευθύνη.

- Εμείς χρησιμοποιούμε και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που η Δημοκρατία επιτρέπει γα να σας αποτρέψουμε. Αν αύριο η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα μειονοτήτων εσείς θα φέρετε την ευθύνη.

- Ακόμα και η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει γλώσσα και εθνικότητα γιατί εκεί κρύβεται ο αλυτρωτισμός

- Με κυνισμό στήσατε έναν αντιπερισπασμό στην εθνική πληγή του Σκοπιανού. Θα σας πω τι συζητούν οι πολίτες. Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με την μη περικοπή των συντάξεων. Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να ψηφίσετε με μια μείζονα εθνική υποχώρηση. Αυτό είναι το εισιτήριο για να ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη. Στις Πρέσπες υπογράψατε την εθνική υποχώρηση και στην Ιθάκη την δήθεν έξοδο από τα μνημόνια.

- Να σας πω και τι λένε στις Βρυξέλλες πίσω από τις πλάτες σας; Ότι κάνεις έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στην διαπραγμάτευση. Τα δώσατε όλα και με κομπασμό ισχυρίζεστε σήμερα ότι θα φέρνετε γουλιά- γουλία το ποτήρι της ελάφρυνσης όταν πνίγετε τους έλληνες με τα βάρη που εσείς φορτώσατε.

- Προκηρύξτε εκλογές μια ώρα αρχύτερα. Δώστε την ευκαιρία στον λαό να απαντήσουν για την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών.

Απαντώντας, ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι η Συμφωνία δεν εκχωρεί εθνότητα αλλά “nationality” ενώ πρόσθεσε ότι η γλώσσα είχε εκχωρηθεί από το 1977. Ο ίδιος ανέφερε ότι με την Συμφωνία εμποδίζονται όσοι επιδιώκουν να εγείρουν ζητήματα «μακεδονικής μειονότητας» εντός της Ελλάδας. Σε μια απόπειρα δε να αλλάξει την αρχική επικοινωνιακή στρατηγική του Μαξίμου που χαρακτήριζε όσους διαφωνούν με την Συμφωνία ως «αρκροδεξιούς» ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οι διαφωνίες είναι θεμιτές» και πως «δεν σημαίνει ότι όποιος διαφωνεί είναι ακροδεξιός». Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει τα περι ανταλλαγής του «Σκοπιανού» με τις συντάξεις:

- Στο μόνο που έπεσε μέσα ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι όντως είχα πρόβλημα με τις φωνητικές μου χορδές όχι όμως πολιτική αφωνία.

- Λυπάμαι γιατί άκουσα τον κ. Μητσοτακη σε όσα είπε για το Μακεδονικό σαν να άκουγα τον Αδωνη

- Εχω τονίσει και έχει γίνει σαφές ότι η ΠΓΔΜ οφείλει - τόσο με τις συνταγματικές της τροπολογίες που συζητούνται αυτές τις ημέρες όσο και με τις δηλώσεις αξιωματούχων της - να τηρεί το πνεύμα και γράμμα της συμφωνίας Πρεσπών. Αν δεν γίνει έχουμε δηλώσει δημόσια ότι δεν θα προχωρήσει η συμφωνία και η ένταξη της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.

- Περιμένουμε με προσοχή την ολοκλήρωση συνταγματικής διαδικασίας έχοντας δώσει μηνύματα εκεί που πρέπει να δοθούν και όχι στον δημόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό.

- Η θέση μας είναι σαφής. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει έθνος και εθνότητα. Στην ιθαγένεια διορθώνει κάτι που συμβαίνει σήμερα στα διαβατήρια. Έρχονται σήμερα να μας επισκεφθούν και στα διαβατήρια γράφει Μακεδόνες. Τι θα συνέβαινε αν κάναμε όσα λέγατε; Αυτά τα διαβατήρια θα εξακολουθούσαν να λένε για Μακεδόνες.

- Ως προς την γλώσσα κατά την διάρκεια των δικών σας κυβερνήσεων αναγνωρίστηκε η γλώσσα Μακεδονίας. Η συμφωνία Πρεσπών λέει σαφώς ότι η γλώσσα ουδεμία σχέση έχει με την ελληνική Μακεδονία και κληρονομία και ανήκει στην γλώσσα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Ποιες γλώσσες διδάσκονται στην δική μας χώρα θα διέπεται από τους δικούς μας νόμους.

- Γίνεται προσπάθεια να ψαρέψουν ορισμένοι στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου. Ζήτημα μειονότητας εσείς ανοίξατε πρώτος κ. Μητσοτάκη με την συνέντευξή σας στο Politico λέγοντας ότι υπάρχει φόβος για τοπικές εξεγέρσεις όπου αυτονομιστικές ομάδες βλέπουν την συμφωνία ως πρόσκληση για να εξεγερθούν

- Η ουσία είναι ότι αν υπάρχει μια σύμβαση, συμφωνία που μας προστατεύει πλήρως – και περισσότερο από την ενδιάμεση συμφωνία- από το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγερθεί μειονοτικό ζήτημα στην χώρα μας είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Η Συμφωνία των Πρεσπών μας προστατεύει ξεκάθαρα.

- Εχω βγει από τα ρούχα μου γιατί δεν περίμενα από το βήμα της βουλής να μιλήσετε με το καφενειακό λόγο που μιλά ο Γεωργιάδης και να πείτε ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο ξεπούλησε την Μακεδονία αλλά έκανε συναλλαγή ανταλλάσοντας την μη περικοπή στις συντάξεις. Είναι ντροπή και δεν ταιριάζει στο όνομά σας και στη προηγούμενη παρουσία σας. Αν φέρνουμε την συναλλαγή με αυτό το νόμο τότε εσείς γιατί το ψηφίζετε; Δεν ντρέπεστε λιγάκι. Σας καλώ να αποσύρετε την ψήφο σας αν νομίζετε ότι συνδέεται με ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα.

- Όταν κάναμε το βήμα της συμφωνίας γνωρίζαμε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Εμείς δεν τσουβαλιάσαμε τους πολίτες λέγοντας ότι όσοι αντιδρούσαν είναι μειοδότες και προδότες όπως κάνατε εσείς εδώ.

- Υιοθετήσατε το σύνθημα της Χρυσής Αυγής στα σχολεία ότι η Δημοκρατία πούλησε την Μακεδονία. Δεν σας επιτρέπω να μας ονομάζετε προδότες και μειοδότες είναι ντροπή σας.

- Όλα αυτά επειδή απέτυχε το αφήγημά της καταστροφής και δεν βρίσκουν άλλο τρόπο να εμποδίσουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη. Προσπαθούν να δημιουργήσουν εικόνα εθνικού διχασμού και πόλωσης. Μου είχατε πει ότι δεν θα μπορω να πάω στην Θεσσαλονίκη να μιλήσω. Πήγα , μίλησα και αυτά που είπα τα ψηφίζετε και εσέις.

- Αυτοί που έχουν την θεμιτή διαφωνία δεν έχουν σχέση με όσους ακραίους διαδήλωναν στην Θεσσαλονίκη.

Ανταπαντώντας ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε υποκριτικές τις θεσμικές τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα αλλά και τις αναφορές του περι ακροδεξιάς.

Ο αρχηγός της ΝΔ υπενθύμισε ότι ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή διαδήλωναν από κοινού στην πλατεία Συντάγματος, υπογράμμισε ότι πρωτοκλασσάτα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης αρνούνταν να καταδικάσουν «την βία από όπου κι αν προέρχεται» ενώ επισήμανε πως «Για εμάς υπάρχει μόνο κακός και μαύρος φασισμός και τον καταδικάζουμε με απερίφραστο τρόπο γι αυτό μην τολμήσετε να μας ταυτίσετε με την μαύρη ακροδεξιά και μάλιστα αυτή με την οποία συγκυβερνάτε, του κ. Καμμένου»

- Δεν θα μας κουνάτε κανένα δάχτυλο ούτε θα εγκαλείτε οργισμένος την παράταξη που ο πατριωτισμός της δεν αμφισβητήθηκε από κανένα.

- Θα σας το ξαναπώ για να το καταλάβετε καλά. Εκεί που όλοι άλλοι είπαν όχι εσείς είπατε ναι. Εσείς εκχωρήσατε γλώσσα και εθνότητα. Εσείς τα υπογράψατε και ζητάτε και τα ρέστα. Δεν ντρέπεστε λίγο.

- Αυτά δεν είναι ζήτημα ερμηνείας. Τα αναφέρει η συμφωνία. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι ο κ. Ζάεφ συστηματικά σε όσα λεει – είναι και ο πιο μετριοπαθής – αναφέρει ότι κέρδισε όσα κανείς δεν τους είχε δώσει. Δεν σας προβληματίζει ότι λεει πως είναι Μακεδόνες και μιλούν για μακεδονική γλώσσα. Να είστε προσεκτικός για τις αντισυγκεντρώσεις. Ηρθατε στην εξουσία καβαλώντας το κύμα οργής που υπονομεύσατε στην συνέχεια με χυδαίο τρόπο. Φέρατε απέναντι σας την μεγάλη πλειοψηφία λαού.

- Το ζήτημα αυτό δεν απασχολεί μόνο ,μια μερίδα ακραίων. Εμείς καταδικάσαμε με ξεκάθαρο τρόπο την καπήλευση του ζητήματος όταν εσείς ποτέ δεν τολμήσατε να καταδικάσετε την βία από όπου και αν προέρχεται

- Για εσάς κάποτε υπήρχε η καλή βία της κάτω πλατείας και η κακή της αστυνομίας. Υπάρχουν καλές και κακές καταλήψεις.

- Για εμάς υπάρχει μόνο κακός και μαύρος φασισμός και τον καταδικάζουμε με απερίφραστο τρόπο γι αυτό μην τολμήσετε να μας ταυτίσετε με την μαύρη ακροδεξιά και μάλιστα αυτή με την οποία συγκυβερνάτε, του κ. Καμμένου.

- Εχετε βάλει την κοινωνία απέναντι. Αν θέλετε να τοποθετηθεί η κοινωνία κάντε εκλογές πριν την κύρωση της συμφωνίας και θα πάρετε την οριστική απάντηση του λαού.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την αντιπαράθεση κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής εάν θεωρεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:

- Μην προσπαθείτε να παρερμηνεύσετε και να διαστρεβλώσετε την πραγματικότητα για να στοιχειοθετήσετε ένα επιχείρημα που δεν στηρίζεται πουθενά. Θεμιτή η απόφασή σας να στρίψετε και να ψαρέψετε σε θολά νερά. Όποια συμφωνία και να φέρναμε είχατε πάρει τις αποφάσεις σας. Στο εξωτερικό λετε την πραγματικότητα. Ότι δεν διαφωνείτε με την ονομασία αλλά δεν θέλετε την διάσπαση του κόμματός σας

- Ξαναδιαστρεβλώνετε την Συμφωνία. Επιμένετε στον όρο έθνος και εθνικότητα ενώ γνωρίζετε την διαφορά με το nationality. Η γλώσσα έχει αναγνωριστεί από το 1977

- Βεβαίως το μεγαλύτερο ατόπημά σας δεν ήταν ότι για μια άλλη φορά επιχειρήσατε να διχάσετε τους έλληνες κατηγορώντας τους αντιπάλους σας ως προδότες αλλά αυτό που είπατε και δεν το πήρατε πίσω ότι εμείς κάναμε συναλλαγή και πουλήσαμε την Μακεδονία για να κερδίσουμε τις συντάξεις.

- Θα αποδείξω ότι και σε αυτό το επιχείρημα αντιγράφετε. Την γραμμή σας την δίνει ο φίλος σας εφοπλιστής από τις εφημερίδες του. Τα ΝΕΑ έγραφαν για δώρο του Βερολίνου οι συντάξεις για το Μακεδονικό. Αυτή είναι η μασημένη τροφή που παίρνει ο κ. Μητσοτάκης.

- Σε λίγες ημέρες εκπνέει ο χρόνος όπου μπορείτε να μετρήσετε τις δυνάμεις σας . Την επόμενη εβδομάδα αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη των βουλευτών να καταθέσετε πρόταση μομφής

Χρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ