06 Δεκεμβρίου 2018

ΤΥΧΑΙΟ; Μαζί με τον Τσίπρα βρίσκεται και ο Μαδούρο στη Μόσχα-Τι ζητούν από τον Πούτιν

Η διπλωματική τύχη το έφερε να βρεθούν μαζί στην ρωσική πρωτεύουσα. Ο λαϊκιστής «ημιδικτάτορας» της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βρίσκονται μαζί στην αυλή του αυταρχικού ηγέτη της Ρωσίας.

Η σύμπτωση της ταυτόχρονης παρουσίας στην Μόσχα των δύο ηγετών, έχει δώσει την αφορμή για ένα ανηλεές «τρολάρισμα» του Αλέξη Τσίπρα από τους αντιπάλους του, που βλέπουν πίσω από την ταυτόχρονη παρουσία Μαδούρο και Τσίπρα στο Κρεμλίνο, μια συμβολική διάσταση. Δυο λαϊκιστές, διεκδικούν την εύνοια του κατ εξοχήν λαϊκιστή και αυταρχικού ηγέτη της Ρωσίας.

Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί πάντα στενούς δεσμούς με το καθεστώς του Καράκας. Οι ευρωβουλευτέςτου Σύριζα αρνούνται πεισματικά να καταδικάσουν τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του καθεστώτος Μαδούρο, σε κάθε ψηφοφορία στο Στρασβούργο. Αρνήθηκαν ακόμα και όταν οι πραιτοριανοί του Μαδούρο, δολοφονούσαν εν ψυχρώ τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Ποιός δεν θυμάται ακόμα το ταξίδι του Νίκου Παπά στο Καράκας μαζί με Ελληνες επιχειρηματίες και τα deal που κλείστηκαν εκεί, με τις ευλογίες Μαδούρο; Ποιός έχει ξεχάσει την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης στα έργα και τις ημέρες του πρέσβη του Μαδούρο στην Αθήνα, όταν οι Ελληνίδες υπάλληλοι της πρεσβείας, προσέφυγαν στο υπουργείο Εξωτερικών, για να προστατευθούν από τις καθημερινές σεξουαλικές παρενοχλήσεις του διπλωμάτη- φίλου του ηγέτη Μαδούρο;

Η αλήθεια είναι όμως ότι πλέον, Μαδούρο και Τσίπρας, που κάποτε αντήλλασαν κοπλιμέντα και φωτογραφίζονταν χαμογελαστοί, διαφέρουν πολύ. Η κατάρρευση της οικονομίας της Βενεζουέλας από τις λαϊκίστικες πρακτικές Μαδούρο, έχει οδηγήσει τον διάδοχο του Τσάβες σε μια αναστολή των δημοκρατικών θεσμών. Ακολούθησε το εμπάργκο από τις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν κρύβουν οτι θέλουν να δούν την ανατροπή της κυβέρνησης. Το καθεστώς πλέον μόνο κατ' όνομα είναι δημοκρατία. Στην πραγματικότητα είναι μια κανονική δικτατορία. Πολλοί ηγέτες της αντιπολίτευσης βρίσκονται στην φυλακή και ο λαός της Βενεζουέλας αναγκάζεται να φύγει από την χώρα για να αποφύγει την πείνα. Η παρέα του Μαδούρο δεν είναι πλέον politicaly correct ακόμα και για τους αριστερούς ριζοσπάστες...

Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας έχει αλλάξει πολύ. Μπορεί στα συνθήματα να καταγγέλει τις ελίτ, τον νεοφιλελευθερισμό και την διαφθορά του «παλαιού καθεστώτος», αλλά πλέον είναι σαφές ότι απολαμβάνει την αποδοχή του από το ευρωπαϊκό κατεστημένο. Η οικονομική του πολιτική είναι ευθυγραμμισμένη με την γραμμή που δίνουν οι Βρυξέλλες και οι εποχές της ρήξης είναι πλέον παρελθόν. Από την εποχή των ψευδαισθήσεων του Αλέξη Τσίπρα, όταν νόμιζε ότι θα εκβιάσει τους ευρωπαίους δανειστές με τις επαφές του στο Κρεμλίνο έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Τώρα πλέον ακόμα και συμβουλές δίνει σε όψιμους λαϊκιστές τύπου Σαλβίνι, να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού κατεστημένου, όσο είναι ακόμα καιρός.

Ο Νικολάς Μαδούρο βρίσκεται στην Μόσχα και εκλιπαρεί για οικονομική βοήθεια. Καθόλου τυχαία λίγο πρίν φθάσει στην Μόσχα, συναντήθηκε με τον Ερντογάν, καθώς και με στελέχη της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας και του Ιράν. Χειρότερη παρέα δεν θα μπορούσε να βρεί...

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του πηγαίνει στην Μόσχα ξέροντας πλέον ότι οικονομική βοήθεια υπάρχει μόνο μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τα θέματα που θα συζητήσει είναι πολύ διαφορετικά. Αυτό που επιδιώκει είναι το ξεπάγωμα των σχέσεων με την Μόσχα που έχουν διαταραχθεί από την Συμφωνία των Πρεσπών και από τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Η Μόσχα διαφωνεί με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ που θα ακολουθήσει την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θεωρεί ότι πίσω από την απέλαση των Ρώσων διπλωματών υπάρχει σαφέστατα αμερικανικός δάκτυλος. Θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα για να επιστρέψουν οι σχέσεις στο παλαιότερο επίπεδο... έστω και αν στον φάκελό του έχει και επενδυτικά σχέδια, που πιθανώς να ενδιαφέρουν την Μόσχα.

Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή συνέντευξη Νίκου Κοτζιά που δήλωσε ότι έλαβε εντολή από τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στις απελάσεις...σίγουρα δεν θα βοηθήσουν τον Ελληνα πρωθυπουργό να σπάσει τον πάγο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Που συν τοις άλλοις έχει αναπτύξει και στρατηγική συμμαχία με τον Ταγίπ Ερντογάν λόγω των κοινών τους συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.