12 Δεκεμβρίου 2018

Derstandart: Απαίσιο παζάρι Ζάεφ. Χαρίζει αμνηστία με αντάλλαγμα την ψήφο

Εκτενής ανάλυση της σημαντικής Αυστριακής εφημερίδας Derstandart για το ζήτημα των Σκοπίων αναδεικνύει το παζάρι μεταξύ του Σκοπιανού Πρωθυπουργού Ζ.Ζάεφ και Βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να “περάσει” από το Κοινβούλιο της γειτονικής χώρας.

Το δημοσίευμα έχει τίτλο: Διαμάχη για το όνομα: Ο Πρωθυπουργός της ‘Μακεδονίας’ (sic) προσφέρει αμνηστία για τη συμφωνία για το όνομα”.

Σύμφωνα με την Drstandart: “Ο Zoran Zaev χρειάζεται ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προκειμένου να επαναφέρει στη σκηνή τη συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα στα μέσα Ιανουαρίου. Το παζάρεμα έχει μια σαφώς απαίσια γεύση:

Ο ‘μακεδόνας’ (sic) Πρωθυπουργός Zoran Zaev ανακοίνωσε ήδη τη χορήγηση αμνηστίας σε όποιον ενεπλάκη στη επίθεση στο ‘μακεδονικό’ (sic) Κοινοβούλιο την 27η Απριλίου 2017 – τότε υποστηρικτές των βουλευτών VMRO-DPMNE επιτέθηκαν στα άλλα κόμματα, που ήδη διεξήγαγαν μια ψηφοφορία. Εκάτο άτομα, και ο ίδιος ο Zaev, τότε τραυματίστηκαν. Με αυτόν τον τρόπο το κόμμα VMRO-DPMNE ήθελε να αποτρέψει το γεγονός ότι οι σοσιαλδημοκράτες θα έρχονταν στην εξουσία.

Ο Zaev τόνισε ότι η αμνηστία θα χορηγούνταν σε εκείνους που δεν χρησιμοποίησαν άμεσα βία. Η ιδέα παρόλα αυτά επικρίθηκε σφοδρά από ειδικούς σε θέματα δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων – επειδή οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν υποσχεθεί να ενισχύσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να καθιερώσουν κράτος δικαίου.

Αυτή τη στιγμή λόγω της επίθεσης 30 άτομα θα δικαστούν.

Ένας μάρτυρας είχε πει ενώπιον του δικαστηρίου ότι ο τότε αρχηγός της αστυνομίας και δύο υπουργοί όπως και ο γενικός γραμματέας του VMRO είχαν συντονίσει την επίθεση στο κοινοβούλιο.

Ο πρώην Πρωθυπουργός και τότε επικεφαλής του VMRO Nikola Gruevski, ο οποίος πρόσφατα διέφυγε στην Ουγγαρία, βρισκόταν στη χρονική συγκυρία της επίθεσης στο κοινοβούλιο στην ευχέρεια του ÖVP στη Βιέννη – προφανώς για να παρουσιάσει ότι δεν είχε καμία σχέση με το γεγονός.

Επικριτές θεωρούν ότι η ‘μακεδονική’ (sic) κυβέρνηση και οι αρχές είχαν ανεχθεί συνειδητά στα μέσα Νοεμβρίου την αποχώρηση Gruevski – επειδή με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να εμποδίσουν το ότι θα μπορούσε να ενεργήσει ως  «πολιτικός μάρτυρας» από τη φυλακή.

Σε κάθε περίπτωση προκαλεί ερωτήματα για ποιο λόγο ο Gruevski από τον οποίο έχει αφαιρεθεί το διαβατήριο μπόρεσε να ταξιδέψει διαμέσου των Βαλκανίων με ένα ουγγρικό διπλωματικό όχημα, χωρίς να ενημερώσουν οι συνοριοφύλακες τις ‘μακεδονικές’ (sic) αρχές. Και είναι επίσης απορίας άξιο, για ποιο λόγο η ‘μακεδονική’ (sic) αστυνομία δεν προσπάθησε να τον βρει. Στο τέλος ο Gruevski θα έπρεπε να φυλακιστεί.

Στο μεσοδιάστημα ξεκίνησε μια κοινοβουλευτική επιτροπή συμφιλίωσης, η οποία αποτέλεσε πρωτοβουλία οκτώ πολιτικών της αντιπολίτευσης – επτά εξ αυτών είχαν προηγουμένως αποκλειστεί από το VMRO, επειδή στην πρώτη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου είχαν υπερψηφίσει τη συμφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα.

Από τους αποκλεισθέντες βουλευτές του  VMRO τρεις βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου λόγω της επίθεσης στο κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει προφανώς ότι ελπίζουν σε ατιμωρησία, επειδή υπερψήφισαν τη συμφωνία για το όνομα.

Για το λόγο αυτό επικριτές σχολιάζουν ότι ο Zaev εγκατέλειψε το κράτος δικαίου για τη συναίνεση όσον αφορά τη συμφωνία για το όνομα. Η αρμόδια εισαγγελέας Vilma Ruskovska θεωρεί ότι η «επιλεκτική αμνηστία» πάσχει επιπλέον συνταγματικότητας. Η κυβέρνηση από το κόμμα των Αλβανών και το SMDS χρειάζεται για μια πλειοψηφία δύο τρίτων για τη συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της συμφωνίας για το όνομα ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η τελευταία ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη χώρα στις 15 Ιανουαρίου, όπου και θα λάβει το όνομα ‘Βόρειος Μακεδονία’. Βέβαια τότε θα είναι απαραίτητη και η ψήφιση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή. Μεταξύ των γειτονικών κρατών υπάρχουν πάλι εντάσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα πρέπει κανείς σε καμία περίπτωση να αποδεχτεί αλυτρωτικές ερμηνείες της συμφωνίας. Ο Zaev είχε προηγουμένως κάνει λόγο για τη δυνατότητα η ‘μακεδονική’ (sic) γλώσσα να μπορεί να διδάσκεται και στα ελληνικά σχολεία, γεγονός που έστειλε τους “εθνικιστές” στη γειτονική χώρα στα οδοφράγματα.

Με αυτόν τον τρόπο η ‘μακεδονική’ (sic) κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της και τόνισε ότι το μάθημα γλώσσας αποτελεί μια εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας. Ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος θεώρησε μάλιστα ότι η συμφωνία με τη γειτονική χώρα έχει τελειώσει”.