01 Δεκεμβρίου 2018

Δημοσκόπηση Politico.eu για τις Ευρωεκλογές: Διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ (κάρτες)

Νίκη της Νέας Δημοκρατίας με 12 μονάδες διαφορά στις προσεχείς ευρωεκλογές βλέπει η γνωστή ξένη ιστοσελίδα politico.eu, που εκτιμά ότι η ΝΔ θα εκλέξει δέκα ευρωβουλευτές τον Μάιο του 2019 και θα διπλασιάσει έτσι την παρουσία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεύτερος με έξι ευρωβουλευτές έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο κόμμα, με οριακή διαφορά από τη Χρυσή Αυγή, πλασάρεται το Κίνημα Αλλαγής. Με βάση την ίδια μέτρηση, οι 21 ευρωβουλευτές που εκλέγει η Ελλάδα θα μοιραστούν σε πέντε κόμματα, αφήνοντας χωρίς εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες Ανεξάρτητους Έλληνες, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.




Το Politico είναι από τα πιο γνωστά διαδικτυακά Μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ και εδώ και τέσσερα χρόνια διαθέτει ξεχωριστή έκδοση στην Ευρώπη, με έδρα τις Βρυξέλλες.

Όπως σημειώνει, το παραπάνω αποτέλεσμα βγαίνει συνδυάζοντας όλες τις δημοσκοπήσεις στην κάθε χώρα («poll of polls») και χρησιμοποιώντας έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο, το λεγόμενο φίλτρο «kalman», για να εξάγει ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Με βάση αυτή τη μεθοδολογία, το αποτέλεσμα για τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα μας στις 26 Μαΐου 2019 προκύπτει ότι θα είναι το εξής:
- Νέα Δημοκρατία 36,79% (10 έδρες)
- ΣΥΡΙΖΑ 25,4% (6 έδρες)
- Κίνημα Αλλαγής 7,88% (2 έδρες)
- Χρυσή Αυγή 7,62% (2 έδρες)
- ΚΚΕ 6,94% (1 έδρα)
Εκτός νυμφώνoς μένουν η Ένωση Κεντρώων (2,71%), το Ποτάμι (2,29%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (1,49%).



Η κατανομή αυτή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον αφού πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ένδειξη του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, που έχει περάσει στη χώρα μας σε τρίτη μοίρα, μετά τις εθνικές εκλογές και τις αυτοδιοικητικές.

Η πρόβλεψη αυτή, βασισμένη σε μετρήσεις και επιστημονικά δεδομένα, δίνει μεγάλο αέρα νίκης στη Νέα Δημοκρατία, ενώ αυξάνει σημαντικά την παρουσία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συνεπώς την ισχύ και επιρροή της τόσο στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα όσο και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η μέτρηση του Politico βγάζει πρώτο το ΕΛΚ με 181 έδρες, δεύτερο το S&D (Σοσιαλιστές-Δημοκράτες) με 146, τρίτο το ALDE (Φιλελεύθεροι) με 72 και τέταρτο τοENF (ευρωσκεπτικιστές) με 60.