04 Ιανουαρίου 2019

Ελλάδα και Ιταλία χάνουν το διεθνές «πάρτι» στα ομόλογα

Εκτοξεύονται οι αποδόσεις ιδίως στο ιταλικό 10ετές λόγω Banca Carige - Στο 4,4% κολλημένο το ελληνικό 10ετές, απαγορευτική η έξοδος στις αγορές - Την ίδια ώρα οι επενδυτές παγκοσμίως σπεύδουν σε αμερικανικά και γερμανικά εν μέσω sell-off στις μετοχές

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Ο συνήθης ύποπτος ευρωπαϊκός Νότος χάνει (και πάλι) ένα εντυπωσιακό πάρτι που λαμβάνει χώρα στη διεθνή αγορά ομολόγων αυτό το διάστημα.

Την ώρα που οι μισές μετοχές του πλανήτη έχουν εισέλθει σε bear market, μετά από το χειρότερο Δεκέμβριο από το 1931 στη Wall Street και τη χειρότερη χρονιά της δεκαετίας σε Ευρώπη-Ασία-ΗΠΑ, με μετοχές όπως της Apple να καταρρέουν έωςκ αι 40% από τα ιστορικά υψηλά τους, τη μεταβλητότητα (και κατ' επέκταση νευρικότητα) να έχει βαρέσει «κόκκινο» και τα περισσότερα σινιάλα των αγορών να λένε «μακριά από μετοχές», οι επενδυτές στρέφονται και πάλι στα ασφαλή καταφύγια.

Καταφύγια όπως το γιεν, ο χρυσός, και τα ομόλογα. Ομόλογα όμως όπως τα αμερικανικά ή τα γερμανικά... που κάνουν πάρτι, ένα πάρτι στο οποίο φυσικά χώρες σαν την Ιταλία και την Ελλάδα μας είναι απρόσκλητες.

Και με τέτοιες αποδόσεις (και οικονομίες) άλλωστε, δεν είναι η μόνη πόρτα που είναι κλειστή...

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει εκτοξευθεί στο 4,4% και δε λέει να... πέσει. Πρόκειται για επίπεδο παραπάνω από απαγορευτικό για έξοδο στις αγορές.

Το ντόμινο του sell-off σε επισφαλή ομόλογα όπως τα ελληνικά προκάλεσε εκ νέου η Ιταλία.

Το μεγαλύτερο sell-off των τελευταίων τριών μηνών στα ιταλικά ομόλογα

Τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας κατέγραψαν την Πέμπτη το μεγαλύτερο sell off των τελευταίων τριών μηνών, με τους αναλυτές να αποδίδουν την άνοδο των αποδόσεων στις ανησυχίες για την τράπεζα Banca Carige.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όρισε την Τετάρτη προσωρινή διοίκηση στην Carige, σε μια προσπάθεια να σώσει την ιταλική τράπεζα μετά την αποτυχία της να αντλήσει νέα κεφάλαια.

Οι ανησυχίες σχετικά με το αν οι προβληματικές τράπεζες θα χρειαστούν κρατικές ενισχύσεις πιέζουν υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων.

«Η Banca Carige είναι ένας καταλύτης εξελίξεων για τα ιταλικά ομόλογα σήμερα, οι επενδυτές ανησυχούν ότι ενδέχεται τελικά να χρειαστούν κρατικές ενισχύσεις» δήλωσε αναλυτής της Natixis στο Reuters.

«Μοιάζει πάρα πολύ σαν μια ιταλική τραπεζική ιστορία που πληγώνει τα κρατικά ομόλογα, η οποία επιδεινώθηκε μετά το πτωτικό άνοιγμα στη Wall Street» πρόσθεσε.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημείωσε άνοδο ως και 19 μονάδων βάσης στο 2,89%.

Το spread με το γερμανικό bund διευρύνθηκε 20 μονάδες βάσης στις 272 μ.β.

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των 2ετών και 5ετών ιταλικών ομολόγων κινήθηκαν 11 με 15 μονάδες βάσης υψηλότερα.

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, στο 0,146%.

Μικρή άνοδο κατέγραψαν και οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών κρατικών ομολόγων

https://www.newmoney.gr/agores/383180-ellada-kai-italia-xanoun-to-diethnes-%C2%ABparti%C2%BB-sta-omologa