03 Ιανουαρίου 2019

Το ριψοκίνδυνο σενάριο για κυβέρνηση μειοψηφίας με αφορμή το Σκοπιανό

Στο Μαξίμου μελετούν το μοντέλο Σάντσεθ στην Ισπανία που κυβερνά με την ανοχή των Ποντέμος και της Ενωμένης Αριστεράς - «Κλειδί» το πότε θα έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών

Το παρακινδυνευμένο σενάριο του “ισπανικού μοντέλου” εξετάζει ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσύρουν τη συµµετοχή τους από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, µε αφορµή το Σκοπιανό και τη σχετική ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή. Η κυβερνητική πορεία το 2019 προβλέπεται εξόχως προβληµατική με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και ο πρωθυπουργός - ακόμα και αν επιμένει δημοσίως για εκλογές το Οκτώβριο- προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόµενα.

Τις προθέσεις της κυβερνητικής ηγεσίας φανέρωσε, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως, σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ, η χώρα θα οδηγηθεί σε κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, όπως συμβαίνει σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, φέρνοντας, εκ νέου, ως παράδειγμα την Ισπανία. «Είναι στόχος της κυβέρνησης αλλά και οι συσχετισμοί δείχνουν πως η Συμφωνία θα κυρωθεί με περισσότερες από 151 ψήφους», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» ενδεχόμενη πρόταση μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει «τον κύριο Μητσοτάκη να επαναλάβει την κίνηση που έκανε πέρυσι τον Ιούνιο για να λάβει την ίδια απάντηση». Εξήγησε πως δεν θα υπάρξει απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής και επανέλαβε ότι ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει πως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όμως δεν θα στηρίξει πρόταση δυσπιστίας.

Το σενάριο του «ισπανικού µοντέλου» 

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ΘΕΜΑτος, το σενάριο του «ισπανικού µοντέλου» είναι στο τραπέζι και ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει για λίγους µήνες ακόµα και µε κυβέρνηση µειοψηφίας. Όπως φαίνεται, το παράδειγµα µε την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, η οποία διαθέτει µόλις 84 έδρες στο σύνολο των 350 της ισπανικής Βουλής και στηρίζεται στην ανοχή των Podemos και της Ενωµένης Αριστεράς, αποτελεί εσχάτως αντικείµενο µελέτης. Το πρόβληµα όµως για την κυβέρνηση είναι ότι το ισπανικό παράδειγµα δεν έχει καµία σχέση µε τα δεδοµένα που θα διαµορφωθούν στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό µε αφορµή τη διαδικασία έγκρισης της Συµφωνίας των Πρεσπών. Δηλαδή, ακόμα και αν αυτή εγκριθεί χάρη σε µία ετερόκλητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα έχουν απορρίψει τη συµφωνία, ενώ το Ποτάµι, που δηλώνει ότι παραµένει υπό προϋποθέσεις υπέρ της συµβιβαστικής λύσης για το ονοματολογικό, θεωρεί ότι πρέπει να οδηγηθεί η χώρα το ταχύτερο σε εκλογές. Ουσιαστικά, σε ένα τέτοιο σενάριο ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διατηρήσει την εξουσία για λίγο διάστημα, εκµεταλλευόµενος το γεγονός ότι δεν συντρέχουν οι τυπικές κοινοβουλευτικές συνθήκες για να πέσει η κυβέρνηση. Καθότι µία πρόταση µοµφής από τη Νέα Δημοκρατία δεν µπορεί να συγκεντρώσει τις απαιτούµενες 151 ψήφους, με δεδομένο ότι οι ΑΝ.ΕΛ. δεν πρόκειται να την ψηφίσουν, ενώ και ο κ. Τσίπρας δεν προτίθεται να ζητήσει ψήφο εµπιστοσύνης εφόσον δεν µπορεί να την κερδίσει.

Νωρίτερα από το Μάρτιο η ψηφοφορία για να βγει το “διαζύγιο” με ΑΝΕΛ; 

Το επόμενο διάστημα θα είναι καθαριστικό για τις τελικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις κάλπες , ενώ ακόμα είναι ανοιχτή η ημερομηνία ψηφοφορίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον πρωθυπουργό να αφήνει παράθυρο για τη ψήφιση πριν τον Μάρτιο. Ερωτηθείς ο κ. Τσίπρας, κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις στο Μαξίμου, επιβεβαίωσε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα τον χρόνο που θα έρθει η συμφωνία για το Σκοπιανό στην ελληνική Βουλή. «Η ψηφοφορία θα γίνει στην ώρα της, δεν έχω αποφασίσει ακόμη εάν θα έρθει νωρίτερα από τον Μάρτη» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας παράλληλα πως τα όσα γράφονται για καθυστέρηση της ψήφισης του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι «ανοησίες» και αφού ψηφιστεί η συμφωνία στην ελληνική Βουλή, η κύρωση του πρωτοκόλλου θα δρομολογηθεί άμεσα. Σχετικά με τον Πάνο Καμμένο, ο πρωθυπουργός, είπε αστειευόμενος ότι "δεν ανησυχεί για τη Συμφωνία, το χει πάρει απόφαση" .

Αρκετοί από την κυβέρνηση και από το κόμμα εκτιμούν πως η στάση του Πάνου Καμμένου φθείρει την εικόνα της κυβέρνησης και εισηγούνται το ονοματολογικό να έρθει στην ελληνική Ολομέλεια το συντομότερο δυνατό, επισπεύδοντας το “διαζύγιο” με τους ΑΝΕΛ. Πρόσφατο παράδειγμα οι δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος με τις δηλώσεις του “περί θερμού επεισοδίου” πυροδότησε νέα σενάρια για τη στάση του κυβερνητικού εταίρου.

Με την επίσπευση λοιπόν του “διαζυγίου” αρκετοί εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να προχωρήσει πιο δυναμικά το άνοιγμα στην κεντροαριστερά, στη δημοσκοπική ανάκαμψη του κόμματος πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και να έχει καθαρό δρόμο να επικοινωνήσει την κοινωνική ατζέντα που θα προωθήσει δυναμικά το επόμενο διάστημα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν με κάθε τρόπο να δείχνουν πως είναι ο ηγεμόνας στον κεντροαριστερό πόλο. Διόλου τυχαίο πως απο την κυβέρνηση αξιοποίησαν τις πρόσφατες δηλώσεις του Σταμάτη Μαλέλη από το ΚΙΝΑΛ, τις οποίες αρχικά καλωσόρισαν, και μετά την αναδίπλωση επιτέθηκαν στην ηγεσία του κόμματος.

Ποδαρικό με ψηφοφορίες και ανασχηματισμό 

Στις 9 Ιανουαρίου αρχίζουν, λοιπόν, οι διαδικασίες στη γειτονική χώρα για την τρίτη ψηφοφορία, με τη συζήτηση να διαρκεί έως και 6 ημέρες. Από την άλλη, η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή θα γίνει σε δύο στάδια. Πρώτα θα έρθει η κύρωση της Συμφωνίας και μετά θα ακολουθήσει το πρωτόκολλο εισόδου στο ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε πως οι ψηφοφορίες δεν θα γίνουν μαζί για τεχνικούς λόγους, ωστόσο στο Μαξίμου βλέπουν πως θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να στριμωχτεί η ΝΔ στη δεύτερη διαδικασία στη Βουλή.

Είναι δεδομένο πως η άφιξη της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή αμέσως μετά τις 15 Ιανουαρίου θα προκαλέσει αναταραχή στη συγκυβέρνηση και θα ξεκινήσει η πολιτική αντιπαράθεση εντός και εκτός του συνασπισμού. Οι κλυδωνισμοί μέχρι να “περάσει” τα στάδια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και να οριστεί η ημερομηνία της “κρίσης” θα είναι ιδιαιτέρως έντονοι και οι ζυμώσεις για του “151” θα πάρουν φωτιά. Στην Ηρώδου Αττικού εμφανίζονται βέβαιοι πως το "151" στη Βουλή θα επιτευχθεί χωρίς προβλήματα και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα προβεί στις σχετικές αντικαταστασεις που θα φέρουν οι εξελίξεις της αποχωρησης των ΑΝΕΛ. Οι αριθμοί δείχνουν πως το Ποτάμι κρατά την τύχη της κυβέρνησης, με κυβερνητικά στελέχη να ελπίζουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ και πως ο Σταύρος Θεοδωράκης θα τηρήσει όσα έχει δηλώσει δημοσίως. Μέχρι στιγμής, υπολογίζουν στις ψήφους της Κατερίνας Παπακώστα, του Θανάση Παπαχριστόπουλου και του Σπύρου Δανέλλη. Καταγράφουν δε θετικά πως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι σε διαφορετική γραμμή με το ΚΙΝΑΛ, αλλά οι ψήφοι είναι κολλημένοι στους 148 - 149, καθότι η κ. Έλενα Κουντουρά δεν αποκαλύψει τα σχέδια της.

Ελένη Στεργίου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ